Hialuronska kislina proti gubicam in mozoljem

Hialuronska kislina je primerna za nego vseh tipov polti, njeni učinki pa znatno pripomorejo k zdravi in mladostni koži.

20.2.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Hialuronska kislina proti gubicam in mozoljem

Beseda hialuronska kislina res ni najlažja za izgovorjavo, a prav ta sestavina krem in serumov je do polti izjemno prijazna in bi jo morali v negovalno ter lepotilno rutino vključiti iz več razlogov.

Med drugim zato, ker nase veže ogromno količino vode, saj lahko zadrži tudi do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo. To pomeni, da nanjo deluje kot nekakšen magnet in vodo povleče v globlje plasti polti, jo tam zadržuje ter s tem koži zagotavlja prepotrebno vlago.

Kaj pa hialuronska kislina sploh je in katere druge učinke še premore? Na ta vprašanja za Pure Wow odgovorila dermatologinja Gretchen Frieling.

Kaj je hialuronska kislina?

"Je vrsta sladkorja, ki se nahaja v vezivnih tkivih. Njena osnovna naloga je zadrževanje vode in pripomore k vlaženju polti ter ohranja napeto in zdravo kožo," pojasnjuje dermatologinja.

"Naravne zaloge omenjene snovi v telesu z leti upadajo, zato jo je treba koži dovajati in hkrati spodbujati njeno naravno proizvodnjo. Prav v tem tiči odgovor na vprašanje, zakaj je tako priljubljena sestavina kozmetičnih izdelkov."

 

Jo lahko uporablja vsak?

"Ena od velikih prednosti hialuronske kisline je v tem, da je primerna za nego vseh tipov kože. Odlična je za občutljivo, suho, mastno in mešano polt," navaja Frielingova in dodaja, da študije kažejo še, da lahko pospeši celjenje kožnih poškodb.

Katere so prednosti njene uporabe?

"Posamezniki s suho kožo ali tisti, ki na njej opažajo prve znake staranja, ob uporabi hialuronske kisline kmalu zaznajo izboljšanje hidratacije, zmanjšanje kožnih vnetji in manjšo opaznost drobnih gub," navaja Frielingova in nadaljuje:

"Za vse, ki jim težave povzročajo akne, je dobrodošla, saj je nekomendogena, kar pomeni da ne maši por, polt navlaži in ob enem deluje protibakterijsko. Res je sicer, da mozoljev sama po sebi ne pozdravi, a je učinkovit zaveznik v celovitem pristopu k odpravljanju aknaste kože."

Hialuronska kislina na suhi koži

Hialuronska kislina se nahaja domala povsod v telesu, njena najvišja koncentracija pa je v koži. Nanešena topično deluje kot humektant oziroma sredstvo, ki privlači vlago. Ker premore izjemno vpojnost, znatno pripomore k hidrataciji suhe kože in je zato nepogrešljiva za nego izrazito suhe in tudi razdražene polti.

Hialuronska kislina na aknasti koži

Kot že rečeno, je omenjena snov blagodejna za aknasto polt. Med drugim zato, ker ji dovaja vlago, katero velikokrat izgublja zaradi nege s preparati, ki so namenjeni zdravljenju aken. Hkrati ne maši por, pospešuje celjenje ran in zaradi protibakterijskega delovanja zaviralno vpliva na bakterije, ki so najpogosteje glavni krivec za mozolje.

Hialuronska kislina proti staranju

Z redno uporabo hialuronske je mogoče dlje ohranjati mladosten videz kože. V namen blaženja gub jo je sicer primerneje uporabljati v obliki polnil, obstajajo kapsule s hialuronsko kislino, ki so namenjene uživanju, tudi nanešena topično pa je nepogrešljiva v negi proti staranju, zlasti v kombinaciji z retinolom ter vitaminoma C in E.

Preberite še: Medeno razvajanje in vse prednosti, ki jih prinaša med

Morda vas zanima tudi: Štiri nepogrešljive sestavine kozmetike za brezhibno kožo (priporoča dermatologinja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)