Koledar cvetenja: Trenutno alergije povzroča breza

Začela se je sezona breze.

29.3.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Koledar cvetenja: Trenutno alergije povzroča breza

V obdobju cvetenja rastlin posamezniki, preobčutljivi na alergeni cvetni prah, razvijejo simptome alergije. Domneva se, da ima alergijski rinitis oziroma seneni nahod od 10 do 30 odstotkov odraslih.

»Začetek cvetnega obdobja je bil že s prvim januarjem izjemen za vzhodno Slovenijo, ko je bila v Lendavi izmerjena srednje visoka obremenitev zraka z lesko in osmega januarja najvišja vrednost njene letošnje sezone,« pove o zimskemu delu sezone pri nas Andreja Kofol Seliger, univ. dipl. biologinja iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

In med drugim doda: »Sezona alergenega cvetnega prahu traja do oktobra, ko se izteče cvetenje ambrozije. V Lendavi se lahko podaljša še za prvih deset dni oktobra.«

Ali je letošnja sezona pojavljanja cvet­nega prahu v Sloveniji v čem posebna?

V nižinskem svetu Slovenije se sezona cvetnega prahu začne s cvetnim prahom leske in jelše, v Primorju je poleg teh dveh vrst v zraku še cvetni prah cipres, ki je tipičen alergen za sredozemski svet. Naštete vrste sestavljajo prvi vrh obremenitve z alergenim cvetnim prahom v letu.

V povprečju se sezona leske začne sredi januarja, jelše v začetku februarja, ciprese v Primorju hkrati z jelšo. Letošnji januar je bil izjemen za vzhodno Slovenijo, že prvega januarja smo v Lendavi izmerili srednje visoko obremenitev zraka z lesko in 8. januarja najvišjo vrednost njene letošnje sezone.

Malo bolj zložno se je razvijala sezona v Mariboru. Z neugodnim vremenom sredi januarja se je potek sezone upočasnil in šele čez mesec dni – sredi februarja – so se obremenitve spet povečale. Takrat se je glede na povprečje s štirinajstdnevno zamudo začela sezona jelše.

Pogovarjava se v predzadnjem marčevskem tednu. Kaj je zdaj v zraku?

V nižinah je v zraku visokoalergeni cvetni prah breze in sorodnega gabra, pred nami je začetek glavnega dela sezone, ki se bo nadaljeval v april. V Primorju se sezona cvetnega prahu cipresovk in tisovk nadaljuje.

Povečuje se količina gabra, medtem ko je zrn breze malo, saj je breza v Primorju redko drevo. Na vseh merilnih postajah zrak obremenjujejo zrna jesena z alergeni, sorodnimi oljkinim. Zaznavamo tudi nizkoalergeni cvet­ni prah vrbe, topola in javorja.

LJUBLJANA

Dnevnik cvetnega prahu

Dnevnik cvetnega prahu je spletna aplikacija, ki je v pomoč alergikom pri samoopazovanju in beleženju simptomov alergijske bolezni. Z rednim izpolnjevan­jem dnevnika se uporabniku grafično izrišejo vneseni bolezenski znaki skupaj z izmerjenimi koncentracijami petnajstih najpomembnejših alergenih vrst. Izpisane koncentracije temeljijo na podatkovni zbirki EAN (ang. European Aeroallergen Network), ki združuje rezultate meritev več kot 600 merilnih postaj po Evropi, vključeni so tudi podatki slovenskih aerobioloških postaj. Slovenski uporabniki lahko izbirajo med tremi kategorijami: Kotline, Obala in Panonska nižina. S tem imajo možnost spremljanja bolezni v domačem okolju. S podatki drugih nacionalnih in regionalnih mrež pa si lahko pomagamo na potovanjih po Evropi. Uporaba dnevnika je brezplačna, dostop je mogoč na povezavi www.pollendiary.com/Phd/sl/start.

Od česa je odvisna obremenitev zraka s cvetnim prahom?

Odvisna je od večjega števila dejavnikov, med njimi od jakosti cvetenja rastlin, velikosti vira cvetnega prahu, tipa vegetacije in vremenskih razmer pred in med cvetenjem ter drugih spremenljivk v okolju in genetskih lastnosti rastlin.

Vremenske razmere med cvetenjem vplivajo na sproščanje cvetnega prahu iz prašnic in prehod zrn v zrak. Za ta postopek je ugodno sončno vreme z ne premočnim vetrom, ki omogoča prenos in lebdenje zrn v zraku. V brezvetrju se zrna dokaj hitro posedajo na tla.

Tudi dež jih spere iz zraka, le v začetnih minutah neurij in neviht se koncentrirajo nad tlemi in zaradi vsrkane vode nekatera počijo. Poveča se količina manjših delcev z alergeni, ki lahko z vdihanim zrakom vstopijo v pljuča. Sama zrna so tako velika, da se ustavijo v nosni votlini. V suhem vremenu lahko veter cvetni prah spet dvigne v zrak.

Za lesnate rastline so značilna leta z močnim in s skromnim cvetenjem, ki se izmenjujejo v določenem ritmu. Tako sta lani močno cveteli breza in jelša. Jelša je bila letos skromna in predvidevamo, da bo letošnja sezona breze med lažjimi. Za ambrozijo, trave in druge zelnate rastline nihanje v intenzivnosti cvetenja med leti ne velja.

MARIBOR

Sicer je za alergike najbolj neugoden april, ko cveti več vrst vetrocvetnih dreves, kajne? Na kaj naj bodo pozorni v tem mesecu?

V aprilu naj bodo pozorni na obremenitve s cvetnim prahom alergiki, preobčutljivi za cvetni prah breze in sorodnih bukovk (gaber, hrast, bukev). Jesen zaradi sorodnih alergenov in posledično navzkrižnih reakcij pri nekaterih osebah, preobčutljivih za oljko, lahko sproži simptome senenega nahoda.

V toplejšem zahodnem delu države je v zraku cvetni prah cipresovk, v naseljih platane, ob koncu meseca se pojavijo zrna trav in v Primorju krišine. Konec aprila in v maju bor in smreka sproščata cvetni prah v takih količinah, da ga opazimo kot rumene prevleke na zunanjih površinah. Vendar cvetni prah iglavcev navadno ne povzroča alergij.

​NLZOH ima po državi štiri postaje za merjenje koncentracije cvetnega prahu v zraku. Najbrž so razlike denimo med Primorjem in Prekmurjem?

V Primorju se v pomladnih mesecih pojavljajo visoke obremenitve s cvetnim prahom cipres, v maju in juniju sproščajo cvetni prah oljke in od pomladi do jeseni zrna krišine – značilne alergene rastline za sredozemski svet. Sezona trav je nekoliko daljša, traja od aprila prek poletja do sredine septembra z močnim zmanjšanjem obremenitve zraka v juliju in avgustu.

Breza je v sredozemskem svetu redko drevo, večino cvetnega prahu prinesejo vetrovi, ko cvetijo drevesa na celini. V Lendavi opažamo visoke obremenitve s cvetnim prahom ambrozije, sezona je dolga, navadno traja od začetka avgusta od sredine oktobra. Tu je letni seštevek vsega izmerjenega cvetnega prahu najvišji med vsemi postajami: za leto 2022 je znašal v Izoli 61.234 zrn, v Lendavi pa 2,2-krat več oziroma 136.966 zrn.

Alergija na cvetni prah se najpogosteje izrazi kot sezonski nahod s hkratnim srbenjem oči in solzenjem. Kako je posamez­nikom, preobčutljivim za cvetni prah, in tudi astmatikom v pomoč koledar cvetenja?

Koledar cvetnega prahu v preprosti grafični obliki prikazuje letni potek sezon najpomembnejših alergenih vrst cvetnega prahu. Uporabljamo ga za hiter pregled mogoče obremenitve zraka, z barvno lestvico pa ocenimo stopnjo obremenitve.

V pomoč nam je pri preventivnem ravnanju, saj dobimo podatek o pričakovanem razvoju sezone cvetnega prahu. Koledarji so izdelani za posamezne merilne postaje, ker se območja meritev med seboj razlikujejo po vegetaciji, klimatskih razmerah, reliefu, vremenu in ne nazadnje po antropogenem vplivu na okolje. Za sledenje aktualnim obremenitvam priporočamo spremljanje napovedi in ogled semaforja obremenitev za pretekli teden.

Preberite še: Trije najboljši načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Morda vas zanima tudi: To je ena najbolj zdravilnih rastlin na svetu in njeni učinki na telo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)