Kako gore pozdravijo depresijo

Prostrana narava, pomirjujoča tišina in sproščujoči se endorfini so pravi balzam za dušo.

30.3.2016 ob 6:30

gore_shutterstock_345349253.jpg

S prihodom toplejših dni bo tudi v gorah počasi izginila snežna odeja. Nižji ter višji očaki bodo vse bolj vabili iz dolin in prav bi bilo, da bi se njihovemu vabilu čim večkrat odzvali. Kajti hoja v gore ne samo, da krepi mišice in zagotavlja kondicijo, prinaša tudi zvrhano mero dobrega počutja, samozavesti ter premaguje celo depresijo. Bivanje v naravi ob tem odpravlja stres in pripomore k lažjemu soočanju z vsakodnevnimi nalogami. Pohajkovanje po gorah ima torej na zdravje številne pozitivne vplive.

Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Hoja v hribe je odlična vadba. Včasih ob hoji po naravi sploh ne boste imeli občutka, da vadite. A prav pešačenje po gozdovih, travnikih in gorah je odlična telesna aktivnost, med katero se pospešeno sproščajo endorfini. Prav tako je dokazano, da ima vadba na prostem mnogo več dobrobiti, kot tista v telovadnicah. Zlasti zaradi naravnega okolja, ki deluje spodbudno na celoten organizem. Pozitivne vplive na dušo in telo zagotavlja tudi odkrivanje vedno novih, še nepoznanih kotičkov, tišina v naravi pa prinaša prav posebno sproščujočo izkušnjo. 

Doseganje ciljev krepi samozavest. Hoja pa naravi praviloma nikoli ni tavanje brez cilja. Prav osvajanje teh je v življenju še kako pomembno. Ko si zastavite cilj in s trudom do njega pridete, storite izjemno veliko za svojo samozavest. Vedno novi cilji prav tako predstavljajo vedno nove izzive ter ob doseganju teh prinašajo zadovoljstvo in krepijo vero v svoje sposobnosti. Močna samozavest in prepričanje vase sta ključni za dobro psihično zdravje. 

Bivanje na prostem kemično spreminja telo na bolje. Številne raziskave so pokazale, da so pozitivni vplivi svežega zraka na zdravje opazni že po petih minutah bivanja v naravi. Ljudje smo namreč po ustroju zunanja bitja, zato nas zadrževaje v naravnem okolji razveseljuje ter sprošča. Med njim v telesu nastaja hormon oksitocin, v koži se tvori vitamin D, krepi se metabolizem in polni smo energije. Povsem drugače torej, kot kadar smo dolgo časa zaprti. Zato izkoristite pomladne dni ter se čim večkrat podajte v gore ali vsaj na bližnji hrib. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)