Deset zdravih zamrznjenih živil, ki jih je dobro vedno imeti pri roki

Ob vsaki priložnosti vam bodo prišle prav.

21.3.2018 ob 10:10

sadje_ThinkstockPhotos-542683742.jpg

S tem, ko bi s svojih jedilnikov črtali čim več predelane, na pol pripravljene hrane, bi znatno poskrbeli za svoje zdravje in lepo postavo. Na žalost pa v sodobni noriji časa za kuhanje pogosto zmanjka in prav prej omenjena živila zato neredko predstavljajo izhod v sili.

Na srečo niso edina rešitev tedaj, ko morate na mizo v pol ure postaviti topel obrok. Če boste svoj zamrzovalnik založili s sledečimi sestavinami, bodo okusni, hitri in zdravi zalogaji kot na dlani.

Rakci

Zamrznjeni rakci so pripravljeni prav tako hitro kot sveži. Brez predhodnega odtajanja jih kuhajte ali pražite minutko, dve in jih dodajte polnozrnatemu rižu, testeninam ali solati. Ne samo, da so hitro na mizi, so tudi odličen vir beljakovin. V približno 90 gramih rakcev je teh kar 18 gramov, ob tem pa le 84 kalorij.

Rjavi riž

Zakaj rjavi? Zato, ker je v primerjavi z belim veliko bogatejši s telesu potrebnimi vlakninami. In zakaj kupovati zamrznjenega? Ker ima na žalost temno plat: medtem, ko je bel riž kuhan v 10 do 15 minutah, se rjavi kuha dlje. Zamrznjenega pa morate samo odtajati. Torej vam bo priprava obroka, katerega glavna sestavina bo, vzela le nekaj minut.

Jagodičevje

Bogato je z antioksidanti, vitamini, minerali in vlakninami. Zato varuje pred številnimi kroničnimi boleznimi, upočasnjuje staranje, skrbi za zdrave možgane ter kar je najboljše: je okusno in v hipu ga je mogoče spremeniti v sladico. Tudi tedaj, ko ste na tesnem s časom.

Špinača

Zamrznjena špinača ima v primerjavi s svežo več prednosti: pripravljena je hitro, brez pranja, blanširanja in sesekljana. In še: kot je povedal nutricionist Jeff Blumberg z univerze Tufts, je veliko bogatejša z vitamini in minerali od sveže, saj ta, če jo hranite v hladilniku, v tednu dni izgubi kar polovico hranljive vrednosti.

Kuhane mesne kroglice

Tedaj, ko imate čas, jih pripravite na zalogo, v omaki zamrznite in ko se vam bo mudilo, samo pogrejte.

zamrznjeno_ThinkstockPhotos-481452462.jpg

Grah

Tako kot špinača, je tudi grah zelenjava, ki jo je pametno imeti v zamrzovalniku. Leta 2014 izvedena študija, katero je tedaj povzela publikacija The Journal of Agriculture and Food Chemistry, je primerjala prehransko vrednost sveže in zamrznjene zelenjave. Prav grah je pri tem izstopal, saj je zamrznjen vseboval veliko več vitaminov in mineralov v primerjavi z nekaj dni v hladilniku shranjenim svežim. Da je zamrzovanje zdravju prijaznejša izbira od konzerviranja, najbrž ni treba posebej poudarjati.

Kvalitetna zamrznjena pica

Verjeli ali ne, pica je lahko zdrava. Če boste izbrali tisto z veliko zelenjave in drugimi, zdravju prijaznimi dodatki, boste imeli vedno pri roki hiter, okusen in zdrav obrok.

Losos

Tako kot rakci, je tudi zamrznjen losos odlična izbira. V nasprotju s splošnim prepričanjem, med zamrzovanjem ne izgubi prehranske vrednosti. Kot so zapisali na portalu Livestrong.com, je v zamrznjenem prav toliko beljakovin, vitaminov in omega tri maščob, kot v svežem.

Polnozrnat kruh

Omenili smo že, da so vlaknine nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane. Te se med drugim nahajajo v polnozrnatih izdelkih, tudi v kruhu. Svežega narežite na rezine in jih pospravite v zamrzovalniku. Vedno boste lahko odtajali le količino, ki jo nameravate pojesti pri obroku.

Piščanec

Piščančje prsi so živilo, ki je v zamrzovalniku več kot dobrodošlo, saj je iz njih hitro mogoče pripraviti okusne jedi. Ob tem so odličen vir beljakovin. Izberite meso organsko vzgojenih živali, ga narežite na primerne koščke ter zamrznite. Kot bi mignili jih boste spremenili v okusno jed.

spinaca_ThinkstockPhotos-839356766.jpg

Avtorica: M. FL. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)