7 zahrbtnih sprememb, ki se v telesu zgodijo po 30. rojstnem dnevu

Staranje je naraven proces in vsako desetletje prinaša nekaj značilnih telesnih sprememb.

24.5.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 zahrbtnih sprememb, ki se v telesu zgodijo po 30. rojstnem dnevu

Tretje desetletje življenja se tistim, ki uživajo v drugem, zdi kar malo strašljivo. Kajti slišali so zgodbice o tem, da so mački po tridesetem rojstnem dnevu neznosnejši, da se pojavijo prvi sivi lasje in da koža začne izgubljati elastičnost.

Tu je še pritisk z vidika, da je treba ustvariti družino (če je še niso) in grenke šale, da se začne na telesu hitreje nabirati maščoba.

A v večini primerov ni vse tako slabo. Konec koncev je velikokrat slišati tudi, da so trideseta nova dvajseta in da prehod med tema dvema desetletjema ni tako stresen, kot se zdi. Nasprotno, samozavest se okrepi in kvaliteta življenja velikokrat zviša.

Je pa res, da se po prehodu čez tridesetico in s približevanjem štiridesetici v telesu odvijajo določene spremembe, na katere se je dobro mentalno pripraviti. Tu je sedem takšnih.

Možnost za zanositev se zmanjša

Ena največjih skrbi potem, ko nekdo upihne 30 svečk, je, vsaj za ženske, povezana s plodnostjo. Seveda le, če so otroci nekje v prihodnosti v načrtu. In če so, je treba leta vzeti v zakup.

Po besedah Briana A. Levina, strokovnjaka za plodnost, se ženske glede tega med seboj razlikujejo, a načeloma drži, da pri večini možnost za zanositev po 32. letu znatno vpade.

Ob tem dodaja, da število jajčec ni edini kriterij plodnosti. Pomembna je tudi kvaliteta, na katero vpliva več dejavnikov. Pri starejših ženskah je denimo višje tveganje za abnormalne kromosome. To ne vpliva negativno le na plodnost, temveč je tudi glavni razlog za spontani splav.

A Levine ob enem ženske, ki so se že poslovile od dvajsetice, tolaži, da vse vendarle ni izgubljeno.

Zdrav življenjski slog skozi vso mladost poviša možnost za zanositev v tretjem desetletju življenja. Pri tem izpostavlja izogibanje živilom, ki izzovejo vnetja, nezdravim maščobam ter izogibanje škodljivim navadam, kot sta kajenje in pretiravanje z alkoholom.

Lasje postanejo tanjši, včasih tudi sivi

Pri nekaterih se sivi lasje pojavijo že kmalu potem, ko zakorakajo čez tridesetico. Prav tako se, kot je povedala dermatologinja Sejal Shah, lasje začnejo tanjšati in dogajanje v telesu vpliva tudi na kvaliteto obrvi.

Te začno postajati tanjše, lahko sive, ker koža izgublja elastičnost, se v nekaterih primerih spremeni njihova oblika.

Upočasni se presnova

Upočasnjena presnova ne vpliva le na višjo možnost za kopičenje telesne maščobe in s tem odvečnih kilogramov, temveč tudi na gube in sive lase.

Pojavijo se prve gube

In ko smo pri gubah: dermatolog Joshua Zeichner pojasnjuje, da se v tem obdobju upočasnjuje tvorjenje novih kožnih celic, hkrati v telesu nastaja manj kolagena.

Zato je to idealen čas za uvajanje kozmetike proti staranju in nanašanje retinoida v večerni negi. Ta spodbuja tvorjenje kolagena in zavira nastajanje gub.

Galina Zhigalova/Gettyimages

Kosti postanejo šibkejše

Čeprav se zdi še zgodaj, ginekologinja Hodon Mohamed opozarja, da je gostota kosti na višku pri starosti trideset let.

Ta začne kasneje upadati in poviša se tveganje za zlome ter druge poškodbe. Na gostoto kosti je mogoče vplivati s primerno, s kalcijem, magnezijem in vitaminom K bogato hrano.

Spremeni se menstrualni cikel

Potem ko na torti upihnete 30 svečk in čakate na tisto s 40, se lahko dokaj spremeni menstrualni cikel, navaja ginekologinja:

"V telesu pride do upada pomembnih hormonov, kot sta estrogen in progesteron, menstruacije lahko postanejo neredne, močnejše ali šibkejše in  v življenje ženske vnesejo malo zmede.

Pri nekaterih nastopi celo prezgodnja menopavza, ki je opazna kot neredne menstruacije, spremembe razpoloženja in neplodnost."

Poviša se tveganje za bolezni

Tveganje za bolezni, ki jih povzročajo telesna vnetja, se s staranjem povečuje. Vnetni procesi se v telesu odvijajo skozi vse življenje, posledice teh so z leti opaznejše.

Zato čim bolj zgodaj osvojite in ohranite zdrav življenjski slog: ne kadite (tobak je en največjih sprožilcev vnetji), nadzorujte telesno težo (prekomerna teža na več načinov škoduje zdravju), redno vadite (z redno vadbo je mogoče blažiti posledice vnetji), privoščite si dovolj spanca, naučite se obvladovati stres in še: izogibajte se sončenju.

Kožni rak je en najpogostejših razlogov za smrtnost žensk med 25. in 30. letom.

Andre Onegin7Gettyimages

Povzeto po portalu Your Tango

Preberite še: Štiri navade, s katerimi boste poskrbeli za zdravje možganov

Morda vas zanima tudi: Alenka Godec: Odločila sem se, da bom staranju pustila, da me doleti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)