Šest navad za dobro prebavo (tudi na dopustu)

Za dobro prebavo lahko (tudi na dopustu) poskrbite s povem preprostimi, a učinkovitimi vsakodnevnimi navadami.

9.8.2022 ob 5:19 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest navad za dobro prebavo (tudi na dopustu)

Dobra prebava je neprecenljiva, žal pa se tega običajno zavemo šele, ko začne nagajati in se pojavi zaprtje. Velikokrat se to, zaradi spremembe okolja in rutine, zgodi prav na dopustu.

Da bi se temu izognili, je dobro v vsakodnevno življenje vključiti navade, ki mimogrede poskrbijo za pravilno delovanje prebavil, zdravo črevesno floro in s tem za dobro prebavo. Poglejte nekaj takšnih.

1 Uživajte pestro in zdravo prehrano

Vse se začne na krožniku in prebavilom najbolj koristi pestra, sveža prehrana z veliko vlakninami ter hrana, ki vsebuje bakterije, nepogrešljive za zdravo črevesno mikrofloro.

Kar pomeni, da na jedilnik redno umeščajte sezonsko sadje in zelenjavo, fermentirana živila, izdelke iz celih žit, semena, lupinaste plodove, stročnice, gozdne sadeže. Vsi ti izjemno pozitivno vplivajo na delovanje prebavil.

2 Ne pozabite na redno vadbo

Na počitnicah res ne bi razmišljali o vadbi. A zanjo bi morali najti voljo, saj prinaša številne pozitivne učinke na zdravje in počutje, torej je dobra tudi za prebavo.

A ne le na počitnicah, redna vadba bi morala biti v vsakem primeru del dnevne rutine. Rezultati raziskave ameriške Akademije za nutricionizem in prehrano so pokazali, da imajo osebe, ki redno vadijo, v črevesju več dobrih bakterij v primerjavi s tistimi, ki niso redno telesno aktivni.

Redna vadba je zlasti pomembna v času, ko vsak dan veliko presedimo, kajti pretežno sedeč način življenja je en največjih sovražnikov zdravja ter dobre prebave.

3 Izogibajte se alkoholu

Alkohol je toksičen za črevesje, kajti ruši naravno ravnovesje bakterij v njem, povzroča dehidracijo, spodbuja napihnjenost, viša tveganje za pekočo zgago, gastritis ter na sploh slabo vpliva tudi na delovanje prebavil.

4 Prenehajte kaditi

Tobačni dim škoduje vsem telesnim organom, klinična raziskava klinike Cleveland pa je pokazala še, da kajenje viša tveganje za nastanek vnetnih črevesnih bolezni, zlasti za kronovo bolezen.

Prav tako je dokazano, da je črevesna flora pri nekadilcih veliko bolj zdrava od črevesne flore kadilcev.

5 Dovolj spite

Kvaliteten spanec je še en pomemben dejavnik, ki vpliva na celotno zdravje, s tem tudi na prebavo. Pomanjkanje spanca je povezano s številnimi kroničnimi vnetnimi boleznimi, z debelostjo in boleznimi srca.

Dokazano je še, da se zgolj po dveh nočeh prekratkega spanca spremeni črevesna flora. Najbrž ni treba poudarjati, da gre za spremembe, ki vodijo v slabšo prebavo.

6 Naučite se obvladati stres

Sodoben način življenja in visoke količine stresa negativno vplivajo na celo telo, zlasti na prebavila.

Pod vplivom stresnih hormonov pride do sprememb v črevesni mikroflori, zmanjša se količina dobrih in poveča raven slabih bakterij, to vodi v kronična vnetja.

Hkrati so pod vplivom stresa prebavila slabše prekrvavljena, saj telo več krvi usmerja v organe, ki so ključni za spopadanje z njim.

Na dopustu naj bi se stres umaknil, ko pa se počitnikovanje konča, ga obvladajte z različni protistresnimi tehnikami, kajti tudi to  pripomore k boljši prebavi in zdravju na sploh.

Povzeto po portalu Miss Zdrava

Preberite še: Slabo za zdravje: med veliko potrebo ne počnite tega

Morda vas zanima tudi: Prebava: Zaprtje lahko premagate z drobnimi spremembami v življenju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)