Za lepo kožo recite da dobrim bakterijam

Dobre bakterije nas lahko ščitijo.

25.3.2020 ob 5:40 | Foto: GettyImages | Avtor: A. J. (revija Suzy)

Za lepo kožo recite da dobrim bakterijam

Besedo mikrobiom je skoval Nobelov nagrajenec Joshua Lederberg, označuje pa celoten nabor mikrobov, ki živijo na oz. v našem telesu. Človekov mikrobiom

Vsak človek ima drugačen mikrobiom. Mikrobiom je svojevrstna kožna osebna izkaznica, saj enakega nimajo niti dvojčki. Zanimivo je tudi to, da je na podlahtnici pri različnih ljudeh zelo podoben, medtem ko se na podlahtnici in pazduhah pri isti osebi pomembno razlikuje.

Dobre bakterije na koži

Na lepotnem področju se o mikrobiomu govori predvsem v povezavi s kožo, na kateri živi več različnih vrst mikroorganizmov. Ti se nanjo naselijo kmalu po rojstvu, z leti pa se njihova sestava spreminja. Tako imamo na primer v najstniških letih na koži veliko bakterij, ki imajo rade maščobo zaradi povišane aktivnosti žlez lojnic.

Kožni mikrobi imajo pomembno vlogo pri zaščiti kože in so del kožne pregrade. Njihova sestava se lahko spremeni zaradi različnih dejavnikov, denimo diet, hormonskega neravnovesja, življenjskega sloga, zdravil ali kozmetike. Ti lahko včasih povzročijo neravnovesje mikrobioma, kar vodi v nekatere kožne motnje, kot so prhljaj, akne, psoriaza ali atopični dermatitis.

Kozmetična industrija ponuja izdelke, ki poskušajo na različne načine uravnotežiti mikrobiom, saj je ohranjanje njegovega ravnovesja bistveno za zdravje kože. V osnovi jih lahko razdelimo na tri skupine: izdelke s probiotiki, ki delujejo tako, da povečajo število dobrih bakterij na koži, izdelke, ki vsebujejo prebiotike, ki so vir hrane za dobre bakterije, ter izdelke s postbiotiki, ki poskrbijo, da je okolje ugodno za dobre bakterije – na primer tako, da optimizirajo pH kože.

Ohranjanje ravnovesja mikrobioma

Na ohranjanje ravnovesja mikrobioma se v novi liniji izdelkov Lipikar s prebiotiki osredotoča tudi znamka La Roche-Posay. Linija je namenjena osebam z atopijskim dermatitisom. Osnovna razlika med mikrobiomom zdrave osebe in osebe z atopijskim dermatitisom, pravi dr. Olga Točkova, je, da gre pri slednjem za staphylococcus aureus, tj. zlati stafilokok.

Doktor Olga Točkova poudraja pomembnost uravnoteženega mikrobioma za preprečevanje atopijskega dermatitisa.

»Mikrobiom zdrave kože vsebuje veliko različnih vrst bakterij, med katerimi so najštevilčnejše tiste iz rodu stafilokokov, predvsem njihova podvrsta – zlati stafilokok. Pri koži, ki je nagnjena k atopiji, se delež zlatega stafilokoka poveča na tretjino celotnega deleža stafilokokov v kožnem mikrobiomu, kar povzroči neravnovesje in privede do srbenja, suhosti in ekcemov. To je zelo pomembno, saj lahko tako ukrepamo tudi preventivno, s čimer mikrobiom na tem predelu uravnovesimo in preprečimo prevladovanje stafilokoka ter nova vnetja,« pojasnjuje dermatologinja Olga Točkova.

Prenovljeni Lipikar Baume AP+M zmanjša pogostost nastanka močno suhe kože in pomaga obnoviti kožno pregrado. Formula je izboljšana s sestavino mikroresyl, ki pomaga uravnovesiti mikrobiom. Lipikar Baume AP+M odlikuje trojno delovanje – kožo v trenutku pomiri ter zmanjša pogostost obdobij izrazito suhe kože in praskanja.

Preberite še: Kako skrbeti za suhe, grobe roke, ki so posledica preventive pred novim koronavirusom

Morda vas zanima tudi: Mayarula: Proti gubam na naraven način


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)