Kako za polovico zmanjšati količino džulov v rižu in testeninah

Skrivnost se skriva v načinu kuhanja.

12.12.2016 ob 6:10

spageti_unsplash.jpg

Od nekdaj je veljalo, da se je vitki postavi v prid treba izogibati testeninam, rižu in drugim živilom iz enostavnih ogljikovih hidratov. Strokovnjaki iz Šri Lanke pa so odkrili izjemno preprost način, s katerim je število džulov (kalorij) v teh živilih med kuhanjem mogoče zmanjšati za polovico.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Takole svetujejo

Na vsakih 65 gramov surovega riža v približno tri litre vrele vode dodajte žlico olivnega ali kokosovega olja.

Riž skuhajte kot običajno, ga odcedite in čez noč pustite v hladilniku, da se ohladi. Med hlajenjem se bodo džuli oklestili za polovico.

riz.jpg

Zakaj?

Proces hlajenja v kombinaciji z oljem, ki ste ga dodali vodi, poveča odstotek odpornega škroba v rižu. Gre za neprebavljive ogljikove hidrate, ki jih telo ne more pretvoriti v glukozo. V tankem črevesu se zato ne absorbirajo, neprebavljeni pridejo do debelega črevesa in se s prebavo izločijo.

S ponovnim segrevanjem se kalorije v rižu ne bodo povečale, znanstveniki pa verjamejo, da je ta način primeren tudi za druga, s škrobom bogata živila, kot so denimo testenine. Da kuhanje, hlajenje in ponovno segrevanje v teh poveča količino odpornega škroba, so pokazale že nekatere prejšnje raziskave.

Odporni škrob ni dober le zaradi manjše kalorične vrednosti živil, temveč izboljšuje tudi občutljivost na inzulin, spodbuja delovanje črevesja, dolgo ohranja sitost in pripomore k hitrejšemu izgorevanju s hrano zaužite energije.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)