10 najboljših živil za zdrava jetra

Naša največja žleza bo vesela vsake pomoči.

23.4.2018 ob 4:20

hrana_micna.jpg

Jetra so pomemben organ, saj se z njihovo pomočjo med drugim iz telesa izločajo neuporabne, tudi strupene snovi. V prid njihovega brezhibnega delovanja je treba skrbeti, da bi bila zdrava in bi kot takšna lahko nemoteno opravljala svoje naloge.

Raje, kot da se občasno odločate za različne detoks diete zato poskrbite, da jim boste vsak dan znova olajšali delo. V ta namen redno na jedilnik umeščajte sledeča živila, ki so naši največji žlezi prijazna. Deset najboljših niza portal Beauty and tips.

Kava

Najboljša jutra se začnejo s skodelico kave. Če z njo ne boste pretiravali, vam ne bo škodovala. Nasprotno, kajti ne samo, da krepi koncentracijo in pomaga, da se lažje zbudite, študije do dokazale tudi, da redno, zmerno uživanje kave varuje pred boleznimi jeter, zlasti pred cirozo in zamastitvijo tega organa. Torej, skodelica kave za dobro jutro brez slabe vesti in za zdrava jetra.

Čaj

Če ne sodite med ljubitelje kave, si namesto nje privoščite čaj. Zlasti zeleni se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje, med drugim niža količino krvnega sladkorja, zavira staranje in spodbuja presnovo maščob, poleg tega skrbi za dobro delovanje jeter in znižuje tveganje za raka na temu organu.

Limone in limete

Vseeno je, katere imate raje, večkrat jih vključite v svojo prehrano. Oba sadeža sta bogata z vitaminom C, ki med drugim pozitivno vpliva na delovanje jeter. Nekaj kapljic soka v vaš jutranji kozarec vode bo več kot dobrodošlo.

Česen

Obstaja veliko dobrih razlogov, zakaj jesti več česna in en od njih je, da skrbi za dobro delovanje naše največje žleze. Česen je namreč bogat z žveplom, mineralom, ki aktivira jetrne encime, zaslužne za izločanje strupenih snovi iz telesa. Prav tako je v česnu prisoten selen, še en element, ki spodbuja razstrupljanje organizma. Vsaj tri stroke na dan bi zato bilo več kot odlično.

Zelje

Tako kot česen, tudi zelje spodbuja delovanje jetrnih encimov in s tem pripomore k boljšemu delovanju tega organa.

Brokoli

Vsem pozitivnim učinkom, ki jih ima brokoli na telo gre dodati tudi, da skrbi za zdravje jeter. Prav tako, kot njegovi sorodniki cvetača, zelje in ohrovt. Vsem tem so skupne žveplove snovi, ki pripomorejo k procesu detoksikacije, saj spodbujajo delovanje jetrnih encimov.

Grenivka

En najbolj grenkih sadežev na našem planetu je zaslužen za dobro presnovo. Če vam je grenak okus všeč, vam bo nedvomno všeč tudi dejstvo, da spodbuja delovanje jeter in zaradi vitamina C skrbi za njihovo zdravje.

Avokado

Zdi se, da je avokado dandanes priljubljen med mladimi in starimi. Prav je tako. Je namreč močan antioksidant, ki med drugim omogoča dobro delovanje jeter in spodbuja izločanje strupenih snovi iz organizma. Na srečo obstaja neskončno možnosti njegove uporabe: odličen je v solatah, kot dodatek sendvičem, jajcem, namazom, skratka, veliko je razlogov in možnosti, da ga umestite v svojo prehrano.

Olivno olje

Ko gre za zdravje jeter, nedvomno pametna izbira, saj zaradi sestave zagotavlja brezhibno delovanje tega organa, ob tem skrbi še za zdravo srce in ožilje.

Rdeča pesa

Gomoljnica čudovite barve in odličnega okusa, ki se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. Med drugim spodbuja delovanje jeter, jih varuje pred malignimi obolenji in pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa. Zato: naj bo surova ali kuhana, vedno je dobrodošla na jedilnikih.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)