Tako dolgo bi za zaščito pred gripo morali umivati roke

Večina si za umivanje rok ne nameni dovolj časa, da bi bila varna pred virusnimi okužbami.

9.12.2019 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako dolgo bi za zaščito pred gripo morali umivati roke

Roke bi morali umivati dovolj dolgo, da bi bili v času gripe in prehladov varni pred nadležnimi okužbami. A po ocenah strokovnjakov, si kar 97 odstotkov posameznikov za to opravilo ne vzame primerno količino časa.

"Roke si je priporočljivo umivati vsaj dvajset sekund. Toliko časa, da si med tem dvakrat zapojete pesmico Vse najboljše za te," je za Insider povedala splošna zdravnica Sarah Borwein in dodala, da je dvajset sekund minimum, s katerim je z rok mogoče resnično odstraniti vse na njih prisotne škodljive mikrobe. V kolikor boste prehitri, tudi milo ne bo pripomoglo k temu, da bi bili varni pred okužbami.

Na drugi strani pretiravanje s časom ni na mestu. Zlasti, če uporabljate močna, agresivna mila:

"V tem primeru se koža na rokah izdatno izsuši, razpoka in pride lahko do krvavitev," opozarja zdravnica in pojasnjuje, da se s predolgim umivanjem uniči zaščitni sloj povrhnjice in mikrobi zato lahko zaidejo globlje v telo.

Vroča ali mrzla voda

Splošno razširjen mit je, da je umivanje z vročo vodo učinkovitejše.

"Večina verjame, da je umivanje z vročo vodo z vidika higiene boljše, od umivanja z mrzlo. Vendar ni jasnih dokazov, da temperatura vode pri odstranjevanju umazanije in mikrobov igra kakšno vlogo. Prevroča v resnici bolj škoduje, kot koristi, saj poškoduje povrhnjico. Zato naj bo voda mrzla ali mlačna."

Kot najboljši način Borweinova priporoča temeljito drgnjenje ene roke ob drugo tako, da milnica prekrije vso površino dlani, zadnji del rok, ne pozabite na zapestje in temeljito čiščenje kotičkov med prsti ter za nohti, kjer se radi zadržujejo mikrobi.

Protibakterijska sredstva niso v prednosti

Po navedbah ameriškega Centra za zaščito pred boleznimi in preventivo (Centers for Disease Control and Prevention-CDC), uporaba protibakterijskih mil in sredstev za razkuževanje ni obvezno, saj protibakterijska mila niso učinkovitejša od običajnih. S tem se strinja tudi Borweinova, ki zagovarja staromoden način in izpostavlja učinek različnih razkužil:

"Običajno milo in voda odstranita s površine škodljive mikrobe. Razna razkužila za roke so dobrodošla v nekaterih primerih, denimo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, doma, kjer sta milo in voda vedno na voljo, pa uporaba teh ni smiselna. Kajti ne samo, da izsušijo in poškodujejo povrhnjico, običajno umivanje je v smislu preventive učinkovitejše, saj razkužila z rok ne odstranijo vseh patogenih mikrobov.

Med drugim so neučinkovita pri norovirusu, ki povzroča drisko in bruhanje. Prav tako ne odstranijo vidne umazanije. Zato vsakič, ko odnašate smeti, obiskujete prostore, kjer se zadržuje veliko ljudi ali zunaj opravljate različne dejavnosti, nato z milom in vodo temeljito umijte roke."

Preberite še: 10 znakov, da se prepogosto prhate

Morda vas zanima tudi: Kivi: Kdo ga sme in kdo ne sme jesti

Na Delu in dom preberite tudi: 7 napak pri uporabi hladilnika


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)