Se po spremljanju Instagrama počutite slabo? Tako bodo družabna omrežja prijetnejša

Ni nujno, da slabo vplivajo na vas. Lahko najdete tudi pozitivne stvari, ki vam bodo celo pomagale in vam dale moč.

24.3.2023 ob 8:00 | Foto: Unsplash | Avtor: P. Pa.

Se po spremljanju Instagrama počutite slabo? Tako bodo družabna omrežja prijetnejša

Zadnja desetletja strokovnjaki vse več pozornosti namenjajo raziskovanju povezav med družabnimi omrežji in samopodobo.

Ugotavljajo, kakšna je pravzaprav samopodoba vplivnežev, kako družabna omrežja vplivajo na njihovo samozavest in samopodobo, kako blažiti negativne vplive in kaj vpliva na posameznika pozitivno.

Psychology today razkriva, da ne glede na to, ali ste vplivnež, vsakodnevni uporabnik družabnih omrežij, ali na platforme pokukate le občasno, je dobro vedeti, kako preprečiti negativen vpliv družabnih omrežij na vašo samopodobo. 

Prvo pravilo: ne primerjajte se

Pogosto se dogaja, da se ob ogledovanju fotografij in posnetkov na družabnih omrežjih ujamemo v zanko primerjanja. Fenomen primerjanja v teoriji govori o tem, da se ljudje definirajo in vrednotijo, ko se primerjajo z ljudmi, ki jih obkrožajo.

V času najrazličnejših platform pa se dogaja, da tudi vplivneži, čeprav jim je vse skupaj zelo dobro znano, padejo v past nevarnih primerjav.

Svoje življenje primerjajo s kratkimi nekaj sekund dolgimi posnetki. Sledilci določenega vplivneža v kratkem posnetku vidijo zelo velikokrat in povsem nezavedno dobijo občutek, da vedo vse o življenju osebe, ki ji sledijo, čeprav je v posnetku razkritih le nekaj sekund.

Ob objavljanju posnetkov, ki so nastali na raznih praznovanjih ali počitnicah, lahko mnogi dobijo vtis, da so njihova življenja v primerjavi z našim, prave počitnice.

Ne poskušajte biti številka ena

Pred družabnimi omrežji je bilo povsem enostavno biti največja 'faca' na vasi ali v ulici, zdaj pa je to vse težje. Ob pregledovanju profilov se zdi, da je pred nami cel kup ljudi, ki so bolj 'kul', pametnejši, lepši in v boljši formi.

Nikar se ne zapletajte in ne skušajte zmagati v že izgubljeni bitki. Namesto da se na vse pretege trudite biti boljši, se raje osredotočite in motivirajte, da boste vsak dan boljša različica sebe, ne pa boljši od milijon drugih, ki objavljajo na internetu.

Iščite objave brez filtrov

Za vse, še posebej pa za tiste, ki nimajo dobrega mnenja o svojem telesu, ali imajo prehranske težave, je lahko spremljanje obdelanih fotografij na spletu zelo mučno in obremenjujoče.

Tudi če veste, da ne gre za realne fotografije in veste vse o filtrih, je bolje, da spremljate tiste, ki jih uporabljajo čim manj.

Družabna omrežja za opolnomočenje

Ni pa vse, kar je objavljeno na družabnih omrežjih, zanič in slabo. Če ste si sposobni postaviti določene meje in omejitve, lahko pozitivno vplivajo na vas in vam pomagajo zgraditi boljšo samopodobo. Mnogi vplivneži pravijo, da so jim družabna omrežja dala glas in možnost, da se izrazijo na glas.

Lauren Lolo Spencer, igralka in aktivistka za invalide pravi, da so ji objave pomagale okrepiti samozavest in izboljšati samopodobo. S tem ko je izrazila svojo ranljivost in sama na glas spregovorila o svojih omejitvah in invalidnosti, je stvari vzela v svoje roke. 

Zapomnite si, da na družbenih omrežjih lahko najdete pozitivne stvari, ki vam dajejo moč in vam pomagajo izboljšati samopodobo. Na tak način lahko nadzorujete svojo izkušnjo, namesto da bi omrežja nadzorovala vas.

Preberite še: Šest stvari, jih vedno smete (in morate) reči drugim

Morda vas zanima tudi: Psihoterapevtka dr. Alja Fabjan: Partnerju moramo dati navodila za uporabo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)