Pet največjih napak pri prebolevanju virusne okužbe

Ne glede na to, kakšno virusno okužbo prebolevate, med okrevanjem ne smete početi usodnih napak.

8.11.2020 ob 5:50 | Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet največjih napak pri prebolevanju virusne okužbe

Pri zdravljenju virusnih okužb je glavni cilj blaženje simptomov. Zlasti, ko gre za gripo in prehlad, okrevanje vključuje preverjene načine: veliko tekočine, zniževanje povišane telesne temperature, počitek ter potem, ko simptomi izginejo, vrnitev v vsakodnevne tirnice.

Da pa bi se to zgodilo čimprej in da okužba z virusom ne bi pustila usodnih posledic, se je pri prebolevanju tovrstnih infekciji treba izogibati petim največjim napakam.

Jemanje antipiretikov takoj, ko telesna temperatura preseže 37 stopinj Celzija

Antipiretiki so zdravila, namenjena zniževanju povišane telesne temperature, vendar se k njim ne bi smeli zatekati takoj, ko ta nekoliko naraste in odstopi od običajne.

Kajti povišana telesna temperatura je naravni odziv telesa na virusno okužbo, prehitro jemanje omenjenih zdravil pa upočasnjuje delovanje imunskega sistema in ga ovira pri tvorjenju lastnih protiteles za obrambo pred patogenimi mikrobi.

Zavračanje antipiretikov, ko telesna temperatura preseže 38,5 stopinj Celzija

Druga skrajnost je zavračanje omenjenih zdravil za vsako ceno. Kadar telesna temperatura preseže 38,5 stopinj Celzija, je v primernih časovnih presledkih treba organizmu pomagati, saj se tedaj kri zgosti, s tem se počasneje pretaka po telesu in v tkiva prihaja manj kisika.

 

Ob tem se spremeni ritem srčnega utripa, pojavi se tveganje za nepravilno delovanje ledvic in lahko pride do trajnih posledic virusne okužbe.

Nepravilni odmerki zdravil

Saj veste, kako gre: pol ure potem, ko vzamete zdravilo proti glavobolu ali povišani telesni temperaturi, še kar ni učinka in zato posežete po novem odmerku. To je napaka, kajti zdravila za delovanje potrebujejo določen čas in zadev ni mogoče pospešiti z novim odmerkom.

Pri jemanju izbranega zdravila vedno sledite nasvetom farmacevta ali zdravnika in ne presegajte priporočene količine. Pretiravanje z odmerki v prekratkih časovnih presledkih lahko povzroči poškodbe jeter, želodca in drugih notranjih organov.

Jemanje antibiotikov na lastno pest

Antibiotiki so pri virusnih okužbah neučinkoviti. Poleg tega negativno vplivajo na črevesno floro in na dolgi rok nižajo odpornost.

Zato jih nikoli ne bi smeli jemati na lastno pest, temveč le po nasvetu zdravnika, ki jih bo predpisal tedaj, ko bodo res potrebni.

Premalo počitka

Počitek je pri prebolevanju virusnih okužb nepogrešljiv in priporočljiv vse dokler ne zvodenijo vsi simptomi. Zato ne prehitevajte časa in preden zakorakate v običajen ritem počakajte, da se povsem pozdravite.

Raje si privoščite kakšen dan počitka več in s tem preprečite, da bi se okužba ponovila, zaradi oslabljenega telesa pa v drugo nastopila v močnejši obliki.

Povzeto po portalu Still.rs

Priporočamo tudi: To je sestavina, ki ji sami povečamo vsebnost vitamina D

Preberite še: Pet mitov o gripi in novem koronavirusu, ki jim morate takoj prenehati verjeti

Morda vas zanima tudi: Tako se pred virusi zaščitijo zdravniki – osem njihovih nasvetov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)