Trije najboljši načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Za zagon energije, ko nas pesti spmladanska utrujenost.

27.3.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages

Trije najboljši načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Nekako od sredine marca do konca aprila, ko se narava prebuja, skoraj vsakega tretjega na severni polobli namesto navala energije ob daljših sončnih dnevih prevzameta utrujenost in brezvoljnost. Stanje poimenujemo spomladanska utrujenost. Kaj pomaga k obnovi moči in boljšemu razpoloženju?

Gibanje na svežem zraku

Organizmu po zimskem »počitku« pomagamo, da se čim hitreje prilagodi, s čim bolj zdravim načinom življenja. Skladno s svojimi telesnimi zmožnostmi in primerno zdravstvenemu stanju v tedenski urnik uvrstimo športno vadbo. Če je le mogoče, na svežem zraku.

Začnemo zmerno, bistveno je, da je izbrana telesna aktivnost redna in sistematična. Strokovnjaki pravijo, da dosežemo več, če vadimo trikrat na teden po pol ure kot enkrat na teden uro in pol. Pomlad, denimo, je ideal­na za kolesarjenje in hojo.

Za začetnike je smiselna hoja s palicami, pozneje postopna uvedba kombinacije hitre hoje in teka. Učinek na psihofizično zdravje imajo tudi prvi opravki na vrtu. Ne le da pri delu sodelujejo vse mišične skupine, pod vplivom sončne svetlobe se v telesu tvori vitamin D.

Hrana, ki poživlja

Ob začetku pomladi so v telesu zaloge vitaminov in mineralov manjše. Kaj jesti za boljše počutje in večjo odpornost? Obroki naj bodo redni in uravnoteženi. Dan začnimo z zajtrkom, ki daje energijo za delo.

 

Uživajmo čim več svežega sadja in zelen­jave – na razpolago je spomladanska zelenjava, ki je obenem ugodna za lenobno presnovo, denimo regrat – na krožniku naj bo kar največ vlaknin in polnozrnatih živil.

Ob priporočilih velja omeniti vitamina C (zelena zelenjava in citrusi) in E (mandlji, špinača, sončnična semena), magnezij (semena, polnozrnata žita, zelena zelenjava, pomaranče, banane, nekatere mineralne vode) in cink (špinača, gobe, ovseni kosmiči, oreščki, bučna semena, kakav).

Za tiste, ki so nagnjeni k slabokrvnosti, je priporočljivo, da poskrbijo za dovolj železa, ki je poleg mesa v ribah, stročnicah, zeleni listnati zelenjavi in suhem sadju. Ne pozabimo piti vode, tudi dehidracija povzroči utrujenost.

Jutranje poležavanje ali popoldanski počitek

Potreba po spanju je individualna. Nekateri ljudje morda brez posebnosti shajajo s šestimi urami spanja ali manj, drugi jih potrebujejo osem. Večina odraslih potrebuje od sedem do devet ur spanja na dan.

V priročniku Naravna zdravila – Po izboru zdravnikov Reader's Digesta je med učinkovinami proti občutenju utrujeno­sti med drugim namig o nekajminutnem počitku, med katerim malce zadremamo: »Nasina pionirska študija pilotov na dolgih progah iz leta 1995 je pokazala, da kratek dremež poveča budnost in zmanjša utrujenost. Japonski raziskovalci priporočajo, da si po dremežu osvežimo obraz s hladno vodo in smo minuto izpostavljeni sončni svetlobi.«

Preberite še: Se po spremljanju Instagrama počutite slabo? Tako bodo družabna omrežja prijetnejša

Morda vas zanima tudi: Izjemni zdravilni učinki ječmenove trave, že mala količina dela čudeže


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)