Koncept spuščanja: 5 korakov, s katerimi boste spustili in se prepustili toku

Kako spustiti in se prepustiti toku?

27.8.2020 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: Mateja Blažič Zemljič (revija Suzy)

Koncept spuščanja: 5 korakov, s katerimi boste spustili in se prepustili toku

Koncept spuščanja in nenavezanosti, ki nam lahko pomaga preživeti v tem negotovem prehodnem času, izhaja iz zen budizma. Spuščanje je povezano s hvaležnostjo, saj ničesar ne želiš ali zahtevaš, ampak ceniš, kar imaš.

Kako se torej lotite spuščanja? 

Opazujte svoj um

Oddaljite se od njega in ga opazujte kot zunanji opazovalec. S čim se najbolj poistovetite? Kateri vzorci razmišljanja prevladujejo? Spoznanje, da vaš um oz. ego niste vi sami, vam bo dalo brezmejno svobodo. Zavedajte se, da negativne misli izhajajo iz vaše navezanosti. Opazovanje je torej prvi korak do spremembe.

Razlikujte med glasom ega in resnično situacijo

Um ali ego vam lahko pravi, da vam je, da niste dobili nečesa, kar ste si želeli, uničilo življenje. V resnici pa ste razočarani zaradi nečesa, česar sploh niste imeli. Nobene izgube niste doživeli. Nič se ni spremenilo, razen tega, za kar ste si prizadevali v prihodnosti.

Sprejmite negotovost

Čeprav se bo slišalo nenavadno, sprejemanje neznanega prinaša varnost. Deepak Chopra pravi: »Tisti, ki iščejo varnost v zunanjem svetu, jo lovijo vse življenje. Ko spustite svojo navezanost na iluzijo varnosti, ki je v resnici navezanost na poznano, pa stopite v polje vseh možnosti. Tam boste našli pravo srečo, obilje in izpolnjenost.«

 

Meditirajte

Odlična tehnika, s katero izstopite iz uma in opazujete, kaj se dogaja. Naš um je pogojen z željami in nesrečen, ko se stvari ne odvijajo po naši volji. Zato ga samo opazujte in objektivno presojajte svojo resničnost in dogodke v njej.

Ne obremenjujte se

Negativna čustva naj vas ne vznemirijo. Sprejmite vse odtenke življenja in bodite hvaležni, da se zavedate, kaj čutite. Osho pojasnjuje, zakaj je pomembno sprejeti vsa čustva: »Žalost prinaša globino, veselje pa nas dvigne. Žalost nam daje korenine, sreča pa veje. Sreča je kot drevo, ki se vzpenja v nebo, žalost korenine, ki nas povezujejo z maternico Zemlje. Oboje potrebujemo in više, kot raste drevo, globlje so njegove korenine. Oboje je povezano in v ravnovesju.«

Preberite še: Šola dobrega počutja: Zaupaj si

Morda vas zanima tudi: Zdravilna moč morja, ko korona odnese delo (Piše Danaja Lorenčič)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)