Ženske se starajo hitreje kot moški - zakaj?

Proces staranja se pospeši v času menopavze.

30.7.2021 ob 5:10 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Ženske se starajo hitreje kot moški - zakaj?

Res je, da ženske v povprečju živijo dlje od moških, a res je tudi, da se ženske hitreje starajo. Razlog za to tiči predvsem v hormonskem sistemu, ki je pri ženskah veliko bolj obremenjen, zlasti zaradi menopavze. Dr. Judith Mohring sicer povzema še nekaj drugih razlogov za hitrejše staranje.

Več stresa

Ženske so bolj nagnjene k duševnim zlomom, še zlasti v povezavi s službo in kariero. Razlog za to je v hormonskih spremembah. Nihanja hormonov so sicer povezana tudi z nastankom depresije. Te duševne težave pogosteje prizadenejo ženske kot moške, kar povzroča tudi neprestani stres, ta pa neizbežno vodi v hitrejše staranje.

Tiste, ki so rodile prej

Raziskava, ki so jo izvedli na univezi George Mason je potrdila, da zaradi nosečnosti ženske izgledajo 11 let starejše, kot dejansko so. Ženske, ki so rodile, imajo krajše telomere (to so deli DNA na koncih kromosomov, ki omogočajo njihovo podvajanje in so kot nekakšna biološka ura). Pri vsaki delitvi navadnih celic se izgubi del telomer. Krajše so te telomere, starejši izgledate. Prav tako na staranje vpliva tudi stres in obremenitev telesa med nosečnostjo.

Moška koža je debelejša

Kot pravijo dermatologi, je moška koža za kar 25 odstotkov debelejša od ženske. Odstotek se sicer od moškega do moškega razlikuje, v splošnem pa velja, da imajo zaradi tega moški tudi manj gub. Je pa tudi res, da so njihove gube debelejše od ženskih.

Količina testosterona

Visoka raven testosterona upočasnjuje staranje. Tudi estrogen sicer deluje podobno, vendar pa proizvajanje tega hormona upada hitreje. 

Menopavza

Proizvajanje hormonov se zlasti pri ženskah upočasni v času menopavze. V tem času njihova telesa prenehajo proizvajati toliko kolagena, kot so ga nekoč, to pa se hitro vidi v elastičnosti kože.

Preberite še: Deset stvari, ki po 40. letu postanejo kristalno jasne

Morda vas zanima tudi: Ali smo pozabili, kakšna je odrasla ženska? (Piše Katarina M. Bajt)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)