20.6.2018 ob 4:06
Nobenega dvoma ni, da je zelenjava zdrava. Nekatera je boljša surova, saj se s termično obdelavo izgubi veliko v njej prisotnih telesu prijaznih snovi, obstaja tudi takšna, ki je boljša kuhana, kajti tedaj, ko se segreje, se količina antioksidantov v njej poveča.
Praženje čebule denimo znatno zniža odstotek v njej prisotnih fitokemikaliji, ki varujejo pred rakom pljuč in prostate, kuhan paradižnik na drugi strani vsebuje več likopena, kot surov. Čebula in paradižnik sta le dva izjemno zdrava plodova narave. Seznam desetih najboljših pa je pisanju portala Reader’s Digest takšen:
Koruza
V storžu ali v posamičnih zrnih, vedno je okusna in zdrava. V publikaciji Journal of Agricultural Food and Chemistry so na podlagi študije zapisali, da dlje, kot se koruza kuha, višji je v njej odstotek antioksidanta luteina, ki varuje polt pred zunanjimi vplivi, ohranja zdravje srca in pri starejših posameznikih niža tveganje za pojav slepote.
Grah
Droben, a močan. V časopisu International Journal of Cancer med drugim navajajo, da je z vsakodnevnim uživanjem graha mogoče znižati tveganje za raka na želodcu. Zasluga za to gre v njem prisotnim vlakninam in antioksidantom.
Ohrovt
Med zeleno zelenjavo ohrovt sodi v sam vrh zdravju prijaznih listov. Ti so med drugim odličen vir vitamina C, ki v telesu deluje kot antioksidant in med drugim uravnava količino holesterola v krvi ter varuje pred številnimi malignimi obolenji.
Brokoli
Še ena rastlina, ki zaradi svoje sestave telo varuje pred različnimi oblikami raka. V eni od študiji se je izkazalo, da je pri moških, ki v svoj jedilnik redno umeščajo brokoli in cvetačo, petkrat nižje tveganje za raka na sečnem mehurju v primerjavi z onimi, ki si to zelenjavo le redko privoščijo.
Rdeča paprika
Ena srednje velika rdeča paprika vsebuje skopo število kalorij (približno 32), na drugi strani pa telesu zagotavlja 150 odstotkov dnevno priporočene količine vitamina C. Ta med drugim zavira tveganje za aterosklerozo, ki lahko vodi v bolezni srca.
Špinača
Špinača v sebi skriva veliko karotenoidov, antioksidantov, ki zagotavljajo zdravje oči in varujejo pred degeneracijo rumene pege. Ta je najpogostejši vzrok za slepoto pri starostnikih. S kuhanjem se v njej poveča količina antioksidanta luteina, ki prav tako velja za enega najmočnejših antioksidantov s širokim preventivnim delovanjem.
Kalčki lucerne
Te drobne rastlinice so bogate z beta karoteni, antioksidanti, ki varujejo pred pljučnim rakom in skrbijo za zdravo kožo, lase, dlesni, kosti in zobe. Prav tako so odličen vir vitamina E, ki varuje pred boleznimi srca in srčno kapjo ter med drugim niža tveganje za pojav raka na sečnemu mehurju.
Brstični ohrovt
Obilica v njem prisotnih antioksidantov spodbuja čiščenje organizma in zavira delovanje prostih radikalov. Prav tako je v drobnih glavicah bogato zastopan vitamin C (80 odstotkov dnevnega vnosa v 120 gramih) in varujejo tudi pred boleznimi srca. Pred uživanjem jih rahlo dušite in začnite z olivnim oljem. Tako bo ohrovt ohranil vse hranljive snovi, ki se bodo v telesu zlahka absorbirale.
Rdeča pesa
Pečena, kuhana ali surova, ta gomoljasta zelenjava se ponaša z visoko vsebnostjo antioksidantov, ki varujejo pred rakavimi obolenji. Med njimi je tu lutein, ki ščiti zdravje oči. Koristni so tudi listi rdeče pese, katere je mogoče pripraviti kot juho, špinačo ali solato in so tako, kot gomolji, zaradi v njih prisotnih vitaminov, mineralov in vlaknin zdravju na moč prijazni.
Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock
oddajte komentar