Veste, kako pogosto umivati lase?

Splošnega pravila sicer ni, a pomembno je, da ugotovite, kaj najbolj ustreza vašim lasem.

10.5.2015 ob 10:30

shutterstock_206658787.jpg

Lasje se mastijo iz enakega razloga, kot obraz. V podkožnih žlezah nastaja mastna snov, imenovana sebum, ki preprečuje izsušitev kože in las. Žleze, ki to maščobo proizvajajo, so tik ob koreninah las, njihovi kanali pa vodijo do lasnega mešička, tako maščoba pride v stik z lasmi.

"Vsak od nas izloča različno količino kožne maščobe in zato se lasje nekomu mastijo hitreje, drugemu pa počasneje. Na to najbolj vplivajo genetika in hormoni," pravi ameriški dermatolog Paradi Mirmirani. Zato splošnega pravila glede tega, kako pogosto umivati lase, ni, a nikomur tega ni potrebno početi vsak dan.

shutterstock_262895051.jpg

Prepogosto umivanje las ima namreč več škode kot koristi. "Morda se sliši paradoksalno, da ljudje z namenom, da bi se maščobe znebili, lase umivajo pogosteje, a prav to izsuši teme in žleze lojnice delujejo bolj zavzeto, s tem pa se lasje mastijo še hitreje," pojasnjuje dermatolog.

Poleg tega, da las ni dobro umivati vsak dan, upoštevajte še nekaj dejavnikov, ki so pri vsakem posamezniku drugačni.

shutterstock_221439616.jpg

Tip kože

Če je vaša koža na obrazu suha, je takšna tudi koža na lasišču. V tem primeru bo povsem dovolj, če boste lase umili enkrat na teden. Če je vaša koža mastna, bodo takšni tudi lasje in zato jih boste morali na teden oprati dvakrat.  

Tekstura las

Tekstura las vpliva na to, kako hitro se maščoba razporedi po celi njihovi dolžini. Skodrani lasje ovirajo potovanje maščobe in se zato mastijo počasneje. Če imate torej skodrane lase, bo kljub mastni koži dovolj eno umivanje na teden. Pri tistih z ravnimi pa bosta potrebni dve.

shutterstock_148563557.jpg

Oblikovanje

Prav tako je pri umivanju las potrebno upoštevati na kakšen način oblikujete pričesko: če lase pogosto ravnate, kodrate ali barvate, jih umivajte redkeje, da jih ne bi še dodatno obremenjevali ter tako pospeševali njihovo mastenje.

Na osnovi navedenih kriterijev presodite sami, kako pogosto se boste lotili umivanja las.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)