Kako ste lahko zdravi, čeprav v službi veliko sedite

Sedeče delo ne sme biti izgovor za nezdravo življenje.

10.3.2016 ob 9:00

shutterstock_354391937.jpg

Čeprav med svojim delom večinoma sedite, morate vendarle poskrbeti za svoje zdravje. Pri tem vam bodo sledeči nasveti zagotovo v pomoč. Niza jih osebna trenerka Lucy Wyndham-Read.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Kocke ledu. Sedeči položaj najbolj kvarno vpliva na hrbtenico. Med dolgim sedenjem postajamo vse bolj zgrbljeni, hrbet pa ukrivljen in boleč. Da bi to preprečili, si pomagajte s kockami ledu. "Ne dobesedno, pač pa na samolepilni listič napišite dve besedi: ledene kocke. Listič nalepite v kot monitorja ali na mizo ob sebi. Vsakič, ko ga boste ošinili s pogledom, si boste zamislili, kako bi se vaše telo odzvalo, če bi vam kdo na hrbet položil kocko ledu. Takoj se boste zravnali, poravnali ramena in rahlo izbočili prsi."

Pravilo 20 minut. Skušajte vsakih 20 minut vstati izza mize in se pretegniti. Med dolgotrajnim sedenjem se upočasnjuje presnova, telo težje uravnava količino sladkorja v krvi in krvni tlak, s tem pa ogrožate tudi srce. Torej vstanite, popijte kozarec vode ali se samo sprehodite po pisarni. Le nekaj minut bo zdravju in dobremu počutju v veliko pomoč.  

Bodite pripravljeni. Najbrž tudi sami sodite med tiste, ki v jutranji naglici preskočijo zajtrk. A če zjutraj ne jeste, vas okoli 11. ure v službi zagotovo popade lakota, ki jo mimogrede tešite z nezdravimi prigrizki. Zato si že zvečer pripravite osnovo za zajtrk. Dobra odločitev so denimo ovseni kosmiči s suhim sadjem. Zvečer jih nasujte v skodelico, pustite jo na pultu in zjutraj jih samo še prelijte z mlekom. Recept najdete tukaj. Hiter in krepčilen zajtrk bo tako v trenutku pred vami, vi pa se boste zaradi njega cel dan počutili bolje. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)