Kefir: Vse to zmore ta mlečni napitek

Med fermentiranimi mlečnimi izdelki, največ iz kravjega mleka, ima poleg jogurta in kislega mesta posebno mesto kefir.

9.6.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Klavdija Miko Piše:

Klavdija Miko

klavdija.miko@delo.si

Kefir: Vse to zmore ta mlečni napitek

Mleko oziroma popolno živilo, kot mu pravijo strokovnjaki, ima visoko prehransko vrednost in poleg kakovostnih beljakovin ter dobro izkoristljivega kalcija vsebuje tudi druge pomembne snovi za uravnoteženo delovanje telesnih funkcij.

Pomembno je – tako navajajo na portalu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Naša super hrana –, da poleg mleka uživamo tudi raznovrstne hranljive mlečne izdelke, med katerimi imajo fermentirani mlečni izdelki posebno mesto.

Odlična izbira je seveda v Sloveniji pridelano mleko in mlečni izdelki iz njega.

Med fermentiranimi mlečnimi izdelki, največ iz kravjega mleka, ima poleg jogurta in kislega mesta posebno mesto kefir. Vsebuje številne koristne mlečnokislinske bakterije in kvasovke, ki pomagajo ohranjati ravnovesje črevesje flore, podpirajo zdravje prebavnega sistema in krepijo imunski sistem. Prav zaradi številnih blagodejnih lastnosti velja osvežilni fermentirani napitek za vrelec življenja.

Kefirjeva zrna

Rahlo penasti mlečni pijači, pripravljeni iz polnovrednega ali posnetega mleka, viskoznost in značilen kiselkast okus poleg temperature in časa fermentacije daje količina oziroma kakovost kefirjevih zrn.

»Kefirjeva zrna so kompleksna in spremenljiva simbiotska mikrobna združba kvasovk, mlečnokislinskih in drugih bakterij, ujeta v mešanico polisaharidov in beljakovin. Na pogled spominjajo na cvet cvetače. Zrna so različne velikosti (od 3 do 30 mm), mehka, nepravilnih oblik, rumenkasto bela in imajo čvrsto strukturo.«

 

Tako o kefirjevih zrnih na prehrana.si, nacionalnem portalu o hrani in prehrani. Med procesom fermentacije mikroorganizmi presnavljajo laktozo in druge sestavine mleka.

Ker se laktoza pretvarja v mlečno kislino, je kefir primerna izbira za ljudi, ki imajo težave s prebavljanjem laktoze.

Probiotiki

Poleg mikroorganizmov, probiotikov, ki delujejo na sestavo in lastnosti mikroflore v črevesju, je kefir bogat s številnimi vitamini (beta karoten, A, B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12, E) in minerali (baker, cink, fluor, fosfor, kalcij, kalij, magnezij, natrij, železo). Je dober vir beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov.

»Kefir se poleg pitja v kulinariki uporablja tudi za pripravo toplih ali hladnih juh, solatnih prelivov, sladoleda, tort, kruha, frapejev, kot preliv za kosmiče in žgance, dodatek pečenkam, zrezkom, sirom, osvežilnim pijačam. V jedeh je uporaben tudi kot nadomestek jogurta ali mleka,« svetujejo na portalu prehrana.si.

Priporočamo še: Meringa: temelji, ki jih morate poznati, da bo pavlova snežno bela in brez razpok

Preberite še: Počasna presnova: Šest napak, zaradi katerih se redite

Morda vas zanima tudi: S to zdravilno rastlino boste izboljšali spanec in počutje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)