Krčne žile: Poleti so zadrege izrazitejše

Krčne žile nastanejo zaradi prevelikega tlaka v venah, kar okvari zaklopke in povzroči zastajanje krvi, obenem kri ne potuje samo proti srcu, ampak se vrača tudi proti periferiji.

15.6.2023 ob 10:15 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Krčne žile: Poleti so zadrege izrazitejše

Nedolgo nazaj je Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije pripravilo predavanje Poletje in krčne žile. Asist. dr. Matjaž Vrtovec, dr. med., interventni radiolog, EBIR, z Dermatovenerološke klinike in Klinike za žilne bolezni UKC Ljubljana, je razložil, kaj so krčne žile, kakšne so poletne zadrege z njimi, kako prepoznati težave in jih učinkovito blažiti.

Kakšni so simptomi in znaki? »Noge so težke in nemirne, dostikrat je prisotna pekoča bolečina, v mirovanju se lahko pojavijo krči, predvsem ponoči, koža pogosto tudi srbi,« je pojasnil Matjaž Vrtovec.

»Tudi če varice niso močno izražene, v napredovalih stadijih noga oteka. Najbolj je oteklina izražena proti večeru. Če stanje traja dolgo, oteklina čez noč ne uplahne in pokažejo se kožne spremembe – koža postane temnejša, trda, mogoče so tudi vidne varice v različnih stadijih.«

Do nedavnega je bila medicina prepričana, da so krčne žile predvsem dedne, vendar na njihov nastanek vplivajo tudi starost, sedeče oziroma stoječe delo, stalna izpostavljenost višji temperaturi, debelost in nekatera zdravila. »Pri ženskah je pomemben dejavnik hormonski stres – nosečnost.«

Plavanje je idealna telesna dejavnost

Na vprašanje, zakaj težave poleti eksplodirajo, je Matjaž Vrtovec odgovoril: »Naše telo uporablja venski sistem tudi za ohlajanje telesa. Če so vene že bolne, jih zunanja vročina dodatno razširi, kri zastaja in simptomi, denimo bolečina, občutek težkih nog, ki so ob nižjih temperaturah manjši, se okrepijo.

Poleg tega večja izpostavljenost soncu vpliva na okvaro kože (kolagen ...) in na žilne stene, zato so drobne žilice v začetnem stadiju bolezni poleti bolj izražene.

Težave pomaga blažiti hlajenje, počitek z dvignjenimi nogami, zelo koristna sta hoja in kolesarjenje, ker spodbujata mišično črpalko oziroma praznjenje krčnih žil.

Krčne žile so zelo pogoste, doletijo od 40 do 60 odstotkov žensk in od 10 do 50 odstotkov moških. 

»Idealna telesna dejavnost pa je plavanje, ker se gibljemo v hladnejšem okolju (jezero, morje), sklepi niso tako obremenjeni, tudi položaj telesa je tak, da se zaradi razlike tlakov kri bolje prazni iz venskega sistema nog,« je povedal Matjaž Vrtovec.

Dodal je, da je pomembna dobra zaščita pred soncem – krema z dovolj visokim zaščitnim faktorjem –, ugodno vpliva nošnja daljših, ohlapnih, lahkih, svetlih oblačil in seveda zadrževanje v senci.

Poleg tega, da telo in posebej noge poleti hladimo, ustrezno poskrbimo tudi za morebiti razdraženo kožo z mazili, ki vlažijo kožo. Včasih je na mestu uporaba steroidne kreme ali mazila. Če je potrebno, mora oralni antibiotik predpisati zdravnik.

Kadarkoli lahko, noge tudi dvignemo, in če le zunanje temperature dopuščajo, je priporočljivo nositi kompresijske nogavice.

Preberite še: Najpogostejši razlogi za zatekanje nog (in kaj lahko storite)

Morda vas zanima tudi: Izpoved bolnice s hudo žensko boleznijo, o kateri se premalo govori: Bala sem se, da imam raka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)