Kaj vse sodi v potovalno lekarno

Lekarna v kovčku naj bo obvezni sopotnik na počitnicah.

18.4.2023 ob 1:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: Melita Meršol

Kaj vse sodi v potovalno lekarno

Potovalna lekarna je sopotnik, ki nam bo pri morebitnih nevšečnostih olajšal marsikatero skrb. Kaj bomo pospravili vanjo, je seveda odvisno od tega, kam potujemo in za koliko časa. Vedno pa imejmo s seboj veljavno zdravstveno kartico, zdravstveno zavarovanje za tujino, potrdilo o cepljenjih (če odhajamo v trope) in seveda zdravila, ki nam jih je predpisal osebni zdravnik.

Poleg zdravil je nujno sredstvo za dezinfekcijo rok, ki s svojimi učinkovinami uniči večino znanih bakterij in mikrobov. Hkrati roke osveži in neguje. Dobro je imeti pri sebi sredstvo proti pikom komarjev in ugrizom klopov.

V pribor za prvo pomoč spadajo tudi sterilne gaze. Padci, praske in žulji, ki jih je treba razkužiti, očistiti in po potrebi zaščititi pred okužbo, kar kličejo po obližih, povojih in robčkih za čiščenje.

Zaščita na soncu

Sončni žarki v zmernih količinah zagotovo ugodno vplivajo na nas. Priskrbijo nam potrebni vitamin D, znižajo krvni tlak in tkivo je bolje preskrbljeno s kisikom. Drži tudi, da nas zagorelost polepša in izboljša počutje, a kljub temu se je treba sončiti po­stopoma in z ustrezno zaščito tudi med plavanjem.

Če kljub temu dobimo opekline, moramo kožo oskrbeti s hladnimi obkladki. Ker smo se pregreli, obstaja tudi nevarnost dehid­racije. Piti moramo dovolj tekočine, vode ali mlačnega čaja.

Domači namig:
Kokakola bo gotovo ublažila slabost med vožnjo.

Pri lažjih opeklinah si lahko pomagamo s hladnim navadnim jogurtom ali pa na kožo namažemo gel aloe vere, ki blagodejno vpliva nanjo, jo pomirja in hladi obenem. Gel blaži bolečine, preprečuje okužbe ter pospešuje celjenje kože in ustvarjanje nove povrhnjice. Menda obnavlja tkivo kar osemkrat hitreje od naravnega procesa regeneracije.

Če se odpravimo v gore, smo prav tako oziroma še bolj izpostavljeni nevarnim žarkom. Zrak je redkejši, zaradi snega in skal, ki odbijajo svetlobo, je moč UV-žarkov še večja. Tako kot si zaščitimo kožo s kremo za sončenje, moramo zavarovati tudi oči. Športna očala naj vsebujejo tudi polarizacijo oziroma filter, ki zmanjšuje bleščanje.

Okužbe s hrano

Proti okužbama s hepatitisom A in B je najučinkovitejše preventivno cepljenje. Potovalnim driskam, ki največkrat niso smrtno nevarne, so pa nadležne in lahko pokvarijo počitnice, se praviloma izognemo z doslednim upoštevanjem pravil uživanja neoporečne hrane in pijač. Najvarnejša je sveže pripravljena hrana, ki je dobro toplotno obdelana in še vroča postrežena. Visoka temperatura uniči v živilih prisotne mikroorganizme.

Med varna živila spadajo tudi suha hrana, denimo kruh in keksi, ter zelo sladka živila (marmelade, med).

Sadje je treba pred zaužitjem olupiti, saj so na njegovi površini lahko mikroorganizmi. Pri tem je treba paziti na ustrezno higie­n­o rok in pribora. Umivanje rok z milom in vodo oziroma uporaba antiseptičnih razkužil sta nujna pred vsakim uživanjem hrane ter pred uporabo sanitarij in po njej.

Uživati je treba samo ustekleničeno vodo in druge ustekleničene pijače. Čim več popite vode ali mineralne vode z veliko magnezija je tudi praktična pomoč vsem, ki jih daleč stran od domačega stranišča muči zaprtje.

Preberite še: Počitnice 2023: kam potujemo letos in kako so nekateri tvegali (ter ostali brez dopusta ali ga preplačali)

Morda vas zanima tudi: To je pravljična kraška vasica, ki osupne s svojo lepoto


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)