Zakaj nikoli ne smete zadrževati joka

Jok je naraven način sproščanja čustev in prinaša številne pozitivne učinke na počutje ter zdravje.

22.10.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj nikoli ne smete zadrževati joka

Če ste se kdaj, potem ko ste se dodobra izjokali, počutili bolje, vas občutek ni varal. Kajti omenjeni fenomen utemeljuje celo znanost.

Ta zatrjuje, da jok ne pripomore le k olajšanju in boljšemu psihičnemu počutju, temveč obstajajo tudi številne fizične prednosti tega početja.

Drži sicer, da je pogosto in nerazumno jokanje lahko pokazatelj depresije, tesnobe ali nekaterih nevroloških bolezni, a občasen jok koristi duši in telesu. Na kakšne načine, pojasnjuje Real Simple.

Jok koristi našim očem

Solzne žleze proizvajajo tri različne vrste solz. Prve so bazalne. Te so v manjši meri vedno prisotne, skrbijo za vlažne oči ter jih ohranjajo čiste in varujejo pred bakterijami.

Druga vrsta solz so refleksne. Nastajajo kot obramba oči pred dimom, tujki v očeh ali drugimi oblikami draženja. En dobrih primerov refleksnih solz so tiste, ki nastanejo med rezanjem čebule.

Tretja oblika solz so čustvene, emocionalne solze, ki nastanejo kot odgovor na čustva.

"Čustvene solze so posebne, saj vsebujejo beljakovine in hormone, ki jih ni ne v bazalnih in ne v refleksnih.

Prav te snovi delujejo sproščujoče in blažijo čustvena stanja, kajti z njimi telo skuša uravnavati količino v njem prisotnega stresa in vzpostaviti normalno ravnovesje," je povedala doktorica medicine Diane Hilal-Campo.

Dodala je, da jok pripomore k redehidraciji oči ter s tem izboljšuje vid, solze pa iz organov vida odstranjujejo tudi bakterije.

 

"Solze sestavlja 98 odstotkov vode, nekaj soli, maščob in 1500 različnih beljakovin. V njih je še snov lizozim, ki oči varuje pred okužbami," je še povedala.

Da so solze, zlasti bazalne, nepogrešljive za zdravje oči, se strinja oftalmologinja Yuna Rapoport. Opozarja, da pomanjkanje solz, ki je denimo opazno ob dolgem delu za računalnikom, povzroča suhe oči in pekoče občutke.

"Kadar je bazalnih solz premalo, lahko jok zelo koristi tako vidu kot očem samim, saj se pod vplivom emocionalnih organi vida navlažijo. Suhe oči so občasno prisotne domala pri vseh. Prežene jih pogostejše mežikanje, odmik oči od zaslonov in da, tudi jok."

Jok čisti in sprošča

Večina ob omembi solza seveda pomisli na čustvene solze, torej na jok. Ta je povsem naraven način sproščanja in izkazovanja občutkov. Ne samo žalosti, temveč tudi jeze in veselja.

Obstaja več teorij, ki nakazujejo, da zadrževanje joka  povečuje tveganje za težave z duševnim zdravjem in celo za nekatere fizične bolezni.

"Zagotovo ste že slišali izraz, da veliki ne jočejo. Ali da fantje ne jočejo. Pozabite na oba, kajti vsak in vsi imamo pravico jokati, ne glede na spol in ne glede na starost. Čustev nikoli ne bi smeli zadrževati, jih zanikati, se pretvarjati in samemu sebi lagati.  

Vse, kar se nabira v nas, bi moralo iti ven, včasih tudi s solzami. Kajti jok med drugim  pomaga sproščati notranjo napetost in stres. Ne glede na to, da praviloma osnovni razlog zanj še ostane in ga je treba reševati drugače," je povedala psihologinja Kelly Houseman.

"Dober jok deluje katarzično in prinese hipno olajšanje. Čustva, tudi neprijetna, se kopičijo v vsakemu ter ustvarjio negativno čustveno energijo. Včasih je prav dober jok tisto, kar pomaga, da se ta izloči, pripomore k jasnejšim mislim in tako tlakuje pot do uspešnega reševanja težave, ki je do joka pripeljala," je povedala Housemanova.

Jok v normalnih količinah je zdrav, koliko pa je normalno?

Zadeva je seveda individualna in nemogoče je podati smernice, ki bi veljale za vse. Je pa ameriško psihološko društvo zapisalo, da ženske v povprečju jočejo od 30 do 64-krat, moški pa od pet do 17-krat letno.

To pomeni, da ženske jočejo nekajkrat na mesec, moški pa enkrat mesečno ali vsak drugi mesec. Če torej sami padete v ta razpon, se vam ni treba obremenjevati s tem, ali jočete preveč ali premalo.

A kot rečeno, je količina v končni fazi odvisna od značaja in okoliščin, v katerih nekdo živi.

Drži še, da je pretirano jokanje, vsak dan, večkrat na dan ali neprekinjen jok, en najpogostejših pokazateljev depresije ali tesnobe.

Pogost jok je lahko tudi odraz možganskih poškodb in stanja, imenovanega psevdobulbarnega učinka, PBA. Osebe s tem stanjem pogosto ne morejo zadrževati joka ali smeha.

Če se vam zdi, da je vaš jok pretiran in neobvladljiv, poiščite pomoč zdravnika, sicer pa je res samo dobra stvar, torej brez zadrege pustite, da vam občasno iz oči pritečejo (čustvene) solze.

Preberite še: 10 najpogostejših razlogov za jok po seksu

Morda vas zanima tudi: Štirje odzivi Marka Juhanta na situacije, ki se nam pri vzgoji dogajajo vsak dan


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)