Mnenje blogerke: kako najti motivacijo za rekreacijo

Nasveti blogerke Ajde Sitar vam lahko pomagajo pri bolj redni telovadbi.

8.4.2015 ob 10:00

new_yorker_athletics_collection.jpg

Morda bo koga presenetilo, vendar sama sem imela v preteklih dveh do treh letih obdobje, ko nikakor nisem našla tiste prav motivacije za vadbo. Po zaključku svoje tekmovalne športne poti sem imela nekako dovolj napornih treningov, dolgih tekov in resnega treniranja na točno določen dan ob točno določeni uri.

fitnes_klub_4p_ljubljana_ajda_sitar.jpg

Tako sem začela samo vsake toliko malo migati, prišla so določena obdobja (beri: izpiti ali čas konstantnega dela), ko nisem delala praktično nič. Nato je prišel čas, ko sem ugotovila, da rutino enostavno potrebujem. Ne govorim o striktni rutini, temveč zapovedi sami sebi, da je nekajkrat tedensko nujno bolj intenzivno migati.

Moje trenutno športanje je sestavljeno iz občasnih obiskov fitnesa, ob malo prijaznejših dnevih pa se odpravim tudi na tek v naravo (običajno Mostec ali Tivoli), ob slabšem vremenu včasih naredim kakšno vadbo doma. Ker sama vem, da je motivacija tista, ki jo za začetek rutine najbolj potrebuješ, sem zate pripravila seznam, ki ti bodo morda pomagal do tega, da ti bo miganje "prišlo v kri":

motivacija_za_vadbo.jpg

Vpis v fitnes te bo prisilil, da se boš zares dvignil/a iz kavča. Dokazano je, da v kolikor že v začetku zapraviš nekaj evrov za mesečno/polletno/letno karto (ki mimogrede sploh ni tako zelo draga, še posebej ne v fitnesu 4P, kamor hodim jaz), potem boš fitnes obiskoval/a dlje in pogosteje.

Najdi si partnerja. Seveda poskusi najti nekoga, ki ti je po osnovni kondiciji in moči podoben, hkrati pa ima podobne cilje. Miganje je v družbi mnogo zabavnejše, sparring partner ti bo v težkih trenutkih (trenutkih, ko boš prelen/a, da bi dvignil/a svojo rit ali ko bo trening še posebej težak) stal ob strani in te vzpodbujal, prav tako pa boš tudi ti njemu v oporo. Vedno pa se lahko odločiš tudi za vadbo v skupini ali pod nadzorom osebnega trenerja.

ajda_sitar_4p_fitnes_klub.jpg

Postavi si realne cilje. V kolikor bodo previsoki in nedosegljivi (v nesorazmernem času), bo tvoja motivacija upadla. Sama sem zagovornica zmernega "vpeljevanja v šport" in počasnega, a vztrajnega napredovanja. Nobene potrebe ni, da že v dveh mesecih pretečeš 10km ali dvigneš 60kg deadlifta. Ključno je, da vse kar počneš izvajaš v mejah, ki ti jih postavlja tvoje telo in tvoja telesna pripravljenost in predvsem da jih izvajaš pravilno. Počasi se daleč pride!

Ne primerjaj se z ostalimi. Prav zato so včasih nasveti, da je dobro spremljati razne instagram profile super fit seksi deklet, morda malce zgrešeni. Izjemno težko boš izgledala kot one, če nimaš že osnovnih predispozicij pravih (pozabi na 178cm visoka dekleta z dolgimi nogami, če jim že na prvi pogled konstitucijsko nisi podobna). Včasih lahko tovrstno »primerjanje« naredi več škode kot koristi, saj ti lahko zbija samozavest. Vsekakor pa so tovrstni profili lahko tudi dobri za nabiranje inspiracije.

new_yorker_athletics_workout_clothes_sports_blogger.jpg

Dnevnik je nekaj, kar te lahko še dodatno žene, oziroma ti vliva dodatno energijo (predvsem ob pregledu, koliko si že dosegel/a). Podrobnega dnevnika jaz ne vodim, vse kar je, dodam v svoj ročni planer zaznamko "fitnes" ali "tek", moje tekaške podvige pa beleži mobilna aplikacija Nike+ Running.

Nakup novih športnih oblačil. Čeprav se sliši še tako neumno. Mene namreč nova tekaška oblačila ali obutev izjemno motivirajo, podobno pa sem slišala tudi od marsikoga drugega. Oprema, ki jo nosim na fotografijah je iz nove New Yorker kolekcije in je zares vrhunska. Morda je lahko tudi tvoja...

Piše: Ajda Sitar

Blogerka in manekenka Ajda Sitar piše o lepoti in modi, njene zapise najdete na Ajdas.com.

Foto: Domen Blenkuš


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)