Kaj se zgodi, če med prebolevanjem gripe ali prehlada pijemo kavo

Pitje kave med prebolevanjem okužbe dihalnih poti ima kar nekaj negativnih posledic.

24.10.2023 ob 12:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se zgodi, če med prebolevanjem gripe ali prehlada pijemo kavo

Tople pijače so, kadar nekoga v posteljo položi katera od virusnih okužb dihal, dobrodošle.

Študije so pokazale, da pomagajo pri lajšanju simptomov tovrstnih tegob, saj hitro zagotovijo olajšanje, poleg tega ni nič prijetnejšega, kot pogreti se s skodelico toplega napitka.

A čeprav se med te uvršča tudi kava, ta tedaj, ko ste bolni, ni najboljša možnost, o čemer priča kar nekaj dejstev. Kaj se torej v telesu dogaja, kadar med prebolevanjem virusne okužbe dihal pijete kavo in zakaj bi se ji bilo tedaj bolje odpovedati?

Kava prebuja, a telo potrebuje počitek

"Kofein je stimulans. Res je, da sam po sebi ne bo vplival na prebolevanje okužbe,  naj gre za gripo, prehlad, virozo ali kovid, a kljub temu njegov učinek tedaj ni najbolj dobrodošel," je povedala Susan Hassing, gostujoča profesorica epidemiologije na šoli za javno zdravje univerze Tulane in pojasnila:

"Kadar se telo bori z virusno okužbo, je nekaj, kar nujno potrebuje, dober počitek. Spanje pomaga pri okrevanju, in ker kofein prebuja, je organizmu pod njegovim vplivom težje zagotoviti dovolj spanca.

Enako velja za druge stimulativne pijače, denimo energijske napitke. Preveč kofeina telesu med prebolevanjem gripe ali prehlada torej ne koristi."

Kava lahko ovira počitek, ki ga telo med prebolevanjem gripe ali prehlada najbolj potrebuje.

Kofein je diuretik in spodbuja dehidracijo

"Če ne gre zgolj za blag prehlad, bodite previdni s pitjem kave, kajti ta premore blag diuretični učinek na telo in tako lahko vodi v dehidracijo tedaj, ko organizem potrebuje dovolj tekočine za okrevanje," naslednji razlog proti pitju kave med virusno okužbo dihal izpostavlja Daniel Monti predsednik oddelka za integrativno medicino in prehranske znanosti inštituta Jefferson Health, ki dodaja:

"Eden ključnih elementov prebolevanja okužbe je primerna hidratacija, ki jo kava lahko ovira."

Previdno, če okužbe spremljajo prebavne težave

Načeloma kava tedaj, ko s telesom, zlasti želodcem, ni vse v najlepšem redu, niti ne diši. A tudi, če si jo zaželite, opustite misel nanjo.

"Dodatna hidratacija je tedaj dobrodošla. Osnova zanjo naj bodo voda in čaji ter ne kava, ki lahko še dodatno razdraži želodec in poslabša stanje" se strinja Hassigova.

Zmernost je na prvem mestu

Povedano na kratko: najbrž vam kava, kadar ste bolni, sploh ne prija. Če je sicer popijete preveč, lahko prebolevanje okužbe izkoristite za zmanjšanje njene zaužite količine.

"Ne bo pa nič narobe, če vam zadiši in popijete kakšno skodelico, zlasti takoj, ko se zbudite. Tako boste lahko med drugim zmanjšali tveganje za glavobol, ki se pri ljubiteljih kave rad pojavi, kadar ne pijejo te pijače," je povedala Hassigova in dodala:

"Ključ je, tako kot vedno, v zmernosti. Konec koncev morate telesu, kadar se bori z okužbo, zagotoviti kar največ možnosti za krepčilen počitek in kava to možnost lahko zmanjša."

"Če je okužba blaga, kakšna skodelica kave ne prinaša znatnega tveganja," pravi tudi Monti. "Se pa ji je nedvomno pametno odpovedati, kadar so simptomi diareja, bruhanje in bolečine v želodcu."

Druge idealne pijače

Sicer tedaj, ko ste bolni, raje posegajte po drugih pijačah, ki telo navlažijo brez neljubih stranskih učinkov.

Kadar ste bolni, namesto kave raje pijte čaj. Foto: Simona Pilolla/Gettyimages

"Pomembno je ohranjati zdravo raven hidratacije. Najboljša je s tega vidika navadna voda, občasno so dobrodošli naravni sadni sokovi, bistre juhe in zeliščni čaji," svetuje Monti.

Boljši od kave so zaradi manjše vsebnosti kofeina tudi zeleni ali drugi pravi čaji, saj so ti prijaznejši do želodca, v vsakem primeru naj bosta prioriteta počitek in hidratacija.

To sta najboljša recepta za odpravljanje posledic telesnih vnetij, ki jih sprožijo virusi in se odražajo z zamašenim nosom, oteženim dihanjem, kašljanjem. Hkrati primerna hidratacija spodbuja izločanje virusov iz telesa, kar je poglavitni cilj pri prebolevanju sezonskih okužb dihalnih poti.

Povzeto po portalu huffingtonpost.co.uk

Preberite še: Kako slabo je v resnici na prazen želodec piti kavo (odgovor vas bo presenetil)

Morda vas zanima tudi: Če boste dan začeli tako, boste bolj zdravi in zadovoljni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)