Trening za možgane: Pet odličnih vaj, s katerimi bodo mladi in dobro delujoči

Z res preprostimi načini poskrbite za jasne misli ter dobro delujoče možgane.

11.10.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Trening za možgane: Pet odličnih vaj, s katerimi bodo mladi in dobro delujoči

V namen zdravega telesa in dobre kondicije redno telovadite. Odlično. Kako pa kaj skrbite za male sive celice? Drži, da tudi tem telesna aktivnost še kako koristi, a kot navaja nevroznanstvenica Caroline Leaf, so možgani organ, ki se, tako kot vsi ostali, stara. Za dobro delovanje v poznejših letih zato male sive celice potrebujejo pozornost in načine, s pomočjo katerih dolgo ostanejo mladostne, misli pa zato jasne.

Nekaj najboljših našteva Pure wow.

Berite

Branje na splošno koristi možganom, a če bi jim radi zagotovili še boljši učinek, bodite pozorni na to, kako berete.

"Izbirajte leposlovna dela, berite z navdušenjem in vpijajte vsako besedo. Ob tem si v mislih rišite prizore. Pustite možganom, da odplavajo v svoj svet, da se odmaknejo od realnosti in se predajo svojemu toku ter tako spodbudijo zdravo nevroplastičnpost," svetuje nevrologinja in pojasnjuje, da je nevroplastičnost sposobnost nevronov in nevralnih mrež, da spreminjajo povezave in obnašanje na podlagi na novo prejetih informaciji, s tem se krepijo vse možganske funkcije.

Sestavljate zapletene sestavljanke

"Dobre in kompleksne sestavljanke, denimo puzzli, spodbujajo gama aktivnost v možganih," navaja Leafova. A ne le puzzli, lansko leto je psihiater in strokovnjak za možgansko zdravje Daniel Amen dokazal, da je odlična igra za male sive celice namizni tenis, saj pripomore k ostrejšemu umu in lahko upočasni napredovanje degenerativnih možganskih motenj, kar je dokazal v manjši študiji, objavljeni v publikaciji ameriške akademije za nevrologijo.

Kajti, kot je zapisal, namizni tenis vključuje dobro koordinacijo, pozornost, predvidevanje in koncentracijo, s tem ohranja mlajši um ter dobro delujoče možgane.

Sanjarite

Čisto vsak dan! Leafova priporoča, da možgane spustite z vajeti in jim dopustite, da se podajajo v svetove, ki so le v mislih, v dejanja, ki ostajajo neuresničena, v trenutke, ki jih nikoli niste doživeli.

Kajti, kot je povedala, se med sanjarjenjem aktivira 200 različnih možganskih področji in jih zato ohranja dejavne, kreativne ter dolgo mlade.

"Razmišljajte o še tako majhni podrobnosti, izdelajte scenarije, ki so vam ljubi, skratka, ne omejujte se in na takšen način ohranite dobro mentalno zdravje ter dobro delujoče možgane," je še povedala.

Drugače poslušajte glasbo

Tako, kot se prepustite dobri knjigi ali sanjarjenju, se prepustite glasbi. Naj vas povsem prevzame in odnese. S tem bodo energijski tokovi preplavili možgane in spodbudili miselne povezave.

Opazujte sebe in vaš vpliv na druge

"S tem boste prebudili različne možganske frekvence, zlasti alfa. Na takšen način boste prepoznali toksične vzorce, ki se jih morate znebiti, saj slabo vplivajo na zdravje ter delovanje možganov.

Pomembno je, da ozavestite svoje obnašanje in njegov vpliv na okolico. Ne samo z vidika boljših odnosov, temveč tudi s stališča dobrega delovanja možganov," zaključuje Leafgova.

Preberite še: Kako se po rojstvu otroka spremenijo ženski možgani

Morda vas zanima tudi: Pri tej starosti šele zares odrastemo (tako pravi znanost)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)