Kako najbolj pametno spakirati počitniško lekarno

Ne pustimo si kvariti dopustniškega veselja zgolj zato, ker doma nismo dobro pripravili potovalne lekarne.

8.8.2023 ob 9:15 | Foto: Getty Images/iStockphoto | Avtor: Melita Meršol

Kako najbolj pametno spakirati počitniško lekarno

Pred odhodom na pot si je priporočljivo narediti seznam in si nato priskrbeti vse najnujnejše za ukrepanje ob slabosti, prebavnih motnjah, povišani temperaturi, pikih mrčesa ... Ne smemo pozabiti tudi na zdravila, ki jih moramo redno jemati.

Seznam potrebščin prve pomoči naj bo prilagojen krajem, ki jih nameravamo obiskati. Poleg tega si uredimo dodatno zdravstveno zavarovanje za pot v tujino – tako bomo imeli krite nujne stroške, ki lahko nastanejo kot posledica nenadne bolezni ali poškodbe.

Na seznam dodajmo tudi sončna očala, zdravila, ki jih moramo redno jemati, razkužila, prvo pomoč z obliži, hladilno mazilo, švicarski nož.

Kokakola in slane palčke

V popotniški lekarni naj ne manjkajo tablete proti slabosti med vožnjo z avtom, ladjo ali letalom. Dobro je imeti tudi analgetike proti glavobolu in drugim bolečinam ter za zniževanje telesne temperature, kakor tudi zdravila pri prehladu ali bolečem grlu, ki delujejo antiseptično.

Mazilo z izvlečkom divjega kostanja bo pomagalo pri bolečih in oteklih nogah, ki se pojavijo po dolgotrajni hoji ali sončenju, pri vnetjih ali alergijah so koristne kapljice za oči, ravno tako za nos, ki pridejo prav, da si iz nosnic očistimo droben pesek.

Če na bazenu staknemo glivice med prsti na nogah, bo dobrodošlo antimikotično mazilo, značilnim mehurčkom na ustnicah pa bomo uspešno kos z virustatikom. Preverjeno drži, da proti slabosti na daljši poti z avtom ali avtobusom pomaga domač recept: kokakola in slane palčke.

Previdnost pred povzročitelji težav

Pred najbolj nadležnimi tegobami, kot so prebavne motnje in želodčne težave, ki nas – zaradi drugačnih razmer, kot so doma – zelo rade doletijo na dopustu, se žal ne moremo preventivno obvarovati s cepljenjem.

Zato je na prvem mestu previdnost, da ne pridemo v stik z bakterijami ali virusi. Izdatneje skrbimo za osebno higieno in smo preskrbljeni s pripomočki, kot so razkužilo, mokri intimni robčki, toaletni papir.

 

Za vsak primer imejmo pri roki rehidracijski prašek za pripravo raztopine za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov pri hujših driskah. Če smo nagnjeni k zaprtju, ne pozabimo na odvajalne tablete, čaje, sirupe ali svečke.

Ko nas piči ali ožge

Poleg repelentov v pršilih in mazilih nas bodo pred piki komarjev, os, sršenov, pajkov in drugega mrčesa obvarovali dolgi rokavi, za mirnejši spanec si lahko nabavimo mrežo za zaščito pred nadležnimi krvosesi. Upoštevati pa moramo tudi, da komarji najbolj sitnarijo ob stoječih vodah, zgodaj zjutraj in ob sončnem zahodu ter predvsem ponoči. Sicer nam ob ugrizih oziroma pikih utegnejo koristiti antihistaminiki (tudi pri alergiji na sonce) in mazila s hidrokortizonom, ki zmanjšujejo otekline, srbenje in ublažijo alergijske izpuščaje.

Da bi preprečili opekline, ki lahko zares grdo zagrenijo počitnice, sta ključni omejitev časa, ki ga bomo preživeli na soncu, in uporaba ustrezne zaščite. Priskrbimo si sredstva za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, ki ga postopoma lahko malo znižujemo.

In če se odpravljamo v kraje, kjer v bližini ni lekarne, nikar ne pozabimo na hladilna mazila za nego in zaščito opečene kože. Priporočljiv je blagodejni gel aloe vere. Nanesemo ga lahko tudi na rane, ki jih staknemo pri padcih.

Če zaboli zob

Zobobol se najraje prikrade brez napovedi in nam lahko uniči počitnice. Seveda bi morali takoj pohiteti k zobozdravniku, a kako si pomagati, če smo daleč od doma? Zdravila proti bolečinam so samo prva pomoč – najbolj pa se obnesejo tista, ki vsebujejo ibuprofen, ki hkrati zmanjšuje vnetje.

Pomaga tudi, če si k obrazu, kjer nas boli, pritiskamo hladen obkladek, ki zmanjša otekanje. Glavo poskušamo držati pokonci, v kozarcu tople vode raztopimo žličko soli in si speremo ustno votlino. Dobro je, če medzobne prostore še bolj skrbno kot sicer očistimo z nitko.

Tudi če nas bo zob naslednji dan nehal boleti, se ob prihodu domov nemudoma naročimo na pregled pri svojem zobozdravniku.

Preberite še: Krčne žile: Poleti so zadrege izrazitejše

Morda vas zanima tudi: Voditeljica Suzana Kozel iskreno: Vem, da ni zdravo, kar počnem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)