Tako podzavest ustvarja tvojo različico realnosti

Vsak na svet gleda drugače, naša podzavest pa pri tem deluje kot nekakšen filter, skozi katerega vidimo na svoj način.

5.12.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages | Avtor: E.N.

Tako podzavest ustvarja tvojo različico realnosti

Naši možgani so izjemno kompleksni in zapleteni, a na srečo smo jih z razvojem psiholoških znanosti sposobni iz dneva v dan bolj razumeti. Njihovo delovanje je še vedno izjemno skrivnostno, kljub temu pa smo se o njem tudi že marsikaj naučili.

Od rojstva pa vse do sedmega leta se razvija naša podzavest, ki je nekakšen temelj človeškega jaza. V tem času si tako ustvarimo temeljna prepričanja o sebi in svetu okoli nas. Kdo smo, kdo so ljudje, ki nas obkrožajo, kako deluje naša okolica. Podzavestno razmišljanje nadzoruje tudi mnoge procese v našem telesu. Vzdržuje utrip srca, telesno temperaturo in dihanje, prav tako pa je narekovalec naših mentalnih funkcij. Podzavest je zaslužna za naš način razmišljanja, odzive na okolico in navade, ki jih imamo. Kroji pa tudi naš pogled na svet.

Če za lažje razumevanje malce posplošimo, naša podzavest deluje tako, da ves čas poizkuša potrditi naša prepričanja o svetu in sebi. Prepričanja tako delujejo kot nekakšno sito, ki ga imenujemo retikularni aktivacijski sistem (RAS), skozi katerega prihajajo dražljaji iz okolja, ki jih zaznava naš živčni sistem. To lahko poizkusimo razložiti na primeru, ki ga je podala psihologinja dr. Nicole LePera.

Retikularni aktivacijski sistem ves čas preverja naša prepričanja. Zato takrat, ko začnemo razmišljati, da bi radi kupili določen model avta, začnemo prav tega videvati povsod. Zdi se nam, da se je ta tip avtomobila kar naenkrat pričel pogosteje pojavljati v prometu, v resnici pa gre le za to, da ga je naš RAS ozavestil in je nanj bolj pozoren (da bi si lahko potrdili prepričanje, da moramo avto kupiti).

Kar 95 odstotkov časa v dnevu tako doživljamo popolnoma podzavestno. Zaradi tega na primer nimamo težav z vožnjo avtomobila, pomivanjem posode ali drugimi opravili, ki smo se jih naučili v preteklosti, saj jih počnemo avtomatsko. Večino časa, ki ga tako preživimo na svetu, naši možgani potrjujejo prepričanja, ki smo jih osvojili v preteklih letih življenja. Ko se tega zavemo, lahko naša prepričanja pričnemo tudi zavestno spreminjati. S treningom tako lahko naš RAS ni več le avtomatsko sito. Ko ga ozavestimo, lahko spreminjamo naše odzive na svet in se tako nanj ne odzivamo več na avtopilotu temveč zavestno ustvarjamo svojo realnost.

Mogoče boš tako bolje razumela, zakaj rečemo, da nekateri ljudje na svet gledajo optimistično, drugi pa ga vidijo bolj črnega.

Preberi še: Pet vrst počitka, ki pripadajo vsakemu

Morda te zanima: Bella Hadid: Jočem skoraj vsak dan in vsako noč


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)