6 (res umazanih) razlogov za pogostejše umivanje rok

Prav je, da redno in dosledno umivate roke, a verjemite, to bi morali početi pogosteje.

30.5.2019 ob 11:25

roke_milo_pipa_voda_micna.jpg

Seveda si umivate roke. To je temelj osebne higiene in skrbi za zdravje. A morda tega ne počnete dovolj pogosto. Vas zanima, zakaj bi pri tem morali biti doslednejši?

Zato, ker se vsak dan dotikate res umazanih stvari, s katerih se na roke in kasneje tudi v usta prenesejo nevarne bakterije, od salmonele do e-colija in norovirusov. Katerih, razkriva Insider.

Kljuk na vratih

Zdravju škodljivi mikrobi na kljukah vrat in drugih predmetih, ki se jih dotika veliko ljudi, ostanejo res dolgo časa. Nekateri več ur (salmonela), virus MRSA na njih preživi kar nekaj tednov, nekatere fekalne bakterije tudi do pet mesecev. Najbrž več razlogov ne potrebujete.


Spužvastih gobic

Verjeli ali ne, gobica, s katero pomivate posodo, je najbolj umazan predmet v kuhinji. Kar 75 odstotkov teh je okuženih s škodljivimi bakterijami, kot je denimo E- coli, je bilo leta 2018 dokazano v britanski raziskavi. Zato: čeprav menite, da so roke potem, ko pomijete posodo ali pobrišete mizo čiste, jih je pametno umiti s toplo vodo.

gobica_korito_micna.jpg

Mize v pisarni

Študije so pokazale, da je na površini povprečne pisarniške mize 400-krat več bakterij kot na straniščni školjki. Največ jih je na telefonu, sledi tipkovnica in nato miška računalnika.


Površine na avtobusih in vlakih

Na površinah javnih prevoznih sredstev so strokovnjaki našli 121 različnih vrst bakteriji, tudi takšnih, ki so odporne na antibiotike. Mislite, da ste v avtomobilu varni? Niste, kajti zlasti med točenjem goriva ste izpostavljeni številnim mikrobom, zato si vedno potem umijte roke.

zenska_avtobus_telefon_micna.jpg

Predmetov v restavracijah

Tudi najbolj luksuzne restavracije niso brezmadežne. In najbolj umazani predmeti v njih: stoli in stolčki za otroke. Sledijo jedilni listi, na katerih je tudi do 185.000 mikrobov na kvadratni centimeter.


Prenosnih telefonov

Kdaj ste svojega nazadnje res temeljito očistili? Najbrž nikoli. Pa bi ga morali, kajti na povprečnem pametnem telefonu so znanstveniki našli 10-krat več bakteriji, kot na straniščni školjki.

Zato ga enkrat na teden dobro očistite, sploh, če niste edini, ki ga uporabljate. In si potem, ko končate pogovor, umijte roke.

telefon_kava_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


Priporočamo tudi: To se zgodi, če rok ne umivate na pravilen način Ali pa: Kako izbrati najčistejšo straniščno školjko

Preberite še: Kako pogosto zamenjati gobico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)