29.12.2022 ob 6:40 | Foto: Drazen Zigic/Gettyimages | Avtor: M. FL.
Tako kot vsako zimo, so tudi to na pohodu različna sezonska obolenja. Pri okrevanju najbolj pomagajo počitek, dovolj tekočine in določena živila, ki blažijo simptome. Katera so pri tem najučinkovitejša, razkriva portal msn.com.
Kivi je bogat z vitaminom C. Res je, da je ta najboljši v smislu preventive, a kivi tudi po zaslugi drugih v njem prisotnih vitaminov, mineralov in antioksidantov pomaga imunskemu sistemu pri premagovanju virusnih okužb.
Zlasti gripe in njenih simptomov, kot sta boleče grlo in povišana telesna temperatura.
Tako kot kivi je tudi limona bogata z vitaminom C, ob tem pa še s flavonoidi. Ti so močni antioksidanti in premagujejo telesna vnetja.
V limoni prisotni limonoidi alkalizirajo telo, sok limone čisti in razstruplja organizem, vse to so učinki, ki pomagajo pri prebolevanju gripe, prehlada ali drugih sezonskih olužb.
Grenivka združuje praktično vse učinke kivija in limone, ob tem pa zaradi soka pripomore še k vlaženju telesa.
Prav primerna hidratacija je namreč ključna pri premagovanju simptomov akutnih respiratornih obolenj.
Še eno živilo, ki vsebuje veliko vitamina C, drugih vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki skrajšajo trajanje simptomov respiratornih obolenj.
Brokoli največ vitaminov ohrani surov ali hitro kuhan na pari.
Če vas boli grlo, ga bo nežno pobožala kremna brokolijeva juha.
Sem sodi vse, od radiča do solate, ohrovta, zelja in drugih zelenih darov narave, ki vsebujejo veliko protivnetnih snovi ter vitaminov in mineralov, med drugim vitamina C, vitamina A in folne kisline.
Bogato z vitamini in minerali, ki blažijo vnetje bronhijev, boleče grlo ter omilijo težave sapnika in žrela.
Korenje je boljše kuhano, kot surovo, saj surovo lahko zaradi teksture še poslabša težave z bolečim grlom in žrelom.
Njihovo meso je polno beta-karotena, antioksidanta, ki se v telesu pretvori v vitamin A in pomaga imunskemu sitemu pri premagovanju okužb.
Česen deluje proti bakterijam, virusom in glivicam. Za njegove učinke je najbolj zaslužna v njem prisotna žveplova spojina alicin, ki deluje kot naravni antibiotik in je zlasti koristna v smislu preventive, a tudi kot kurativa ne bo razočarala.
Najboljši je surov, z njim pa ne pretiravajte, dva do trije stroki na dan bodo povsem dovolj.
Preberite še: Kaj jesti namesto testenin (5 odličnih idej!)
Morda vas zanima tudi: To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli samo sadje
oddajte komentar