Je normalno, da se debelost normalizira?

V zadnjih mesecih se pojavlja vse več manekenk z oblinami, ki pravzaprav mejijo že na debelost.

2.2.2016 ob 7:40

naslovka.jpg

Besedna zveza "plus-size" se v manekenstvu pojavlja pogosteje kot kadarkoli prej. Še pred časom so s tem nazivom naslavljali manekenke, s katerimi so se lahko poistovetila resnična dekleta, dekleta, ki nimajo ploske zadnjice, ploskih prsi in ozkih bokov. Te "plus-size" manekenke zdaj upravičeno zahtevajo opustitev tega naziva, saj pravzaprav zastopajo večino deklet v resničnem svetu.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Je pa šel trend še dlje ... Kot "plus-size" se zdaj oglašujejo modeli, ki bi jih zdravniki lahko brez težav označili za (pre)debele. Vse skupaj je šlo torej v drugo skrajnost: nekoč so vladali suhi modeli, zdaj pa hočejo krono prevzeti "oblinasti" modeli. A ravno tako, kot smo se včasih zgražali nad presuhimi manekenkami in bili v skrbeh zaradi njihovega zdravja, nas lahko zdaj upravičeno skrbi za dekleta z velikimi oblinami, ki si tako želijo uspeti v manekenskem svetu. Navsezadnje je oboje lahko pokazatelj bolezenskega stanja: odrekanje hrane in obsedenost s hujšanjem je enako nevarno kot prenajedanje in telesna neaktivnost, kajne?

Kdo je navdih?

Debata o tem, da je šlo vse skupaj malce predaleč in da ni v redu, da se debelost normalizira, se je začela s Tess Holliday. Zase pravi, da je feministka, model in ambasadorka pozitivne samopodobe, Vogue Italia pa jo je celo označil za najvplivnejšo "plus-size" manekenko. Tess svoje poslanstvo vidi v tem, da navdihuje ženske, ki čutijo, da ne spadajo v vitki kalup lepote in jih spodbuja, naj se vzljubijo takšne, kakršne so.

Zaradi vsega naštetega je kmalu naletela na kritike - mnogi trdijo, da ni dobra vzornica, saj ima prekomerno telesno težo, ki je prav tako škodljiva kot premajhna telesna teža (glavni problem vitkih manekenk). Strokovnjaki celo menijo, da ženske, ki sledijo Tess in se zgledujejo po njej, živijo v zanikanju in se sploh ne zavedajo nevarnosti prekomerne debelosti.

To je Tess Holliday (klik za povečavo).

Se vam zdijo Tessine obline zdrave? (klik za povečavo)

A svet vseeno potrebuje vzornico z oblinami, ki ne meji na debelost, ki zaskrbi vsakega zdravnika. Če že iščete "plus-size" navdih, se zgledujte po Ashley Graham, ki je prav tako manekenka, ambasadorka pozitivne samopodobe, pa tudi modna oblikovalka. Ashley je ena tistih, ki zase pravi, da ne potrebuje oznake "plus-size", saj telesa ne bi smeli označevati po velikostih, saj je lahko vsak seksi. Iz tega se je tudi rodila njena oznaka #IAmSizeSexy (moja velikost je: seksi, op. p.).

Ashley se od Tess ne razlikuje le po velikosti oblin, temveč tudi po tem, da pridno telovadi in k temu spodbuja tudi svoje sledilce.

Ashley Graham

Kaj je sploh še "normalno"?

Vsemu skupaj pa modna industrija pridno sledi, saj so "zavohali" dobiček pri strankah, ki se poistovetijo s takšnimi manekenkami, zato se v vse več kampanjah pojavljanjo takšne in drugačne obline. Nekatere so manjše, nekatere večje, ... takšnim manekenkam pa zdaj pravijo "normalni modeli".

Žal pa pozabljajo, da s takšnimi kampanjami (nehote) dajejo v nič dekleta, ki so fit, vitka in skrbijo za svoje telo, se prehranjujejo zdravo in se ne trpinčijo z dietami. Posledica takšnega življenja pa je zdravo telo, ki ni ne zaskrbljujoče bolano vitko in tudi ne zaskrbljujoče debelo. Zato bi bilo logično in prav razmisliti o pravem ravnovesju. Naslednji korak pa bi bil lahko opustitev besede "normalno" za določen tip telesa, saj ima vsak svojo percepcijo glede tega pojma.

Kakšno pa je vaše mnenje o tej temi? Kako vi vidite ta "plus-size" trend?

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Facebook, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)