To je hrana, ki povzroča glavobole

Med vzroke za glavobol spada tudi krepčanje z nekaterimi živili.

8.6.2023 ob 10:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je hrana, ki povzroča glavobole

Glavobol je težava, ki redkeje ali pogosteje doleti domala vsakega. Vzroki zanj so različni, mednje včasih sodijo tudi nekatera živila. Določena lahko zaradi snovi, ki jih vsebujejo, celo izzovejo, ali poslabšajo migrenske napade.

Če ste dovzetni zanje, je dobro vedeti, katerim jedem se je priporočljivo izogibati.

Sladoled

Saj poznate tisti neprijeten občutek, kadar je hrana premrzla. Ta občutek lahko izzove glavobol.

Ko nekaj premrzlega pride v stik z receptorji za okus, se namreč v možganih aktivira živčevje, ki nadzoruje pretok krvi skozi male sive celice, krvne žile se razširijo, to lahko vodi v bolečino.

A brez skrbi, če ste ljubitelj te sladice: jejte jo počasi, glavobol, ki sicer nastane, pa po nekaj minutah največkrat tudi mine.

Kava

Nihče, zlasti pa osebe, ki so dovzetne za glavobole, s kavo ne bi smele pretiravati. Kajti kofein je stimulans, ki lahko zasvoji in kadar ga telo iz kakršnega koli razloga ne dobi dovolj, se lahko pojavi glavobol.

Največkrat je ta prisoten ob koncih tedna, ko praviloma vstajamo kasneje kot med delovniki in telo tedaj, ko dobi prvo skodelico kave, že doživlja odtegnitvene simptome.

Sir

Nekateri siri lahko povzročajo glavobole. Zlasti so s tega vidika problematični zreli siri, kot so parmezan, brie in angleški cheddar.

Ti namreč vsebujejo veliko tiramina, naravne kemikalije, pod vplivom katere se hitro širijo in krčijo krvne žile, kar je krivo za bolečine.

Čokolada

Tako kot kava tudi čokolada vsebuje kofein, zato lahko sprva pretiravanje nato pa odrekanje tej sladici povzroči glavobol, ki je posledica odtegnitvenega sindroma.

Priporočilo se glasi: čokolado uživajte zmerno.

Sojina omaka

Tudi v tem primeru je kriv tiramin, ki je prisoten v sojini omaki in vpliva na krčenje ter širjenje krvnih žil.

Ob tem sojina omaka vsebuje še mononatrijev glutamat (tudi natrijev glutamat) MSG, ki lahko izzove drisko in glavobole.

Tu je še v sojini omaki bogato zastopana sol, ta je, kadar z njo pretiravamo, kriva za dehidracijo, dehidracija je pogost razlog za glavobole.

Meso

Predvsem predelane mesnine tako kot nekateri siri vsebujejo tiramin, ta je odgovoren za glavobole, zato naj tisti, ki pogosto trpijo zaradi njih, ne bi pretiravali s suhomesnimi izdelki ali drugimi predelanimi mesninami, ki v nobenem primeru ne sodijo v koncept zdrave prehrane.

Povzeto po portalu msn.com

Priporočamo tudi: Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov

Preberite še: Najboljša eterična olja za premagovanje glavobola in migrene

Morda vas zanima tudi: To drevo, ki najverjetneje raste čisto blizu vas, pomaga pri migrenah in drugih tegobah


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)