10 znanstveno dokazanih učinkov meditacije, ki ti bodo spremenili življenje

Vsi govorijo o meditaciji. Moram z njo pričeti tudi jaz?

23.8.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages, Instagram | Avtor: E. N.

10 znanstveno dokazanih učinkov meditacije, ki ti bodo spremenili življenje

Meditacija je iz indijskih ašramov v zadnjem času res prodrla v srce zahodne kulture in se spojila s podcasti, online tečaji, knjigami, predavanji in, navsezadnje, vodenimi meditacijami. Sedenje po turško, ki smo ga nekdaj pripisovali Budi in podobnim sinonimom azijskega kontinenta, se je preselilo k nam in po tihem se vsi malce spogledujemo z njim. S sedenjem oziroma meditacijo, ne Budo, seveda.

Meditacija pravzaprav ni sedenje, saj je bolj od položaja, v katerega postavimo svoje telo, pomembno, kaj se v tistem trenutku dogaja v naši glavi. In ravno to, kako se s pomočjo meditacije lahko naučimo obvladovati, kar se nam vsak dan odvija v našem umu, je glavni razlog, da se o meditaciji malce bolje poučimo.

Oblik meditacije poznamo ogromno in kako dolgo jo lahko prakticiramo v enem kosu je odvisno od različnih dejavnikov. Meditacija je pravzaprav poglobitev v svoje misli. Če poškilimo na Wikipedio, je opisana kot »vsakršna dejavnost, pri kateri posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel kakšen specifično zastavljen cilj ali da bi se preprosto umiril«. In v času, ko z enim samim potegom palca švigajo informacije mimo naših oči, je še posebej pomembno, da znamo svoj um malce umiriti. Vsaj za nekaj minut dnevno.

Če meditacije še nisi poizkusila, spodaj navajamo nekaj znanstveno podprtih razlogov, zakaj je pametno vsake toliko umiriti neutrudno delovanje svojih možganov in katera področja tvojega življenja se lahko izboljšajo z le nekaj minutami vaje dnevno.

Stres

Gotovo si že občutila stres. Šola, kariera, otroci, razmerja … Vsi smo ga že in ga vsakodnevno doživljamo, razlikujemo pa se le v tem, kako dobro ga znamo prepoznati in se z njim spopasti. Meditacija je v boju proti stresu naš najtesnejši zaveznik, saj znižuje nivo stresnega hormona kortizola, ki povzroča marsikatero nevšečnost v našem telesu. Meditacija znanstveno dokazano pomaga našemu umu, da učinkoviteje rešuje stresne situacije in nas pomirja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Calm (@calm) on

Anksioznost

Kadar naš um preplavi stres, ki ga ne moremo obvladovati, se pojavi anksioznost, občutek utesnjenosti in ujetosti med vse naloge življenja. No, kot smo že zapisali v zgornjem odstavku, meditacija močno pomaga v boju s stresom in tako nam pomaga tudi obvladovati anksiozne epizode. Tudi anksioznost, ki je povezana z neprijetnim občutkom ob druženju z ljudmi, je obvladljiva s pomočjo meditacije. Pomaga ti namreč fokusirati tvoj um, da ne bo bezljal vse povprek in sproščal neprijetna občutja.

Čustveno zdravje in samozavedanje

Če smo pod velikim stresom, včasih sami sebi sploh nismo podobni in v določenih situacijah ravnamo panično in nepremišljeno. To ima velik vpliv na naše duševno zdravje in tudi tukaj nam bo v veliko pomoč meditacija. Prav tako pa se bomo z meditacijo bolj zavedali samih sebe in tako v določenih situacijah lažje prepoznali svoje obrambne mehanizme in druga vedenja.

Koncentracija in spomin

Med meditacijo se trudimo, da bi imeli popolno kontrolo nad tem, kako deluje naš um. Ko vadimo nadzor, je to približno tako, kot ko v fitnesu treniramo svoje mišice. Bolj kot bomo vadili, lažje bomo nadzirali svoje možgane in tako tudi povečevali svojo koncentracijo. Če imaš na primer težave s koncentracijo, ti tako lahko zelo pomaga, če nekaj minut dnevno vadiš čuječnost. Prav tako pa meditacija dokazano izboljšuje tudi spomin. Učinki meditacije se še posebej poznajo pri starejših ljudeh, ki lahko z meditacijo zavirajo staranje uma in posledično izgubo spomina.

Prijaznost

Čeprav v tem času na prijaznost marsikdaj pozabimo, je pomembno, da se spomnimo, kako pomembno je, da kljub pospešeni hitrosti življenja ostanemo prijazni do svoje okolice. Meditacija dokazano izboljšuje naš odnos s samim sabo in tudi z ljudmi okoli nas. Krepi empatijo in tako se z njeno pomočjo velikokrat lažje postavimo v tuje čevlje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Calm (@calm) on

Spanje

Vemo, da stresen dan lahko povzroči neprespano noč. In če je takih dni veliko, nas to lahko privede celo do kronične nespečnosti. Kako pomemben je dober spanec, pa najverjetneje veš tudi sama. Nekaj minut meditacije pred spanjem bo tvoj um pripravilo na počitek, ga umirilo in ti tako pomagalo slajše zaspati.

Verjetno nam na tem mestu ni potrebno posebej poudarjati, da zgornji vidiki lahko resno izboljšajo kakovost našega življenja. In če smo te prepričali, da poizkusiš, spodaj dodajamo še nekaj kanalov, kjer lahko o meditaciji izveš še malce več. Prilepili pa smo tudi nekaj videov, ki ti bodo pomagali vstopiti v svet meditacije. Sicer pa lahko vedno poizkusiš tudi tako, da v Youtube napišeš ključno besedo »meditation« in poizkusiš najti video, ki ti najbolj ustreza.

In še nekaj. Nikar ne bodi neučakana. Prvič boš morda težko zdržala minuto. Naslednjič bosta dve že pravi uspeh. In po nekaj praksah, boš ugotovila, da si meditacijo na nek način prav vzljubila.

Preberite še: Kaj lahko vsak dan naredimo za srečo?

Morda vas zanima tudi: Pet svari, ki jih morate vedeti pred prvo meditacijo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)