Ko se dotaknete tega, si takoj umite roke

Higiena rok je pomembna v vsakem primeru, zlasti morate pri njej biti dosledni potem, ko se dotaknete določenih stvari.

27.10.2023 ob 12:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ko se dotaknete tega, si takoj umite roke

Da je higiena rok pomembna in nepogrešljiva za dobro zdravje, je povsem jasno. Vsi se zavedamo, da si je treba roke umivati pogosto in natančno.

Ni pa kljub temu odveč poudariti, da jih je treba umiti nemudoma in takoj potem, ko se dotaknete katerih od naslednjih desetih stvari. Kaj je s tega vidika najbolj kritično?

Denar

Čeprav vse bolj v ospredje stopajo drugi načini plačevanja: kartice in spletne transakcije, se vendarle zgodi tudi, da v roke pride gotovina. In ta je zelo zelo umazana.

Na bankovcih in kovancih je na stotine mikroorganizmov, tudi bakterij, ki so na spolovilih, ter bakterije, kot sta E-coli in salmonela. Dovolj dejstev, ki pričajo, da si je treba vedno po rokovanju z gotovino hitro temeljito umiti roke.

Držala, kljuke in podobno

V javnih prostorih in na javnih prevoznih sredstvih. Ti namreč prihajajo v stik s širokimi množicami, nanje se prenašajo bakterije ter druga umazanija, ki z dotikom pridejo na roke in, če te niso hitro umite, na druge dele telesa, tudi v dihala in prebavila.

Takoj, ko stopite z avtobusa, vlaka ali iz trgovine, kjer ste odpirali vrata, je čas za umivanje rok z milom in toplo vodo.

Jedilniki v restavraciji

Ti so pravo gojišče mikrobov. Vsak gost v restavraciji v roke vzame jedilni list, kaj je držal prej, še sam najbrž ne ve. Velikokrat so na jedilnikih ostanki hrane, ki so idealno zbirališče mikrobov.

Ko torej naročite hrano in odložite jedilnik, je čas za umivanje rok.

Jedilniki so zelo zelo umazani.

Zasloni na dotik

Sodobna tehnologija je prišla že v vse pore življenja in zasloni na dotik so postali naši stalni spremljevalci: z njihovo pomočjo dvigamo gotovino, iščemo znamenitosti v mestu, informacije o voznih redih in še bi lahko naštevali.

Torej je jasno, da se jih dotika veliko oseb in da je na njih ogromno umazanije. In še: telefoni, ki jih uporabljate le sami, niso čisti, in tudi potem, ko jih odložite, je priporočljivo takoj temeljito oprati roke.

Vse v zdravniški ambulanti

Ali čakalnici. V ambulanto prihajajo bolni ljudje, ki se dotikajo predmetov in nanje prenašajo mikrobe.

Najbrž je dodatno pojasnilo, zakaj si je potem, ko sedite v čakalnici ali ko odidete iz ambulante zdravnika, treba takoj umiti roke.

Vse živali

Ne glede na to, kako ljubke so in kako čista je na prvi pogled njihova dlaka, naj vas to ne preslepi.

Živali prenašajo številne bolezni, v njihovo dlako se ujame umazanija, na njej so zdravju neprijazne bakterije zato, ne glede na to, kako velik ljubitelj živali ste, potem ko katero pobožate, si takoj umite roke.

Po božanju mehke dlake si je treba takoj umiti roke.

Deske za rezanje in kuhinjske gobice

Kuhinja ni tako čista, kot se zdi na prvi pogled. Največja žarišča umazanije so gobice za pomivanje posode, spužvaste krpe, bombažne krpe in deske za rezanje.

Ena od študij je pokazala, da na kuhinjski gobici biva približno 320 različnih vrst bakterij. Zato svoje redno menjajte, vsakič, ko jih odložite iz rok, pa si te temeljito umijte.

Pisala, ki niso vaša

Ko podpisujete dokumente, svinčnik v roki pa ni samo vaš, pomislite na to, kdo vse ga je držal in kaj je z njim počel

Raziskava je pokazala, da je na povprečnem svinčniku, ki ga uporabljajo vsi v pisarni, desetkrat več bakterij kot na enaki površini straniščne školjke.

Na skupnih pisalih je veliko bakterij.

Dozirniki mila

Dozirniki za tekoče milo so gojišče bakterij. Najbolj kritični so tisti za večkratno uporabo. Ko nanje pritisnemo z roko, tam ostanejo bakterije, ki se množijo in prenesejo na naslednjega obiskovalca.

Charles Gerba, znanstvenik, ki se ukvarja s proučevanjem mikrobov, je prepričan, da se z dotikom teh pripomočkov na roke prenese prav toliko bakterij kot z dotikom straniščne školjke.

Vsega na letališču

Skozi letališča, železniške in avtobusne postaje se zgrinjajo množice. Tam, kjer so množice, so površine vedno prekrite z bakterijami in umazanijo.

Torej je povsem jasno in logično, da si je vsakič, ko pridete z letališča ali postajališča, kjer ste prijemali stole, zaslone, vozičke, skratka, kar koli, treba res takoj umiti roke.

In za prvo silo uporabiti razkužilo, ki ga je dobro vedno imeti pri sebi.

Povzeto po portalu thehealthy.com

Preberite še: Pet najpogostejših napak pri osebni higieni

Morda vas zanima tudi: Največje zmote o vitaminu C in koliko ga zares potrebujemo, da ostanemo zdravi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)