Tako dolgo virus gripe preživi na trdih površinah, tkaninah in na koži

V času, ko je na pohodu tudi gripa je dobro vedeti, kako dolgo virus, ki jo povzroča, preživi na površinah, s katerimi vsakodnevno prihajamo v stik.

14.11.2020 ob 5:40 | Foto: Irina Shatilova/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako dolgo virus gripe preživi na trdih površinah, tkaninah in na koži

Gripa je virusna okužba, ki se odraža z značilnimi simptomi, kot so povišana telesna temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in utrujenost.

Širi se kapljično, njen virus lahko v telo zanesemo tudi z rokami, ki so bile v stiku z okuženo površino. Zato je temeljita higiena rok en ključnih preventivnih ukrepov za preprečevaje širjenja bolezni. Kako dolgo pa virus gripe preživi na različnih predmetih, pojasnjuje Insider.

Na trdih površinah: do dveh dni

"Virusi gripe najdlje preživijo na trdih površinah, kot so kljuke vrat, telefoni, daljinski upravljalniki, stikala za luči in podobno. Od 24 do 48 ur denimo ostanejo na nerjavečem jeklu ali plastiki,"  je povedala Kelly Reynolds, doktorica mikrobioloških znanosti z univerze Arizona.

Kar pomeni, da si je treba po vsakem stiku s trdimi predmeti, ki se jih dotika veliko ljudi, dobro umiti roke ter tiste, ki jih uporabljate doma, redno čistiti ter razkuževati.

 

Na tkaninah: od osem do 12 ur

Znanstveniki sicer nimajo odgovora na vprašaje, zakaj so virusi na tkaninah aktivni krajši čas, kot na trdih površinah, eno od možnih pojasnil pa se glasi, da pri tem veliko vlogo igra poroznost tkanin. Kakorkoli že, študije kažejo, da na njih virus gripe preživi od osem do 12 ur.

Posteljnina, zlasti vzglavniki ter tudi brisače jim nudijo varno zatočišče, zato jih je, kadar nekdo doma preboleva okužbo, treba redno prati pri najvišji možni temperaturi. Le kadar temperatura pranja doseže vsaj 60 stopinj Celzija, so oprane tkanine tudi dezinficirane.

Na koži: približno pet minut

Študija iz leta 2008 je odkrila, da virus gripe na koži preživi le pet minut, kajti koža proizvaja protimikrobne snovi, ki pomorijo klice in varujejo pred okužbami.

Daljšo življenjsko dobo imajo virusi, če so obdani s sluzjo (denimo izloček kašlja ali kihanja).

Najboljši način, da se jih znebite, pa je vsaj 20-sekundno umivanje rok. Kadar to ni mogoče, je na mestu uporaba razkužila z vsaj 60 odstotki alkohola.

Pri tem je pomembno še, da se z rokami ne dotikate obraza, zlasti ne obraznih sluznic, saj se prav s tem tveganje za okužbo najbolj poveča.

Gripa in druge virusne bolezni dihalnih organov so zelo nalezljive, najboljša zaščita pred njim pa je temeljito umivanje rok in razkuževanje površin, ki se jih doma dotika veliko ljudi.

Preberite še: Hrana z največ vitamina D

Morda vas zanima tudi: Kaj koristi in kaj najbolj škoduje odpornosti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)