Dermatologinja opozarja: Koža na vratu zahteva posebno pozornost

Z namenom zaščititi vrat pred prezgodnjim staranjem upoštevajte preproste, a učinkovite napotke.

26.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dermatologinja opozarja: Koža na vratu zahteva posebno pozornost

Ko gre za nego kože obraza, ste vestni in dosledni: redno jo varujete pred sončnimi žarki, primerno čistite in vlažite z izbranimi kremami.

Kaj pa vaš vrat? Razen, kadar ponosno odkrivate svoj dekolte, mu najbrž ne namenjate posebne pozornosti. Pa bi mu morali, kajti na tanki in občutljivi koži se sicer hitro pojavijo prvi znaki staranja v obliki gub, opazni postanejo učinki sončnih žarkov in, da, tudi pogostega zrenja v zaslone.

Zato je nedvomno pametno upoštevati nasvete dermatologinje, s pomočjo katerih boste kožo na vratu pred njimi in s tem pred prezgodnjim staranjem uspešno zavarovali. Takole je nekaj preprostih, a učinkovitih zbral portal Style Caster.

Zaščita pred soncem je ključna

Koža vratu z vidika zaščite pred soncem ni izjema. Kajti sončni žarki sčasoma tudi na njej pustijo estetske in zdravstvene posledice.

"Večina pred soncem pridno varuje obraz, prav tako večina pa ob tem pozabi na vrat," opozarja dermatologinja in dodaja, da to sčasoma vodi v fotostaranje polti, ki se odraža s pigmentnimi madeži, poškodovanimi kapilarami, gubami in najusodnejšo posledico: kožnim rakom. Kožo na vratu zato obvezno zaščitite v vsakem primeru, zlasti pa kadar nosite majice z globokimi izrezi.

Bodite pozorni na suho polt

Ste vedeli, da polt na vratu vsebuje manj žlez lojnic v primerjavi s kožo na obrazu? Posledično se hitreje izsuši in je dovzetnejša za vnetja in draženje.

To je še en razlog za dosledno zaščito kože na vratu pred sončnimi žarki, saj je znano, da ti pospešujejo sušenje kože in višajo tveganje za pojav gubic. Dermatologinja  priporoča uporabo zaščitne kreme s faktorjem najmanj 30.

 

Izbirajte prave izdelke

Najboljše za večerno in dnevno nego vratu so po mnenju dermatologinje bogate, hranilne kreme, ki polt spodbujajo k tvorjenju kolagena in vsebujejo rastlinske izvlečke, antioksidante, peptide in hijaluronsko kislino, ki učvrstijo kožo ter ji dovajajo prepotrebno vlago.

Serumi, s katerimi negujete obraz, so dobrodošli na vratu, vendar le, če ne vsebujejo retinola in sadnih kislin, kot je AHA kilsina, kajti ti sestavini sta lahko za kožo na vratu preagresivni, pospešujeta izsušitev ter povzročata draženje.

Omejite čas za zasloni

En največjih sovražnikov lepe in mladostne kože na vratu v sodobnem času je zrenje v zaslone telefončkov in drugih napravic.

Glava je v teh primerih sklonjena, posledično se koža na vratu naguba, ponavljajoči se gibi pustijo trajne posledice. Res je, da je staranje kože na vratu v določeni meri pogojeno z leti in genetiko, a tudi vsakodnevne navade imajo dokajšen učinek, ena od njih je pogosta uporaba napravic, ki še okrepi druge dejavnike.

"Zmanjšanje uporabe teh torej koristi koži na vratu, ob uporabi pa dermatologinja priporoča držanje napravic v višini oči, kar pomeni, da med prebiranjem objav na instagramu glava ne bo sklonjena in vrat bo na dolgi rok mladostnejši," se strinjajo strokovnjaki za nego polti.

Preberite še: Horoskop: Rojene v teh štirih astroloških znakih so z leti vse lepše

Morda vas zanima tudi: Kako sladkor vpliva na mozolje in staranje kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)