Kaj je negotova navezanost in kako jo prepoznamo

Včasih je za težave v partnerstvu kriva oseba na drugi strani. Včasih se velja zazreti vase.

11.9.2023 ob 8:10 | Foto: Viorel Kurnosov/Getty Images | Avtor: E. N.

Kaj je negotova navezanost in kako jo prepoznamo

Odnosi so čudovit del naših življenj, saj so bistvenega pomena za naše dobro počutje. Raziskave kažejo, da imajo ljudje z močnimi in podpornimi odnosi manjšo verjetnost za razvoj depresije, anksioznosti in drugih duševnih težav.

Prav tako so odnosi ključni za naše fizično zdravje, saj socialna izolacija nasprotno lahko vodi do večjega tveganja za različne zdravstvene težave. Odnosi nas oskrbujejo s čustveno oporo, pripomorejo k samospoštovanju ter nam omogočajo občutek pripadnosti in smisla.

A hkrati so lahko tudi precej zapleteni in kompleksni ter predstavljajo vir stresa v našem vsakdanu.

Bližnji kot so odnosi, večji vpliv imajo na naše življenje. Bolj kot smo z osebo povezani, intenzivnejše doživljamo čustva, še posebno, ko govorimo o romantičnih odnosih. Težave so pogosto pojavijo v partnerstvu in te so lahko posledica marsikaterega vzroka.

Da se v razmerju soočamo z neprijetnostmi, pa je lahko tudi posledica izkušenj navezanosti iz našega otroštva in mladosti. V zadnjem času vse večkrat slišimo za pojem negotove navezanosti. A kaj v resnici sploh pomeni?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dr. Nicole LePera (@the.holistic.psychologist)

Gotovo veste, da se na nekatere ljudi v življenju navežemo bolj kot na druge. Bolj tesni kot so odnosi, tesnejša naj bi bila tudi navezanost, zato se pri govoru o negotovi navezanosti navadno srečujemo z romantičnimi in družinskimi odnosi. Ravno izkušnje v slednjih pa kasneje v življenju lahko narekujejo stil navezanosti v romantičnih odnosih. Ljudje, ki se s starši niso počutili varni, imajo kasneje v življenju lahko velikokrat težave z zaupanjem in predanostjo.

Ljudje z izrazitim vzorcem negotove navezanosti se pogosto zdijo izjemno samozavestni in samostojni. A ko pride do romantičnih odnosov, njihovi občutki postanejo negotovi in zmedeni. Razlog za to tiči v nezadovoljenih potrebah, ki so jih zaznamovale v odnosih s starši. Če se na nanje niso mogli zanesti v svojem otroštvu, so se s stisko spoprijeli tako, da se lahko zanesejo le sami nase.

Osebo s takšnim vzorcem navezanosti lahko prepoznamo po različnih vedenjih. Navadno se bodo počutili pod stresom, ko preveč časa preživijo čas z drugo osebo. Pogosto se bojijo predati drugi osebi, osebo na drugi strani pa občutijo kot preveč zahtevno in dušečo. Težave imajo z izražanjem čustev, neprijetnim in težkim pogovorom pa se najraje izognejo.

Zaradi svojih lastnosti v zvezo pogosto (seveda ne zavestno) pritegnejo osebe z anksioznimi znaki. A ravno pri takšnem paru bo razlika v navezanosti očitna. Prvi partner bo namreč varnost našel v oddaljenosti, anksiozna oseba pa v bližini.

Seveda to ne pomeni, da osebe z znaki negotove navezanosti ne morejo imeti varnih in ljubečih razmerij. Se pa morajo soočiti z nekaterimi svojimi lastnostmi, naučiti komunicirati, kdaj potrebujejo bližino in kdaj čas zase ter prakticirati jasno izražanje svojih čustev. Sploh takrat, ko se glede njih ne počutijo najbolj udobno.

Na drugi strani pa mora partner takšne osebe razumeti potrebo po času in prostoru zase ter mu to nuditi, ne, da bi se pri tem počutili neljubljeni ali negotovi. Seveda pri tem ne smejo zapostaviti svojih občutkov, predvsem pa je treba o njih govoriti.

Preberite še: To so znaki, da ste v toksičnem razmerju

Morda vas zanima tudi: Izpoved očeta: Bivša je s pomočjo CSD ugrabila najina mladoletna otroka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)