Pet najpogostejših napak pri osebni higieni

Povsem nevede morda pri zagotavljanju osebne higiene počnete napake, s katerimi škodujete zdravju ter tudi lepoti.

10.3.2021 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet najpogostejših napak pri osebni higieni

Pri zagotavljanju osebne higiene številni sledijo trdno zakoreninjenim priporočilom, ki pa niso vedno točna in nekatera od njih celo škodujejo zdravju in lepoti. Zato je dobro vedeti, katerih v prid obojega ni dobro upoštevati.

Predolgo in prepogosto se prhate

Morda se sliši neobičajno, a prepogosto prhanje je prav tako slabo, kot preredko, opozarja Brihgt Side. Kot so namreč dokazali strokovnjaki z univerze Columbia, prepogosto prhanje s kože spira naravne maščobe, ta se posledično izsuši in v skrajnih primerih razpoka.

Zaradi teh, sicer nevidnih razpok, v organizem lahko zaidejo bakterije in virusi. Prhanje več kot enkrat na dan je zato odsvetovano, pri tem pa je treba upoštevati še nekaj drugih osnovnih pravil:

Ne prhajte se z vročo, temveč z mlačno vodo, namakanje naj ne traja dlje kot deset minut, uporabljajte blaga, koži prijazna mila, takoj po prhanju na še nekoliko vlažno kožo nanesite vlažilno kremo ali losjon.

Pred malo ali veliko potrebo ne umivate rok

Umivanje rok po obisku stranišča je v vsakem primeru obvezno. A dejstvo je, da bi morali enakemu postopku slediti tudi, preden se usedete na straniščno školjko. Kajti bakterije se ne nahajajo le na njej, temveč tudi drugje po stanovanju in se med dotikanjem intimnih predelov prenesejo nanje.

 

Nova zapoved se torej glasi: roke umivamo pred in po obisku stranišča.

Preredko menjate vzglavnike

Vzglavniki nudijo odlične pogoje za razmnoževanje bakteriji, pršic in plesni. Kadar je teh preveč, lahko povzročijo alergije, težave z dihanjem in kožne težave.

Vzglavnike bi zato morali menjati vsake pol leta, njihove prevleke pa prati enkrat tedensko pri vsaj 60. stopinjah Celzija.

Hišnim ljubljenčkom pustite spati v postelji

Čeprav še s takšnim veseljem gostite v postelji svoje štirinožne prijatelje, to z vidika zdravja ni priporočljivo.

Tudi v kožuhih živali, ki redno obiskujejo salone za hišne ljubljenčke, se nahaja veliko umazanije, bakteriji in drugih mikrobov, ki lahko pri ljudeh povzročajo resne bolezni.

Obraz umivate z milom

Številni menijo, da je umivanje obraza z milom do kože prijazno, saj z nje izpere vso umazanijo, ki se na povrhnjici nabere čez dan. Vendar to ne bo držalo. V resnici milo kožo preveč izsuši, njegovi ostanki pa mašijo pore in višajo tveganje za mozolje ter ogrce.

Mila so za kožo obraza preveč agresivna, opozarjajo dermatologi, ki za umivanje svetujejo temu namenjene izdelke, ki med drugim za razliko od mil ne rušijo pH vrednosti polti in s tem naravne zaščite nežne kože obraza.

Preberite še: Tako dolgo virus gripe preživi na trdih površinah, tkaninah in na koži

Morda vas zanima tudi: Osem napak pri pripravi hrane, s katerimi ogrožate svoje zdravje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)