Zgolj toliko minut vadbe dnevno prepreči eno od desetih prezgodnjih smrti

Ni treba biti tekač na dolge proge, da bi izkoristili pozitivne učinke redne vadbe, dovolj je že en kratek sprehod na dan, je pokazala britanska raziskava.

15.3.2023 ob 12:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zgolj toliko minut vadbe dnevno prepreči eno od desetih prezgodnjih smrti

Natančneje: z zgolj 11. minutami telesne aktivnosti dnevno je mogoče preprečiti enega od desetih primerov prezgodnje smrti.

Malo je veliko boljše kot nič

Stroka sicer priporoča od 150 do 300 minut vadbe tedensko v intenziteti, s katero se pospeši srčni utrip, oziroma od 75 do 150 minut tedenske vadbe, ki pripelje do zadihanosti.

Ta cilj je za mnoge nedosegljiv, a že zgolj malo vadbe je veliko boljše kot nič, so dokazali raziskovalci z univerze Cambridge in pojasnili, da 75 minut vadbe tedensko oziroma 11 minut dnevno, pa naj bo to kolesarjenje, hitra hoja, hoja v hrib, ples ali igranja tenisa, lahko prepreči eno od desetih prezgodnjih smrti.

"Kratkoročni učinki vadbe morajo biti opazni kot pospešen srčni utrip, ne pa nujno kot zadihanost," je povedal Soren Brage, ki je vodil raziskavo.

Številni pozitivni učinki

Prej omenjena količina vadbe te intenzitete tveganje za srčne bolezni zniža za 17 in tveganje za raka za sedem odstotkov.

Redna telesna aktivnost zmanjšuje telesno maščobo in krvni tlak, ob tem izboljšuje delovanje mišic, krepi zdravje srca in na dogi rok izboljšuje spanec.

Prav tako je vadba izjemno učinkovita v preprečevanju določenih oblik raka, denimo vratu, glave, prebavil, levkemije, niža pa tudi tveganje za raka pljuč, jeter, debelega črevesja, maternične sluznice in raka dojk.

"Če ne najdete časa, da bi vadili od 150 do 300 minut na dan, je to zagotovo dobra novica za vas. 75 minut tedensko je dosegljivo praktično vsem, lahko pa se potrudite in počasi pridete do zgornje meje priporočil," je povedal Brage.

Mimogrede z vsakodnevnimi opravili

Analiza, objavljena v časopisu The analysis in the British Journal of Sports Medicine, je pod drobnogled vzela sto večjih predhodnih raziskav in skoraj 200 objavljenih člankov na to temo.

Strokovnjaki so na podlagi rezultatov zapisali še, da bi s 150 minutami vadbe na teden lahko preprečili eno od šestih prezgodnjih smrti.

Dodajajo, da ni nujno, da gre za načrtovano vadbo, pozitivne učinke prinašajo hoja peš ali vožnja s kolesom na delo, kolesarjenje namesto avtomobila, stopnice namesto dvigala, vrtnarjenje in podobno.

Z ukvarjanjem s priljubljenimi dejavnostmi bo zlahka v vsakodnevno rutino vključiti primerno količino telesne dejavnosti.

Strokovnjaki zlasti starejši populaciji ob kardiovadbi priporočajo še vaje za moč, kot so dvigovanje ureži, težja vrtnarska dela, šteje denimo tudi prenašanje težkih nakupovalnih vrečk, saj močne mišice varujejo zdravje kosti in jih ščitijo pred zlomi.

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: 9 najbolj seksi hobijev (zaradi katerih ste v očeh drugih v hipu privlačni)

Morda vas zanima tudi: Glasba, ki (dokazano!) izboljša našo učinkovitost pri vadbi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)