Sedem trikov za hiter dvig energije (brez kave)

Ko padeta energija in koncentracija, večina najprej pomisli na skodelico kave, a ta ni edina rešitev.

19.10.2023 ob 6:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Sedem trikov za hiter dvig energije (brez kave)

Tedaj, ko nekoga prevzame neizmerna utrujenost, zaradi katere ne more zbrati misli ter se pripraviti do tega, da bi se lotil načrtovanih nalog, je prva misel še ena skodelica kave.

Mnogi jo pijejo tudi zgolj zato, ker jim je preprosto všeč njen okus. A kakorkoli že, čeprav je v zmernih količinah zdrava, z njo ni pametno pretiravati in kadar je bilo skodelic že preveč, si je energijo bolje zagotoviti kako drugače.

S prhanjem s hladno vodo

To je en najboljših in najučinkovitejših načinov za prebujanje telesa in za zagotavljanje novega odmerka energije. Ni treba, da je voda, ki priteče iz prhe takoj ledena: najprej naj bo mlačna, nato pa počasi nižajte njeno temperaturo.

Izmenjujoča hladno-mlačna prha ima poživitvene učinke na telo. Hladna voda naj teče tako dolgo, kot vam odgovarja, sprva najbrž le nekaj sekund, nato pa od ene do treh minut.

Hladna voda med drugim prebuja, pod njenim vplivom izgoreva rjava maščoba, pospeši se nastajanje rastnega ter androgenih hormonov, med hladno prho se v telesu tvorijo še endorfini, s tem prinaša dolgoročne učinke na budnost in koncentracijo.

S suhim ščetkanjem

Preden skočite pod prho, telo ščetkajte s suho ščetko. Postopek pospeši krvni pretok in stimulira živčevje, posledično se v telesu dvigne raven energije.

Suho ščetkanje za več energije.

S primerno hidratacijo

Primerna hidratacija je eden ključnih korakov do boljšega zdravja in počutja. Izčrpanost je na drugi strani pogosta posledica dehidracije, čeprav je večina ne povezuje z njo.

A prav kozarec vode zjutraj je lahko rešitev, ki prebudi bolje in učinkoviteje od kave saj je znano, da je telo, ko se zbudi, zaradi nočnega predaha velikokrat dehidrirano. Tako kot zjutraj primerna hidratacija utrujenost prežene tudi čez dan.

Z vadbo

Podoben učinek na telo in energijo kot primerna količina vode ima vadba. Morda se res ne zdi logično, da bi tedaj, ko se pojavi izčrpanost, vadili, a nekaj vaj spodbudi krvni pretok, v možgane tako pride več kisika in utrujenost se umakne novemu odmerku energije ter koncentracije.

Nekaj minut vadbe lahko nadomesti skodelico kave. Foto: Aaron Amat/Gettyimages

Z raztezanjem

Gre za obliko vadbe, s katero je najbolje začeti dan. Zjutraj si vzemite pet minut časa in dodobra pretegnite ter zamigajte celo telo.

Obstaja več vrst raztezalnih vaj, ki vplivajo na vse mišične ter kostne sklope, tudi povsem običajno raztezanje še v postelji prinaša učinke, nad katerimi ne boste navdušeni le zjutraj, temveč ves dan.

S pitjem kakava

Pijača, pripravljena iz surovega kakava, je še en zaveznik večje količine energije in boljše koncentracije.

Kakav namreč vsebuje snov PEA (feniletilamin), ki na podoben način kot skodelica kave v telesu dvigne raven energije.

Kakav deluje kot poživilo.

S primerno količino magnezija

Z magnezijem obogatena prehrana je pot do več energije ter boljše koncentracije.

Magnezij je vključen v številne procese v organizmu, skrbi tudi za pretvarjanje hrane v energijo, zato je nepogrešljiv z vidika nadomestka za kavo.

Da vam energije ne bi prehitro zmanjkalo, jedilnike obogatite s celimi žiti, zeleno zelenjavo, mandlji, avokadom in drugimi naravnimi viri tega elementa.

Povzeto po portalu Mondo.rs

Preberite še: Bi res morali z antibiotiki uživati probiotike? Tako pravi znanost

Morda vas zanima tudi: Če vam primanjkuje tega minerala, ste pogosteje lačni in se lažje redite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)