8.6.2023 ob 10:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Glavobol je težava, ki redkeje ali pogosteje doleti domala vsakega. Vzroki zanj so različni, mednje včasih sodijo tudi nekatera živila. Določena lahko zaradi snovi, ki jih vsebujejo, celo izzovejo, ali poslabšajo migrenske napade.
Če ste dovzetni zanje, je dobro vedeti, katerim jedem se je priporočljivo izogibati.
Saj poznate tisti neprijeten občutek, kadar je hrana premrzla. Ta občutek lahko izzove glavobol.
Ko nekaj premrzlega pride v stik z receptorji za okus, se namreč v možganih aktivira živčevje, ki nadzoruje pretok krvi skozi male sive celice, krvne žile se razširijo, to lahko vodi v bolečino.
A brez skrbi, če ste ljubitelj te sladice: jejte jo počasi, glavobol, ki sicer nastane, pa po nekaj minutah največkrat tudi mine.
Nihče, zlasti pa osebe, ki so dovzetne za glavobole, s kavo ne bi smele pretiravati. Kajti kofein je stimulans, ki lahko zasvoji in kadar ga telo iz kakršnega koli razloga ne dobi dovolj, se lahko pojavi glavobol.
Največkrat je ta prisoten ob koncih tedna, ko praviloma vstajamo kasneje kot med delovniki in telo tedaj, ko dobi prvo skodelico kave, že doživlja odtegnitvene simptome.
Nekateri siri lahko povzročajo glavobole. Zlasti so s tega vidika problematični zreli siri, kot so parmezan, brie in angleški cheddar.
Ti namreč vsebujejo veliko tiramina, naravne kemikalije, pod vplivom katere se hitro širijo in krčijo krvne žile, kar je krivo za bolečine.
Tako kot kava tudi čokolada vsebuje kofein, zato lahko sprva pretiravanje nato pa odrekanje tej sladici povzroči glavobol, ki je posledica odtegnitvenega sindroma.
Priporočilo se glasi: čokolado uživajte zmerno.
Tudi v tem primeru je kriv tiramin, ki je prisoten v sojini omaki in vpliva na krčenje ter širjenje krvnih žil.
Ob tem sojina omaka vsebuje še mononatrijev glutamat (tudi natrijev glutamat) MSG, ki lahko izzove drisko in glavobole.
Tu je še v sojini omaki bogato zastopana sol, ta je, kadar z njo pretiravamo, kriva za dehidracijo, dehidracija je pogost razlog za glavobole.
Predvsem predelane mesnine tako kot nekateri siri vsebujejo tiramin, ta je odgovoren za glavobole, zato naj tisti, ki pogosto trpijo zaradi njih, ne bi pretiravali s suhomesnimi izdelki ali drugimi predelanimi mesninami, ki v nobenem primeru ne sodijo v koncept zdrave prehrane.
Povzeto po portalu msn.com
Priporočamo tudi: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov
Preberite še: Najboljša eterična olja za premagovanje glavobola in migrene
Morda vas zanima tudi: To drevo, ki najverjetneje raste čisto blizu vas, pomaga pri migrenah in drugih tegobah
oddajte komentar