Bi res morali z antibiotiki uživati probiotike? Tako pravi znanost

Prehranski dodatki s probiotiki ne zmorejo obnoviti zaradi antibiotikov poškodovane črevesne flore, je pokazala nova raziskava.

13.10.2023 ob 9:04 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Bi res morali z antibiotiki uživati probiotike? Tako pravi znanost

Antibiotiki premagujejo škodljive bakterije, ki povzročajo bolezni, na žalost ne zmorejo ločevati dobrih in slabih mikrobov ter v črevesju pomorijo tudi tiste, ki skrbijo za prebavo, počutje, za dobro delovanje možganov in zdravje nasploh.

Ker probiotične kulture črevesni flori na drugi strani koristijo, je jemanje prehranskih dodatkov z njimi priljubljena in dobro znana strategija, s katero naj bi izničili negativne učinke antibiotikov na črevesno mikrofloro.

Nova raziskava pa je postregla s podatki, ki prej omenjeno tezo zanikajo in dokazujejo, da je taktika neučinkovita, kupovanje probiotičnih dodatkov pa stran vržen denar.

Do tega zaključka so znanstveniki prišli z analizo različnih črevesnih mikroflor posameznikov, ki so uživali antibiotike v kombinaciji s probiotiki in brez njih. Skupno je bilo v študijo vključenih 1200 oseb.

Izkazalo se je, da so osebe, ki so skupaj z antibiotiki uživale probiotike, črevesno mikrofloro izboljšali za vsega skupaj 0,23 odstotka. Na podlagi tega so strokovnjaki zaključili, da uživanje probiotičnih dodatkov prehrani ne vpliva znatno na diverziteto črevesnega mikrobioma.

 Probiotični dodatki ne zmorejo odpraviti negativnih učinkov antibiotikov., Foto: Dea Greez/Gettyimages

"To je prva metaanaliza in najbolj podroben vpogled v resnično učinkovitost sicer priljubljene metode," so raziskovalci zapisali v julijski številki časopisa BMC Medicine.

Zakaj probiotični dodatki niso učinkoviti?

"Obstaja več odgovorov na to vprašanje," je povedal Arik Alper, pediatrični gastroenterolog v bolnišnici Yale New Haven in gostujoči profesor pediatrije na medicinski šoli Yale.

Prvi je po njegovih besedah ta, da dela prebavil, kjer bi lahko učinkovali, večina mikrobov iz prehranskih dodatkov sploh ne doseže. Tovrstni preparati jih praviloma ne vsebujejo dovolj, da bi lahko spremenili zadeve, prav tako jih veliko pomori že želodčna kislina. Tudi antibiotiki sami lahko pomorijo koristne bakterije, zaužite v obliki prehranskih dodatkov pravi Alper in dodaja:

"Probiotični dodatki praviloma vsebujejo učinkovine, ki so v tankem črevesju, večina črevesne mikroflore pa je v kolonijah naseljene v debelem črevesju."

Kako probiotični dodatki lahko pomagajo?

Vse to po besedah Alperja niso edini razlogi, zakaj kombinacija probiotikov in antibiotikov ni učinkovita. Past se skriva še drugje:

"Obstajata samo dve probiotični kulturi, ki bi lahko pomagali pri odpravljanju prebavnih težav, pogojenih z jemanjem antibiotikov: gliva Sacharomyces boulardii in v manjši meri bakterija Lactobacillus rhamnosus," je pojasnil in dodal, da sta tudi ti dve snovi učinkoviti le pri specifični vrsti antibiotikov.

Hrana je boljša od dodatkov

Tako kot za vse hranljive snovi tudi za probiotike velja, da jih je bolje kot z dodatki, uživati redno s polnovredno prehrano.

"Poudarek naj bo na probiotikih, ki so v živilih," navaja gastroenterolog  Madhav Desai z medicinskega centra Huston in oddaja, da se ti nahajajo v fermentiranih živilih ter sadju in zelenjavi: "Jogurt, vložena zelenjava, juha kičmi, kefir, kislo zelje so odlični naravni viri probiotikov, vsi ti naj bodo stalna sestavina uravnotežene prehrane.

Torej naj bodo na jedilnikih vedno, ne samo ob jemanju antibiotikov."

Probiotična živila naj bodo redno na jedilniku.

Če se že odločate za dodatke prehrani, Desai svetuje izbiro kvalitetnih s primernimi učinkovinami, pred uživanjem o smiselnosti in primernosti se je dobro posvetovati z zdravnikom.

"Upoštevajte navodila zdravnika, ki se nanašajo na predpisan antibiotik in skrbite za primerne odmerke. Tako kot antibiotiki imajo tudi prehranski dodatki s probiotiki lahko nezaželene stranske učinke."

Povzeto po portalu health.com

Preberite še: Izjemna moč kislega zelja (in zakaj z njim kljub vsemu ni dobro pretiravati)

Morda vas zanima tudi: Zdravilni učinki šitak in kako jih preprosto vzgojimo sami doma


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)