30.10.2023 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Prehladi, viroze, gripa običajno trajajo od pet do deset dni. Ni posebnega zdravila, ki bi jih hitro odpravilo, z določenimi načini je mogoče le blažiti simptome, ključno pri celotni zgodbi je uživanje dovolj tekočine in zagotavljanje primerne količine počitka.
Je pa res, da nekateri vitamini in minerali iz določene hrane oziroma napitkov lahko nekoliko skrajšajo čas prebolevanja.
Eno najbolj znanih zdravil za zdravljenje prehlada je piščančja juha. Več študij je pokazalo, da snovi v njej med drugim sproščajo dihalne poti. Drugo mesto na tem seznamu zaseda kislo zelje. To slovi po visoki vsebnosti vitamina C in drugih telesu prijaznih snoveh, ki skrajšujejo trajanje okužbe.
Prehlad ali viroza se odražata s kihanjem, zamašenim nosom, glavobolom, tudi s kašljanjem in povišano telesno temperaturo. Včasih so prisotne še prebavne motnje, ne glede na simptome pa antibiotiki pri virusnih obolenjih ne pomagajo. Ti so dobrodošli le pri bakterijskih okužbah in vnetjih.
Tako z vidika preventive kot s stališča kurative je pri virusnih okužbah pomemben močan imunski sistem. Tega je najlažje okrepiti z uživanjem uravnotežene, sveže in sezonske prehrane, z redno zmerno vadbo, z izogibanjem stresu in s primerno količino kvalitetnega spanca.
Če preventiva vendarle ni bila uspešna, je dobro posegati po živilih, ki nekoliko pospešijo okrevanje. Telo si namreč lahko opomore šele, ko se iz njega izločijo vsi zdravju neprijazni virusi.
Prvo pravilo pri prebolevanju gripe, prehlada ali viroze se glasi: dovolj tekočine. Topli napitki v obliki čajev in juh vlažijo sluznice grla in tako omilijo bolečine v njem, redčijo v dihalih nakopičeno sluz in pomagajo pri izločanju te iz telesa.
Primerni so tudi napitki iz svežega sadja, saj ti telesu zagotavljajo vitamine, minerale in elektrolite, ki se pospešeno izgubljajo zaradi znojenja.
Najboljši so čaji z dodatkom medu in soka limone. Med zaradi svoje značilne teksture in sestave omili draženje v grlu in ščiti telesne sluznice. Hkrati po njegovi zaslugi imunski sistem lažje premaguje neprijazne mikrobe.
Izbira čajev prav tako vpliva na potek bolezni, za najučinkovitejše so se izkazali kamilični, šipkov in bezgov čaj.
Sok limone je ob tem, da je dober vir vitamina C, zaslužen za pospešeno delovanje žlez, ki izločajo slino, s tem vlaži ustno votlino ter olajša požiranje.
Še opozorilo: med in limono je čaju primerno dodajati, ko je že nekoliko pohlajen, oziroma njegova temperatura ne presega 60 stopinj Celzija, saj le tako ohranita vse zdravilne učinkovine.
Da bi telesu olajšali prebolevanje gripe, prehlada ali viroze, je treba imunskemu sistemu pomagati z uravnoteženo prehrano, ki naj temelji predvsem na svežem sadju, zelenjavi in celih žitih. Priporočljivo se je izogibati predelanim živilom, rafiniranim sladkorjem in nasičenim maščobam.
Jedilnike obogatite z vitamini C, E in A ter minerali cinkom, bakrom in selenom. Obstaja več dokazov, da lahko visoke količine vitamina C (od 100 do 200 miligramov, po najnovejših priporočilih pa kar 1000 miligramov dnevno), skrajšajo trajanje običajnega prehlada.
Dober vir tega vitamina so limone, pomaranče, grenivke, šipek, granatno jabolko, kivi in jagodičevje, ki ob tem vsebuje še veliko drugih antioksidantov.
Najbolje je vitamin C telesu zagotavljati s prehrano, previsoke količine (več kot 2000 miligramov dnevno), zaužite s prehranskimi dodatki, lahko izzovejo slabost, bruhanje in vrtoglavico.
Vitamin E, zlasti v kombinaciji s selenom, prav tako igra pomembno vlogo pri preventivi in tudi kurativi ob virusnih okužbah zgornjih dihalnih poti. Vitamin A krepi odpornost in sodeluje pri regeneraciji sluznic zgornjih dihalnih poti.
Zato je med prebolevanjem viroze priporočljivo jesti lupinaste plodove, semena, izdelke iz soje, korenje, ohrovt, suhe marelice, sladek krompir, brokoli in jajca.
Od tradicionalnih zdravil pri tem ne bo odveč še enkrat omeniti piščančjo juho, ki znanstveno dokazano skrajšuje trajanje virusne okužbe in blagodejno vpliva na dihalne poti.
Drugo pomembno živilo je kislo zelje. To telesu zagotavlja veliko vitamina C.
Na seznamu priporočljivih živil so še česen, čebula, oboje vsebuje aktivne protivirusne in protibakterijske snovi. Tu so še nekatere začimbe, denimo čili, poper, kari, ki zaradi pekočih sestavin odpirajo dihalne poti in olajšajo dihanje. Podoben učinek ima tudi hren.
Povzeto po portalu missZdrava
Preberite še: Za močno odpornost: Kdaj in kako jemati cink
Morda vas zanima tudi: Največje zmote o vitaminu C in koliko ga zares potrebujemo, da ostanemo zdravi
oddajte komentar