Hrana, zaradi katere bo vadba še težja

Verjemite, vse skupaj se ne bo dobro končalo.

4.2.2018 ob 5:55

vadba_micna.jpg

Če ste končno sprejeli odločitev, da boste redno vadili, bravo. Nekaj bitke je tako že dobljene. A ne samo, kakšna bo vaša oprava ter za katere vaje se boste odločili, pomembno je tudi, kaj vam bo zagotovilo pravo energijo, da boste zadanim nalogam kos.

Zato je dobro vedeti, kaj lahko in česa pred vadbo ni dobro jesti. Upoštevajte torej napotke, ki jih niza Women's Health.

PREBERITE še // Kdaj je določeno živilo sladkarija

Zelena zelenjava

Čeprav načeloma velja, da je zelenja zelenjava na jedilnikih vedno dobrodošla, pred obiskom telovadnice z njo bogat obrok ni najboljša ideja. "Zaradi visokega deleža vlaknin, zelena zelenjava ob naporih kaj lahko povzroči prebavne težave. Plinom in napenjanju se po skledi zelene solate skoraj zagotovo ne bo mogoče izogniti," pojasnjuje prehranski strokovnjak Philip Goglia.

Z njim se strinja dietetičarka Katie Serbinski, ki meni, da boste prebavila obremenili v znatno manjši meri, če boste pred vadbo nekaj zelene zelenjave dodali svojemu smutiju. "65 gramov izbrane zelenjave zmešajte s priljubljenim sadežem, vodo, lahko dodate nekaj ovsenih kosmičev in granole. Tako boste telesu zagotovili potrebne vitamine in minerale, ne boste pa deležni neljubih stranskih učinkov zakladnice zdravja."

Šporni napitki

Čeprav se zdi, da so namenjeni prav telesno aktivnim, premorejo razne izotonične pijače, ki so na voljo na trgovskih policah, le malo prehranske vrednosti, na drugi strani pa ogromno sladkorja. "Res je, da ti napitki zagotavljajo nekaj vitaminov in elektrolitov, a zaradi visokega odmerka sladkorja telo hitro navdajo z energijo, ki prav tako hitro tudi pade, to pa ni najboljša popotnica  za učinkovito vadbo," je povedala Serbinskijeva.

"Namesto teh si privoščite naravni paradižnikov sok, ki vsebuje veliko kalija, skrbi za zdrav krvni tlak ter pripomore k dobri hidrataciji," svetuje prehranska strokovnjakinja Nancy Teeter.

Stročnice

Nobenega dvoma ni, da so stročnice bogat vir beljakovin. A vendar pred vadbo niso najboljša izbira, saj je znano, da povzročajo napenjanje in vetrove.

"Za bogat odmerek beljakovin pred telesno aktivnostjo je sveža skuta veliko boljša izbira," je prepričan Goglia.

PREBERITE še // Koliko vadbe zahtevajo nakopičeni kilogrami

Surova semena

Če boste pred jogo pozobali zgolj pest ali dve svežih semen, boste to obžalovali. Zaradi njih boste namreč skozi vso vadbo v želodcu občutili nelagodje in napenjanje. "Semena vsebujejo veliko maščob in jih zato ni priporočljivo uživati samostojno, temveč jih je bolje kombinirati z denimo ovseno kašo. Kombinacija maščobe, beljakovin in ogljikovih hidratov je tista, ki bo telesu zagotovila najboljšo izvedbo," priporoča Serbinskijeva.

Začinjena hrana

Nihče si med vadbo ne želi okušati krčev, pekoče zgage in drugih podobnih želodčnih težav. Zato pred telesno aktivnostjo pozabite na bogato začinjeno in pekočo hrano. "Bogato začinjene jedi se dolgo prebavljajo in bremenijo prebavila. Mnogo boljša izbira od pekočih omak sta pred vadbo piščanec ali puran, ki telesu dovajata kvalitetne beljakovine in le malo maščob. Pazite le, da mesa ne boste pretirano začinili s soljo ali drugim začimbam," pojasnjuje Goglia.

Beljakovinske ploščice

"Ne nasedajte tržnim prijemom," opozarja prehranski strokovnjak. Ne glede na to, katero ploščico boste izbrali in kateri okus vas bo prepričal, vse so praviloma polne sladkorja in umetnih dodatkov, zato sodijo med običajne slaščice in ne med zdravju prijazne prigrizke. Tako pred, kot tudi po vadbi, niso primerna izbira.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)