Vrsta meditacije, ki postaja vse večji hit (navajamo razloge, zakaj jo moraš poskusiti)

Stresen življenjski slog zahteva sproščujočo protiutež. Je to zvočna meditacija?

6.11.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages | Avtor: E. N.

Vrsta meditacije, ki postaja vse večji hit (navajamo razloge, zakaj jo moraš poskusiti)

21. stoletje je s seboj prineslo marsikatero novost, predvsem pa pospešilo hitrost vsakdanjega koraka in nas zasulo z neštetimi informacijami. Vse to v naša življenja prinaša velike količine stresa in v teh časih je izredno pomembno, da poskrbimo za ustrezno sprostitev. Slednjo vsak najde v svoji aktivnosti – nekateri tečejo, drugi se odpravijo v naravo, spet tretji meditirajo. No, ne glede na izbiro, je pomembno, da svoj način sprostitve čim prej poiščemo ter da sproščanje redno prakticiramo.

Mnogi strokovnjaki so prepričani, da je zdravilo za novodobno hitro življenje čuječnost. To lahko dosežemo z najrazličnejšimi tehnikami meditacije, ena izmed njih pa je tudi zvočna kopel. Pravzaprav ne gre za nobeno novost, saj gre za starodavno tehniko, ki prihaja z azijskega kontinenta. Je pa res, da smo jo na Zahodu še posebej vzljubili v zadnjem času. Kopanje v zvoku je postalo izjemno priljubljeno, na voljo pa je tudi že v mnogih meditacijskih studiih pri nas. Za kaj gre?

Frekvence, ki nas spodbujajo, da živimo v trenutku

Vemo, da glasba pozitivno vpliva na naše možgane in da se ob njenem poslušanju sproščajo hormoni sreče. Pri zvočni kopeli izvajalec iz kovinskih ali kristalnih posod izvablja zvoke, ki na naše razpoloženje podobno vplivajo kot nam ljuba glasba. Frekvence nas tako sproščajo in spravljajo v dobro voljo, hkrati pa je poslušanje zvočne meditacije odličen trening, da se naučimo življenja v trenutku.

Zdi se, da so tehnike sproščanja in čuječnost od zmeraj nekako bolj obvladali na področju Azije, vse več njihovih tehnik pa zaradi stresnega življenjskega stila, ki ga prakticiramo Zahodnjaki, prihaja tudi k nam. Jogo in druge meditativne prakse smo že dodobra ponotranjili, vedno bolj priljubljena pa postaja tudi zvočna kopel. Poslužujejo se je tudi znane osebnosti, med njimi je na njo opozorila tudi Kendall Jenner, ki je prakso objavila na svojem instagram profilu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kendall (@kendalljenner)

Lepota zvočne kopeli je tudi ta, da jo lahko prakticiramo sami ali pa jo za nas izvaja nekdo drug. Zvočne posode imamo namreč lahko tudi doma in sami po njih krožimo s paličico ter iz njih izvabljamo čudovite zvoke. Takšna praksa bo umirila naše telo in duha ter znižala nivo stresnega hormona. Frekvence in vibracije, ki odzvanjajo iz posod, nam pomagajo, da se znebimo napetosti, se sprostimo in potonemo v globoko meditacijo, ki je skoraj podobna spancu. Pogosto prakticiranje zvočne kopeli nas bo navdalo tudi s pozitivno energijo in nam pomagalo biti boljši in uspešnejši na drugih življenjskih področjih.

Da si boš lažje predstavljala, kako je videti zvočna kopel, pa spodaj pripenjamo video.

Preberi še: Neva Robnik Čuček: Največji sovražnik ženske je monotonost

Morda te zanima tudi: Mantre, ki učinkovito premagujejo depresijo, stres ali tesnobo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)