Overlanding: Posebna oblika potovanja, kjer pot šteje več kot cilj

Overlanding je način potovanja, ki združuje ljubezen do raziskovanja, avanture in samozadostnosti.

24.6.2023 ob 8:16 | Foto: Gettyimages | Avtor: Blaž Kondža

Overlanding: Posebna oblika potovanja, kjer pot šteje več kot cilj

Zagotovo ste v zadnjem času že slišali za overlanding in se vprašali, kaj točno se skriva za tem izrazom.

Lahko bi rekli, da gre za način potovanja, ki združuje ljubezen do raziskovanja, avanture in samozadostnosti. Pogosto se takšnega potepa lotimo s terenskim vozilom.

Spletna enciklopedija Wikipedija piše, da pojem overlanding zgodovinsko izvira iz Avstralije, kjer so z njim poimenovali gnanje živine na zelo dolge razdalje.

Danes ga najpogosteje povezujemo z avanturističnimi potovanji z vozilom po različnih terenih, ki vključujejo tudi vožnjo po zahtevnih poteh, kampiranje v naravi in odkrivanje manj znanih območij.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Federico Del Puppo (@4passiperilmondo)

"Poznamo veliko podzvrsti overlandinga in tudi med njegovimi privrženci se krešejo mnenja o tem, kaj sploh je tisti pravi," je pojasnil Matej Kadunc, ki se z njim ukvarja že več kot 30 let. Začel je ljubiteljsko, z motociklom, zadnjih 15 let se na tovrstne potepe podaja s terenskim vozilom, ki ga je ustrezno preuredil.

Svoje znanje in izkušnje je spremenil v posel, saj se njegovo podjetje med drugim ukvarja prav s prodajo overlanding opreme in predelavami terencev za tovrstne avanture.

Vse bolj priljubljen med Slovenci

Na vprašanje, kako priljubljen je ta način potovanja med Slovenci in kako z njim začeti, je odgovoril, da se v zadnjih letih, najbolj opazno se je zanimanje povečalo leta 2020, vedno več Slovencev odloča za takšno, bolj avanturistično preživljanje počitnic, pri katerem ne šteje le končni cilj, ampak predvsem pot.

Ta praviloma poteka stran od ustaljenih turističnih tokov, a ne nujno po najzahtevnejših terenih.

"Čeprav se overlandinga lahko lotimo z osebnim vozilom, nas do večine skritih in za tovrstne popotnike zanimivih kotičkov vodijo slabše prevozne ceste, zato je terensko vozilo prva izbira. Ne nazadnje imajo terenska vozila večje zmogljivosti in večjo nosilnost, kar pride prav za opremo in zaloge, ki jih peljemo s seboj.

Takšna potovanja namreč trajajo tudi mesec dni ali dlje, prenočuje se praviloma v naravi in ne v hotelih in apartmajih," pravi sogovornik.

Potrebna oprema

Kakšno opremo potrebujemo za overlanding? Najprej vozilo, pri čemer so priporočljivi poltovornjaki (pick-upi) ali večja terenska vozila.

In ne, ne potrebujemo najnovejšega modela, svojo nalogo bo več kot dobro opravljal tudi kakšen starejši letnik.

"Če želimo v takšnem avtomobilu bivati, si moramo priskrbeti ustrezno bivalno opremo. Strešni šotor je kos opreme, ki zagotavlja zadostno udobje za prenočevanje in je v marsičem boljši od klasičnega šotora.

Hitro ga postaviš in pospraviš, poleg tega je v njem prijetno, tudi kadar dežuje, pa še umaknjen si od različnih nadležnih žužkov in živali," pravi Kadunc in dodaja, da je tudi notranjost mogoče predelati za spanje, vendar se potem hitro pojavi vprašanje, kam s prtljago.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ryte Calpo (@kapwaoverland)

Poleg strešnega šotora je dobro imeti tendo, ki nas bo med postanki ščitila ali pred dežjem ali pred soncem. Obvezen je osnovni komplet za kuhanje, torej mini štedilnik, posoda za vodo in posebne bokse, kamor lahko pospravimo različne pripomočke.

"Po mojem so prav takšni boksi in torbe, kamor smiselno zložimo potrebščine, tisti, ki bodo naredili naše potovanje prijetnejše, saj ne bomo stalno nečesa iskali," pravi sogovornik.

Oprema za večjo zmogljivost vozila

Drugi del opreme je po besedah Mateja Kadunca povezan z izboljšavo (terenskih) zmogljivosti vozila.

"Vedeti moramo, da overlanding še zdaleč ni isto, kot tako imenovan off-roading, pri katerem se podamo na najzahtevnejša brezpotja. Ker pa imamo vseeno opraviti s terenom, je dobro, da smo opremljeni za samoreševanje.

V to kategorijo obvezne opreme zato spadajo vitel in podnice, ki pridejo prav predvsem na peščenih podlagah (puščava) in v blatu, dvignjeno vzmetenje ter primerne terenske pnevmatike.

"Tako opremljen avtomobil se bo dobro obnesel na številnih nam bližnjih terenih, denimo po Balkanu (Bosna in Hercegovina, Albanija, Grčija) in severni Afriki (Maroko, Tunizija, Egipt).

To so tudi destinacije, kamor se podaja večina, ki se odloči za takšen dopust. Vsekakor pa je treba vozilo prilagoditi svojim potrebam," še dodaja Kadunc.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Auto Na Trave (@autonatrave)

Dobro je vedeti

  • Stroški sestave overlanding vozila za nezahtevnega uporabnika znašajo približno 4000 evrov. Zgornja meja je tako rekoč nebo. 

  • Če izhajamo iz osnovne definicije, da je overlanding v bistvu potovanje z vozilom, je izbor destinacij neskončen. Pomembno pa je, da na poti spoštujemo lokalna pravila in se ne vozimo in ne prenočujemo tam, kjer je to prepovedano oziroma ni zaželeno. Ključno je tudi, da se imaš dobro in raziskuješ tisto, kar te zanima, in v krajih, kjer se dobro počutiš.

  • Začetnikom se priporoča najem strešnega šotora, s katerim naj se najprej podajo po Sloveniji ali sosednji Hrvaški. Še posebno Velebit, Kvarner in hrvaški otoki ponujajo zanimiva doživetja, če le zapeljemo stran od glavnih prometnic.

  • Naslednji korak za slovenske overlanderje je večinoma Balkan z okolico, recimo Črna gora, Bosna in Hercegovina ter Grčija in Turčija.

  • Za še bolj pristna doživetja pa so, ko se nabere več izkušenj, zanimive severnoafriške države, kot sta Maroko in Tunizija.

Preberite še: Primorka, ki je čez noč pustila vse za seboj in izkusila življenje v kombiju

Morda vas zanima tudi: Slovenca tri mesece s kombijem po Skandinaviji: Malo zapravila, doživela ogromno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)