1.12.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Kislo zelje ni nič drugega kot fermentirano zelje. Fermentacija je metoda za podaljševanje roka trajanja živil, znana že več kot 2000 let. Med njo v osnovi nastajajo koristne bakterije oziroma probiotiki, živi organizmi, ki na več načinov vplivajo na zdravje.
Z njimi je bogato kislo zelje ter so zaslužni za velik delež njegovih pozitivnih učinkov. Ob probiotikih vsebuje še veliko mlečne kisline, vlaknin ter vitaminov, med katerimi je treba izpostaviti vitamina C in K ter minerale kalij, kalcij in fosfor.
V kislem zelju zastopane probiotične kulture so pomembe za dobro delovanje prebavil, za premagovanje vnetji v njih, za dobro delovanje možganov in telesa na sploh.
Nepogrešljive so za preprečevanje in odpravljanje zaprtja ter napihnjenosti in vetrov, koristne so za vse, ki trpijo za kroničnimi vnetji prebavil oziroma se soočajo s kronovo boleznijo ali ulceroznim kolitisom.
Vse več raziskav dokazuje, da igrajo probiotiki pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja možganov in med drugim nižajo tveganje za depresijo ter alzheimerjevo bolezen.
Ob tem kislo zelje vsebuje encime, ki pomagajo pri presnovi domala vseh živil in tako omogočajo boljšo absorpcijo hranljivih snovi v prebavilih.
Dejstvo je, da se zdravje in učinkovitost imunskega sistema začneta v prebavilih in zato kislo zelje pozitivno vpliva na dobro delovanje naravne obrambe telesa. A ne le, ker zaradi probiotikov skrbi za zdravo črevesno floro, temveč tudi, ker vsebuje veliko vitamina C, ki je en od osnovnih gradnikov močne odpornosti, saj spodbuja organizem k tvorjenju protiteles ter s tem niža tveganje za okužbe.
Ob tem kislo zelje učinkovito sodeluje pri izločanju strupenih snovi iz organizma. Znano je, da te, kadar se nakopičijo v veliki količini, slabijo odpornost.
Več študij je pokazalo, da s probiotiki bogata hrana niža tveganje za debelost ter spodbuja hujšanje. Kislo zelje vsebuje le malo energije, na drugi strani pa veliko vlaknin, dolgo ohranja sitost ter je zato nedvomno en od zaveznikov vitke postave.
Kislo zelje med drugim niža tveganje za nekatere oblike raka, zlasti za raka na debelem črevesju, zvišuje spolno slo, blaži težave s pekočo zgago, blagodejno vpliva na ščitnico, pozitivno deluje na živčevje, pospešuje celično rast, niža tveganje za osteoporozo ter zagotavlja dober spanec.
Med postopkom kisanja se zelju dodaja dokajšne količine soli, zato kislo zelje z njo ni skopo. Količina 50 gramov denimo telesu zagotavlja tretjino priporočenega vnosa soli, kar je nedvomno dobro upoštevati pri načrtovanju srcu prijazne prehrane.
Povzeto po portalu BBC Good Food
Preberite še: Najboljša naravna zdravila za boleče grlo
Morda vas zanima tudi: Zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z medom
oddajte komentar