Se je bolje prhati zjutraj ali zvečer?

Odločitev je povsem vaša, ima pa tako jutranje kot večerno prhanje svoje prednosti.

20.8.2015 ob 12:30

shutterstock_134865533.jpg

Navade prhanja so povsem odvisne od posameznika, nekoliko pa tudi kulturološko pogojene. V Aziji se denimo večina prha zvečer, v ZDA pa zjutraj. V Evropi takšnih pravil ni in so ljubitelji večernega ali jutranjega prhanja zastopani v približno enakem številu.

Zakaj pa so na boljšem prvi in zakaj drugi?


Že slediš Mični na Facebooku?

shutterstock_129598883.jpg

Prednosti jutranjega prhanja

  • Jutranja prha prebuja bolje kot kava. Pospešuje namreč bitje srca in krvni pretok ter omogoča boljšo koncentracijo ter zbranost. Zlasti, če je voda, ki teče po vašem telesu, nekoliko hladnejša.
  • Prhanje zjutraj je primernejše za ljudi z mastno kožo. Ponoči telo namreč izloča znoj in kožne maščobe - če te v prevelikih količinah na koži ostanejo cel dan, lahko zamašijo pore. V tem primeru je bolj priporočljiva mlačna voda.
  • Lajša napetost v mišicah. Jutranja prha je zato odličen način, da ublažite zatrdelost vratu ali morebitne bolečine v hrbtu, ki so posledice nepravega položaja telesa med spanjem.
shutterstock_158444075.jpg

Prednosti večernega prhanja

  • Sproščanje. Prhanje zvečer je odličen zaključek dneva, saj po napornem delavniku prinaša sprostitev tako za dušo kot za telo. Prha namreč znižuje krvni tlak in blaži stres.
  • Lažji spanec. Večerna prha vas bo zazibala v miren spanec, saj je dokazano zdravilo za nespečnost. Telesu namreč sporoča, da je čas za sproščanje melatonina, hormona, ki je zaslužen za spanec. Uporabite toplo vodo.
  • Dlje čiste rjuhe. Če se boste prhali zvečer, bodo vaše rjuhe čiste dlje. Na njih se bo sicer nabiralo več umazanije, kožnih maščob in odmrlih celic. Čiste rjuhe pa so prav tako en od pogojev za prijeten počitek.

    Kaj vam bolj ustreza, jutranja ali večerna prha, ali morda kar oboje?

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)