10 delov telesa, ki jih površno umivate (pa jih ne bi smeli)

Čeprav ste pri prhanju še tako dosledni, najbrž pozabljate na dele telesa, ki si zaslužijo več pozornosti in bi jih morali umivati, čeprav jih ne.

12.9.2018 ob 3:59

prhanje_kopalnica_milo_zenska_micna.jpg

Ni dovolj, da se med prhanjem samo namilite in splaknete. Obstajajo deli telesa, ki bi jih morali redno in dosledno čistiti, a se nanje niti ne spomnite. Na njih se zato kopičijo zdravju neprijazne bakterije ter druga umazanija. Poglejte, katerim bi, po navedbah Roberta Glatterja, gostujočega profesorja urgentne medicine v bolnišnici Lenox Hill, New York, morali namenjati več pozornosti. 

Lasišču

Nobenega dvoma ni, da redno umivate lase, koliko pozornosti pa posvečate lasišču? Kot je za Readers digest povedal Glatter, res ni nobene potrebe po vsakodnevnem umivanju las, morali pa bi vsak dan temeljito zmasirati lasišče. Na njegovi površini se namreč kopičijo umazanija, odmrle celice in bakterije.

Redna masaža lasišča z mlačno vodo ne samo, da z njegove površine odstranjuje umazanijo, prav tako pospešuje pretok krvi in preprečuje nastanek prhljaja. Seveda na temeljito čiščenje tega dela telesa ne pozabite tudi tedaj, ko si umivate lase.

Predelom za nohti

To, da je treba roke dobro umiti po obisku stranišča, potem, ko kihnete ali kašljate, ko se dotikate surovega mesa in denarja, že veste. A s tem opravite komaj polovico dela. Bakterije, tudi fekalije, se ne zadržujejo le na površini rok, temveč tudi za nohti kjer se, če jih ne odstranjujete redno, nevarno namnožijo in prenesejo na hrano, opozarja Glatter ter dodaja, da bi zato morali vsak dan predele za nohti očistiti z milom in krtačko ter tako preprečiti nevarne okužbe.

Koži za ušesi

Mama je imela prav, ko vam je govorila, da je treba dodobra umiti tisto, kar se skriva za ušesi. Na tem področju se iz žlez lojnic izloča veliko kožne maščobe. V kombinaciji s temnim in toplim mestom se tako ustvari idealno okolje za množenje bakteriji, ki, če jih ne odstranjujete vsak dan, začno proizvajati na moč neprijeten vonj. 

Spodnjim delom stopal

Večina meni, da je za čista stopala dovolj stati pod prho. Milo in voda, ki polzita po njih, naj bi poskrbeli za njihovo čistočo. Vendar po besedah dermatologinje Sonie Batra to za čista in zdrava stopala ni dovolj.  Cela, tudi njihove spodnje dele, je treba vsak dan očistiti z milom in krtačko, saj se izdatno znojijo, na njih se ob netemeljiti higieni začno množiti glivice, ki jih je zelo težko odpraviti in povzročijo nastanek atletskega stopala.

Popku

Popek je topel, v njem se kopičijo vlakna tkanin, odmrle celice kože in druga umazanija. Kombinacija teh ustvarja idealne pogoje za razvoj bakteriji, ki v predelu popka ostanejo skrite ter se ob površnem umivanju prekomerno namnožijo. Prav to je razlog, zaradi katerega bi ga morali med prhanjem vsakič temeljito očistiti ter osušiti in tako preprečiti vnetja.

Jeziku

Ljudje so pogosto zmotno prepričani, da je ščetkanje zob za higieno ustne votline dovolj in pri tem pozabijo na čiščenje jezika. A kot opozarja Batrova, je na njegovi površini veliko majhnih vdolbinic, v katerih se razmnožujejo mikroorganizmi, ki povzročajo slab zadah in vodijo tudi v bolezni zob ter dlesni. Zato bi pri čiščenju zob morali ščetkati tudi jezik, oziroma uporabljati posebna strgala, ki z njegove površine odpravijo obloge.

Komolcem

Res je, ti so očem skriti, a z njimi pogosto prihajamo v stik s takšno in drugačno umazanijo. Samo pomislite, kolikokrat se s komolci naslanjate na mizo, pult in druge površine, s katerih se nesnaga prenese na s tankimi gubicami prekrito kožo, v katerih nastane idealno okolje za kopičenje bakteriji, ki lahko ob neredni higieni povzročajo različna vnetja in kožne okužbe. Zato bi jih morali vsak dan očistiti z milom in rokavico za prhanje ali spužvasto gobico.

Zadnji strani vratu

Zadnja stran vratu je topla, pogosto vlažna in zlasti, če imate dolge lase ter redno vadite, predstavlja idealno mesto za kopičenje bakteriji ter druge nesnage. To je le nekaj odgovorov na vprašanje, zakaj bi jo morali vsak dan med prhanjem temeljito očistiti z gobico, milom ter čisto vodo.

Hrbtu

Čez hrbet tedaj, ko ste pod prho, tečeta voda in milnica, a to za čistočo tega dela telesa ni dovolj. Za njegovo higieno si omislite kvalitetno krtačo za hrbet, s katero boste lahko očistili celo njegovo površino in odstranili na njej prisotno umazanijo ter odmrle celice.

Mednožju

Dobro skrbite za svoje intimne predele. Toplo in vlažno okolje, ki ga ustvarjajo dlake, spodnje perilo in znoj ter kožne maščobe ob površnem umivanju ne vodijo le v neprijetne vonjave, temveč tudi v okužbe. Prav koža na in okoli genitalij je namreč izjemno občutljiva ter dovzetna za vnetja, ki jih je mogoče preprečiti le z redno in dosledno higieno. Po umivanju poskrbite, da se bodo dodobra osušili, kar velja zlasti za moške, saj je pri njih več pregibov, v katerih se lahko ob neprimerni higieni zadržujeta umazanija in vlaga, ki nudita idealne pogoje za razvoj škodljivih mikroorganizmov.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Del dneva, v katerem ogljikovi hidrati še zdaleč niso dobrodošli ali pa 8 odgovorov na vprašanje, zakaj se ponoči zbujate 

Priporočamo tudi: 6 malenkosti za dan brez stresa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)