Kako v resnici lahko ublažimo znake staranja

Časa ne moremo ustaviti, lahko pa upočasnimo in ublažimo neizogibne procese.

9.3.2022 ob 6:10 | Foto: Getty Images | Avtor: E.N.

Kako v resnici lahko ublažimo znake staranja

V želji po mladostnem videzu nenehno iščemo nove izdelke in rituale za kožo brez gub. Razumljivo je, da si želimo dajati svež vtis, treba pa je sprejeti tudi dejstvo, da je staranje neizogiben proces, del človeškega življenja.

Obljuba večne mladosti je marketinška poteza, seveda pa lahko z nego in zdravim življenjskim slogom ublažimo znake staranja. A pri tem moramo pozabiti na nekatere mite, ki nam v boju proti staranju ne bodo prav nič pomagali.

Mit št. 1: Gube so prvi znak

Mnogi dermatologi opozarjajo, da je miselnost, da se staranje začne, ko se pojavijo prve gube, napačna. Že pred tem se namreč pojavijo prvi znaki, ki so nekoliko manj očitni.

Govorimo o spremembi teksture kože, rahlem upadanju obraza ter pojavu rjavih lis. To so prva opozorila, da naše telo upočasnjuje tvorbo kolagena.

Mit št. 2: Kemijski piling škoduje

Nekoč je bil izjemno priljubljen mehanski piling iz raznih soli, grozdnih pešk in podobnih grobih surovin, trenutno pa so veliko bolj moderne kemične različice.

Mnogi že ob besedi kemija pomislijo na škodljive vplive, ki jih ta lahko pusti na našem obrazu, a v resnici ni tako. Paziti morate le, da kemični piling pravilno nanašate ter po njem kože ne izpostavljate neposredni sončni svetlobi.

Mit št. 3: Staranje je odvisno od genov

Dejstvo je, da se bomo nekoč gotovo postarali, in drži tudi, da je ta proces nekoliko povezan z našimi genetskimi predispozicijami.

Ni pa nujno, da bomo prve gube dobili pri istih letih kot naši starši. Bolj kot geni namreč na videz naše kože vpliva skrb zanjo. Če smo dosledni s pravilno nego ter se izogibamo sončnim žarkom, bomo staranje precej upočasnili.

Mit št. 4: Krema le na plaži

Dermatologi vse bolj glasno in enotno v skrbi za kožo poudarjajo en korak. To je uporaba zaščitnega faktorja na vsakodnevni ravni in ne več le na plaži, kot smo bili vajeni nekoč.

Raziskave so namreč pokazale, da sončna svetloba pospešuje staranje kože celo, če prodre skozi steklo. Okna in avtomobilska stekla zadržujejo žarke UVB, UVA pa vseeno prodrejo skozi in na naši koži pustijo drobne poškodbe.

Preberite še: Besede, ki jih je Danijela namenila Tomažu Kavčiču, priči Petra Graše

Morda vas zanima tudi: Imeti ali ne imeti otroka (piše: Danaja Lorenčič) - kolumna, ki je ne smete spregledati!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)