Kriza srednjih let: Izkoristite jo za preobrat v življenju

Kriza srednjih let naj bo priložnost za prevetritev življenja in za snovanje novih življenjskih smernic.

13.7.2023 ob 4:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kriza srednjih let: Izkoristite jo za preobrat v življenju

Pogled na krizo srednjih let je dokaj stereotipen in velikokrat pogojen s filmskimi zgodbami. Ob tem pojmu si večina zamišlja starajočega se moškega, ki si omisli rdeč športni avto in ljubico.

A vsak je najbrž tudi v resničnem življenju že naletel na nekoga, ki je v duhu krize srednjih let brez pomisleka zamenjal službo, končal na videz povsem srečen zakon ali storil kaj drugega, kar so njegovi bližnji pripisali temu odboju življenja.

 Tom Merton/Gettyimages

Čeprav se o krizi srednjih let veliko govori, ta ni priznana kot diagnoza mentalnega zdravja. V bistvu se strokovnjaki že leta ubadajo s tem, ali z medicinskega stališča sploh obstaja. In na to vprašanje še vedno nimajo odgovora.

Kljub temu da obstaja več jasnih dokazov, da se nekje od 40 pa do 60 leta ljudje začno obnašati drugače. Prav to je tudi starostno obdobje, ko je pojav depresije najverjetnejši.

Zakaj je to obdobje kritično?

Eden od razlogov je, da se večina v tem obdobju zave, da je mladost minila, posledično občutijo potrebo po spremembah življenja, zakona, kariere, prebudi se želja poskusiti nekaj novega, drugačnega, vznemirljivega.

Prav to so leta, ko opazno naraste stopnja ločitev oziroma največ zvez ali zakonov zaide v krizo.

 

Čeprav je nekoč veljalo, da kriza srednjih let doleti samo moške, je sedaj znano, da to ne drži, zanjo so dovzetne tudi ženske, dobra novica pa je, da ni nujno nekaj slabega.

Čas, ko se mladost poslavlja in prihajajo zrela leta, je mogoče obrniti sebi v korist.

Z naslednjimi desetimi koraki bo tako imenovana kriza srednjih let za tistega, ki jo doživlja, in za njegove bližnje, prinesla pozitivne posledice.

Energijo preusmerite vase

V starostni skupini, za katero je značilna kriza srednjih let, je izgorelost najbolj pogosta.

Kar dejansko ni nenavadno: stres povzročajo družinske obveznosti, še vedno je tu skrb za otroke, pridruži se ji skrb za ostarele starše, neredko se pojavijo težave v zvezi, morebitne finančne stiske, skratka na grbi je veliko in človek ima včasih občutek, da ne more dodobra zadihati.

A pomembno je, da si kljub vsemu vzamete tudi čas zase, brez občutka, da ste zato sebični. Da poskrbite za svoje potrebe in za svoje zdravje, da izprežete z vajeti vsakodnevnih obveznosti, da se na razpotju življenja vprašate, česa si sploh želite in kakšni so vaši cilji.

Pod temi pogoji boste bolj suvereni, kar zadeva novih začetkov, ki so lahko zelo očitni ali komaj opazni.

Sprejmite spremembe

Srednja leta prinašajo spremembe, te včasih pridejo nepričakovano in hitro, spet drugič napovedano in počasi. Včasih se je nanje čas pripraviti, drugič ne.

Veliko sprememb je povezanih z zdravjem, videzom, načinom življenja, razmišljanjem. Te so neizogibne, nesmiselno se jim je upirati, treba jih je sprejeti in z njimi živeti.

Naučite se nečesa novega

Srednja leta še zdaleč niso konec sveta in ponujajo veliko priložnosti za osvajanje novih znanj ter veščin. Če na določene spremembe, ki se v njih zgodijo, ne morete vplivati, na druge lahko.

Tudi tako, da se naučite nekaj novega in si zagotovite prostor ter priložnost za osebnostno rast.

Nova znanja so vedno dobrodošla, pa naj gre za učenje novega jezika, za učenje novih aplikacij na telefonu, za spoznavanje novih kultur, za nabiranje formalnega ali neformalnega znanja.

Občutek, da se je vse lepo in razburljivo v življenju že zgodilo, bo tako hitro izginil.

Nova znanja so vedno dobrodošla, pa naj gre za učenje novega jezika, za učenje novih aplikacij na telefonu, za spoznavanje novih kultur, za nabiranje formalnega ali neformalnega znanja.

Povežite se z družino in prijatelji

Terapevti in strokovnjaki vedno poudarjajo pomen socialnih stikov za mentalno in fizično zdravje.

Osebe, ki so vpete v tesne odnose, so bolj zdrave, lažje okrevajo, so pozitivneje naravnane in lažje premagujejo težave, ki jih prinaša življenje, saj imajo ob sebi ljudi, na katere se lahko zanašajo.

Prav osamljenost je v srednjih letih zelo pogost fenomen, zato je pomembno kar najbolj zmanjšati možnost zanjo in ohranjati ali ponovno vzpostaviti stike, družinske ali prijateljske, na katere ste morda v najbolj aktivnih letih nekoliko pozabili.

Vzemite si čas za ljubezensko življenje

Na žalost so zakonske težave pogoste spremljevalke srednjih let. Nezvestoba, afere ali preprosto ohlajanje odnosa in umikanje spolnega življenja so dejavniki, ki ne govorijo zvezi v prid.

Vse to ne pomeni nujno, da je razmerje obsojeno na propad. Če je pri obeh partnerjih želja težave premagati, potem je to nedvomno mogoče.

Zakonski in družinski terapevti priporočajo, da si vsak od partnerjev vzame nekaj časa in razmisli, kaj pričakuje od sebe, od sočloveka in od odnosa. 

Če je obema v interesu, da se zveza ohrani, je treba aktivno postopati v to smer: z načrtovanjem romantičnih počitnic, zmenkov, večerji in z dejavnostmi, ki oba veselijo kot par.

Zapreke včasih partnerja premagata sama, včasih se je treba obrniti k strokovni pomoči, v vsakem primeru pa kljub krizi srednjih let v zakonu ali zvezi ni vse izgubljeno in prav po zaslugi tega obdobja lahko zakon ali zveza postaneta še močnejša.

Če je obema v interesu, da se zveza ohrani, je treba aktivno postopati v to smer.

Ostanite aktivni

Vadba je pomembna. Ta namreč pozitivno vpliva na psihično in na fizično zdravje, izboljšuje spomin in koncentracijo ter tudi samozavest, blaži stres in iz življenja prežene monotonijo.

Zato ostanite ali postanite aktivni, ne bojte se stopiti iz svoje cone ugodja in osvojite nove načine telesne aktivnosti, ki bodo z vsem prej naštetim v življenje prinesli še zvrhano mero svežine.

osvojite nove načine telesne aktivnosti, ki bodo z vsem prej naštetim v življenje prinesli še zvrhano mero svežine. Rido Franz/Gettyimages

Osvojite zdravo navado (ali več teh)

Drobne spremembe imajo velike učinke in srednja leta so dober čas za spremembe, ki pozitivno vplivajo na zdravje in počutje:

Namesto malic, ki jih kupite na poti v službo, si zdrav obrok za na delo pripravite doma, namesto z dvigalom, se v višja nadstropja vzpenjajte po stopnicah, jejte več sadja in zelenjave, pijte več vode, odpovejte se kajenju in gaziranim pijačam … skratka, veliko je načinov, kako srednja leta izkoristite za drobne spremembe z velikim učinkom na zdravje.

Pojdite na sveži zrak

Kadar le lahko in vam dopušča čas. Če že ne vsak dan, se vsaj trikrat na teden za pol ure podajte v naravo. Slabo vreme naj ne bo izgovor, poleti izberite hladnejši del dneva in med hojo, rahlim tekom ali drugo aktivnostjo uživajte na polna pljuča.

Vsaj trikrat na teden se za pol ure podajte v naravo.

Posvetite se nečemu, kar imate res radi

V srednjih letih je občutek nezadovoljstva in naveličanosti zelo pogost, najlažje pa se mu je upreti z nečim, kar res radi počnete, v kar brez težav vlagate vso strast in energijo, pa naj bo to še tako nor hobi ali načrt.

Stvar, ki vas motivira na najvišjem možnem nivoju, je še en dejavnik, po zaslugi katerega se srednja leta ne bodo spremenila v niz nepremišljenih odločitev, temveč bodo dobila nov smisel.

Razmislite o terapiji

Terapija je lahko odlično orodje za premagovanje posledic krize srednjih let in za lajšanje prehoda med dvema obdobjema življenja.

S primernim terapevtskim vodenjem bodo stres, negotovost, težave v zvezi, pretekle izkušnje, ki vplivajo na vas, malodušje in pesimizem lažje obvladljivi in premagljivi.

Poiskati pomoč pri terapevtu, kadar začutite, da srednja leta nalagajo preveliko breme, ni prav nobena sramota.

Povzeto po portalu Healthline.com

Preberite še: 7 največjih strahov moških, ki so v partnerskem razmerju

Morda vas zanima tudi: Alenka Godec: Odločila sem se, da bom staranju pustila, da me doleti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)