Poletni prehlad ali sezonska alergija? Strokovnjakinja pojasnjuje, kakšna je razlika

Med prehladom in alergijo je kar nekaj razlik, ki jih je v namen primernega zdravljenja dobro poznati.

20.7.2019 ob 4:15

prehlad_alergija_GettyImage.jpg

"Kihanje, kašelj in zamašen nos, iz katerega teče izcedek so prvi simptomi alergije ali prehlada," je za Pop Sugar povedala Lakiea Wright, imunologinja z bolnišnice  Brigham in dodala: "Ker so prvi pokazatelji pri obojem podobni ni nič neobičajnega, da se posamezniki večkrat sprašujejo, ali je vzrok njihovim težavam alergija ali morda prehlad oziroma druga virusna okužba dihal."

Obstaja pa med njima ena velika razlika: "Simptomi virusne okužbe se lahko okrepijo, pri alergiji pa ostajajo skoraj enaki in ob odsotnosti alergena povsem zvodenijo ter na drugi strani ob stiku z njim trajajo daljši čas."

Ker je treba vedeti, kje tiči vzrok za težave, je dobro poznati osnovne razlike med alergijo in poletnim prehladom.

Povišana telesna temperatura: Pri senenem nahodu povišana temperatura praviloma ni prisotna, je pa ta značilna za okužbo z virusom.

Glavobol in bolečine v mišicah: Pogoste pri prehladu, izjemno redke pri alergijah.

Izcedek iz nosa: Ta je značilen tako za prehlad kot za alergijo, a je pri prehladu gostejši, pri alergiji pa redek in prozoren.

Kašelj: Alergije običajno spremlja suh, dražeč kašelj. Gre za neposreden odziv dihal na alergen. Pri kašlju, ki je posledica gripe ali prehlada, se med njim iz dihal izloča sluz.

Najbolj pa se ti dve tegobi razlikujeta glede na prisotnost simptomov. Prehlad ali druge virusne okužbe dihal praviloma trajajo od sedem do deset dni, alergija se lahko zavleče na nekaj tednov oziroma je prisotna vse dokler je preobčutljivi v stiku z alergenom.

Na žalost tudi alergije oslabijo imunski sistem, kar pomeni, da se ta zaradi njih težje ubrani pred napadi virusov. V kolikor torej menite, da ste žrtev alergije, se posvetujte z zdravnikom, ki bo s primernim zdravljenjem ublažil njene simptome in tako poskrbel tudi za splošno zdravje ter boljše počutje.

Avtorica: M. FL.
Foto: Gettyimages

Priporočamo tudi: Zakaj morate nova oblačila obvezno oprati Ali pa: Zaljubljene ženske varnejše pred gripo in prehladom

Preberite še: 13 najboljših živil ko vas ujameta gripa ali prehlad


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)